Η ορθή επικοινωνία σε κάθε αλληλεπίδραση, συνομιλία ή συζήτηση αποτελεί βασική συνιστώσα των αρμονικών σχέσεων.
Συχνά, πολλοί άνθρωποι διαφωνούν και διαπληκτίζονται διότι δεν επικοινωνούν σωστά.
Ακούοντας καλά τους άλλους, θα μαθαίνουμε και θα κερδίζουμε πολύτιμα πράγματα.
Ο στόχος κάθε συζήτησης δεν είναι η ανάδειξη νικητή και να κάνουμε τον άλλο να νιώσει ότι έχασε, αλλά να δώσει καρποφόρα αποτελέσματα για όλους και να πετύχουμε πρόοδο.
Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*
Πόσο καλά ακούμε τους άλλους όταν μας μιλούν; Πόσο πραγματικά καταλαβαίνουμε αυτά που θέλουν να μας πουν;
Αυτά είναι ερωτήματα που με απασχολούν πολλές φορές στη ζωή μου. Δεν είναι σπάνιο, να βλέπω ανθρώπους να συζητούν έντονα ή και να διαπληκτίζονται, ενώ κατά βάθος και στην ουσία οι θέσεις τους, αν όχι οι ίδιες, είναι σχεδόν οι ίδιες. Συχνά, το πρόβλημα είναι ότι δεν δίνουν τον χρόνο και την προσοχή, για να καταλάβουν καλά, ο ένας τον άλλο.
Το άρθρο, που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας, το έγραψα σε μια προσπάθεια να καταλάβω και εγώ καλύτερα το πρόβλημα. Σίγουρα δεν είναι εξαντλητικό, αλλά κάποιες εισηγήσεις μπορεί να είναι ωφέλιμες για όλους μας.
Πόσο καλά εσείς προσέχετε και ακούτε τους άλλους, όταν σας μιλούν; Το σημαντικό αυτό ερώτημα πρέπει ο κάθε άνθρωπος να το βάζει στον εαυτό του.
Πολλοί, όταν τους μιλά κάποιος, αντί να προσπαθούν να αντλήσουν όσο το δυνατό περισσότερη πληροφόρηση από αυτά που τους λέει, αφήνουν το μυαλό τους να πηγαίνει αλλού ή πρόωρα ετοιμάζουν την απάντησή τους, χωρίς να σιγουρευτούν ότι κατάλαβαν καλά.
Μάθετε να ακούτε καλά τους άλλους και θα μαθαίνετε και θα κερδίζετε πολύτιμα πράγματα. Η ποιότητα της επικοινωνίας είναι καθοριστική σε κάθε μορφής σχέση, που έχουμε είτε στην προσωπική μας ζωή είτε στο επαγγελματικό μας περιβάλλον.
Η τέχνη του να ακούμε σωστά τους άλλους αποτελεί βασική συνιστώσα της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Ανεξάρτητα από το πόσο καλοί νομίζουμε ότι είμαστε στο να επικοινωνούμε με τους άλλους, είναι σημαντικό να αποδεχτούμε ότι μπορούμε να βελτιωθούμε σε αυτό.
Και μην ξεχνάτε ότι εάν είστε καλός ακροατής, θα ενθαρρύνετε τον άλλο να σας μιλά πιο ανοικτά και πιο ειλικρινά.
Μερικές εισηγήσεις, για να γίνετε καλύτερος ακροατής σε μια συνομιλία:
1. Διατηρήστε μια άνετη οπτική επαφή με τον συνομιλητή σας.
2. Κλίνετε ελαφριά προς το μέρος του συνομιλητή σας και δείξτε με τις κινήσεις σας ενδιαφέρον και προσοχή.
3. Διατηρήστε μια «ανοικτή» στάση του σώματός σας. Αυτό είναι μια στάση άνετη, με τα χέρια και τα πόδια να μην είναι σταυρωμένα.
4. Βλέπετε κατευθείαν στο πρόσωπο τον συνομιλητή σας. Μην κάθεστε και μην στέκεστε με τρόπο τέτοιο, που να βλέπετε τον συνομιλητή σας από τα πλάγια.
5. Αποφύγετε κινήσεις που αποσπούν την προσοχή, όπως για παράδειγμα να παίζετε νευρικά με μια πένα στα δάκτυλα, να κοιτάζετε σε χαρτιά ή να χτυπάτε τα πόδια ή τα χέρια σας.
6. Συνειδητοποιήστε ότι ενοχλήσεις, όπως θόρυβοι και διακοπές από τηλέφωνα, κάνουν μια αποτελεσματική επικοινωνία ανέφικτη.
7. Δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον και προσοχή.
8. Κάντε κάποιες ερωτήσεις στον συνομιλητή σας για να σιγουρευτείτε ότι καταλάβατε καλά.
9. Μη βιάζεστε να απαντήσετε, η αλληλεπίδραση της επικοινωνίας δεν είναι ένας αγώνας δρόμου.
10. Ο στόχος κάθε συζήτησης δεν είναι η ανάδειξη νικητή και να κάνουμε τον άλλο να νιώσει ότι έχασε, αλλά να δώσει καρποφόρα αποτελέσματα για όλους και να πετύχουμε πρόοδο.
*Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.