Για καλύτερα, πιο δυνατά οστά με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα, ποιό είναι αποτελεσματικότερο, το ασβέστιο που παίρνουμε από τη διατροφή ή το ασβέστιο από συμπληρώματα;
Η ψηλή πρόσληψη ασβεστίου, έχει συσχετιστεί με ψηλή οστική πυκνότητα και ψηλή συγκέντρωση μεταβολιτών των οιστρογόνων στα ούρα. Η οστεοπόρωση αποτελεί μεγάλο κίνδυνο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες και έτσι ο μεταβολισμός του ασβεστίου ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
Η οστική πυκνότητα έχει μεγάλη σημασία για την κατάσταση των οστών και του σκελετού γενικότερα. Η πρόληψη της οστεοπόρωσης βασίζεται στη διατήρηση καλής οστικής πυκνότητας με βασικό παράγοντα το ασβέστιο.
Όμως η σύγκριση του ρόλου του ασβεστίου που προέρχεται από τη διατροφή και του ασβεστίου που χορηγείται υπό τη μορφή συμπληρωμάτων (φαρμακευτικά σκευάσματα, χάπια, διαλύματα και άλλα), στην οστική πυκνότητα και στο μεταβολισμό των οιστρογόνων παραμένει ακόμη άγνωστος.
Για να ρίξουν φως στο αναπάντητο αυτό ερώτημα, γιατροί από το Washington University School of Medicine, St Louis της Πολιτείας του Μισούρι των Ηνωμένων Πολιτειών, παρακολούθησαν 168 υγιείς γυναίκες που βρίσκονταν σε ηλικίες μετά την εμμηνόπαυση.
Οι 33 λάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου τους από συμπληρώματα. Λάμβαναν καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 1.030 mg. Οι 70 γυναίκες δεν έπαιρναν συμπληρώματα και λάμβαναν περίπου κατά μέσο όρο 830 mg ασβεστίου καθημερινά. Οι υπόλοιπες 65 γυναίκες προσλάμβαναν συνολικά καθημερινά κατά μέσο όρο 1.620 mg ασβεστίου από τη διατροφή τους και από συμπληρώματα.
Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων έδειξαν:
- Οι γυναίκες που λάμβαναν ασβέστιο κυρίως από συμπληρώματα, είχαν χαμηλότερο ποσοστό ενεργών μεταβολιτών των οιστρογόνων σε σύγκριση με τις γυναίκες των άλλων δύο ομάδων (ασβέστιο μόνο από τη διατροφή, ασβέστιο από διατροφή και συμπληρώματα)
- Οι γυναίκες που λάμβαναν ασβέστιο κυρίως από συμπληρώματα, είχαν οστική πυκνότητα χαμηλότερη από τις γυναίκες των άλλων δύο ομάδων
- Οι γυναίκες που λάμβαναν ασβέστιο μόνο από τη διατροφή τους, είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα σε σύγκριση με τις γυναίκες της ομάδας των συμπληρωμάτων μόνο, έστω και εάν η συνολική ποσότητα ασβεστίου που προσλάμβαναν ήταν χαμηλότερη.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι το ασβέστιο από τη διατροφή, λόγω αύξησης των ενεργών μεταβολιτών των οιστρογόνων που προάγει, σχετίζεται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα προσφέροντας καλύτερη υγεία στα οστά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση παρά το ασβέστιο από τα συμπληρώματα.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί διαμέσου των οποίων το διατροφικό ασβέστιο μπορεί να συμβάλλει για καλύτερα οστά από ότι το ασβέστιο των συμπληρωμάτων. Το ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά και άλλα διατροφικά προϊόντα μπορεί να χρησιμοποιείται πιο εύκολα από τον οργανισμό για το μεταβολισμό του.
Είναι επίσης πιθανόν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, έχουν ταυτόχρονα μια πιο υγιεινή διατροφή που συμβάλλει επίσης σε καλύτερη υγεία των οστών.
Η έρευνα αυτή μας προσφέρει πληροφόρηση για το τι μπορεί να συμβαίνει στις γυναίκες. Όμως ο μεταβολισμός του ασβεστίου είναι σημαντικός και για τους άνδρες καθότι και σε αυτούς η αύξηση της ηλικίας μπορεί να συνοδεύεται από οστεοπόρωση.
Θα συγκρατήσουμε ότι είναι σημαντικό να παίρνουμε κάθε μέρα από τη διατροφή, τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου για καλύτερη οστική πυκνότητα, ισχυρότερο σκελετό και για κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών του οργανισμού.
Άτομα που δεν ανέχονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή έχουν άλλα προβλήματα διατροφής, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για τα συμπληρώματα ασβεστίου που πρέπει να παίρνουν.