Ο πόνος στον αυχένα επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Μπορεί να συνοδεύεται από πονοκέφαλο, πόνους του βραχίονα και του άνω μέρους της πλάτης και κατάθλιψη.
Οι αιτίες που είναι σε θέση να προκαλούν πόνο στον αυχένα είναι πολλές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το στρες, οι τραυματισμοί στα διάφορα σπορ, στα οδικά δυστυχήματα και στην εργασία.
Ανεξάρτητα από την αιτία που τον έχει προκαλέσει, ο πόνος στον αυχένα μπορεί να προκαλεί μειονεξίες και ανικανότητα εργασίας. Σε πολλούς ασθενείς, η πάθηση είναι επίμονη και παρουσιάζει συχνές υποτροπές.
Έχει μεγάλη σημασία να καθοριστούν οι καλύτεροι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας της πάθησης. Οι προεκτάσεις της αντιμετώπισης του πόνου του αυχένα επηρεάζουν άμεσα τους ασθενείς αλλά και τα κοινωνικά συστήματα που επιφορτίζονται το κόστος των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων.
Στα πλαίσια αυτά, σας παρουσιάζουμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανασκόπηση των επιστημονικών και βιβλιογραφικών δεδομένων που δημοσιεύτηκαν για τον πόνο του αυχένα. Η μεγάλη αυτή εργασία έγινε από τη διεθνή ομάδα ειδικών ιατρών με την επωνυμία Bone and Joint Decade 2000-2010 Task Force on Neck Pain and Its Associated Disorders.
Οι γιατροί της ομάδας αυτής είναι διαφόρων ειδικοτήτων και προέρχονται από πανεπιστημιακά νοσηλευτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Νοτίου Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αυστραλίας. Τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύονται τώρα εκδόθηκαν μετά από 7 χρόνια μελετών.
Ο στόχος της πολυδύναμης αυτής διεθνούς ομάδας, είναι να βοηθά τους ασθενείς με πόνο στον αυχένα και τους γιατρούς τους να χρησιμοποιούν τα καλύτερα τεκμηριωμένα δεδομένα που υπάρχουν για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του πόνου του αυχένα.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο πόνος στον αυχένα, είναι μια ευρέως διαδεδομένη πάθηση. Στους περισσότερους πάσχοντες, είναι επίμονη και επαναλαμβανόμενη. Είναι αιτία αναπηρίας σε 2 για κάθε 20 πάσχοντες και τους επηρεάζει στη διεξαγωγή των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.
Στη λίστα των καλύτερων θεραπευτικών επιλογών που προσφέρονται συγκαταλέγονται οι ασκήσεις, το μασάζ, ο βελονισμός, η διαπαιδαγώγηση του ασθενούς, η χειροπρακτική, η κινητοποίηση του αυχένα, η θεραπεία με λέιζερ χαμηλού επιπέδου και τα φάρμακα κατά του πόνου.
Οι θεραπείες όπως το κολάρο του αυχένα και οι υπέρηχοι, δεν συστήνονται. Οι ενέσεις με κορτικοστεροειδή φάρμακα και η χειρουργική επέμβαση, θα έπρεπε να συζητούνται μόνο εάν υπάρχει επιπρόσθετα πόνος, αδυναμία και μουδιάσματα του βραχίονα ή κάταγμα ή άλλη σοβαρή πάθηση.
Μια από τις βασικές συστάσεις της πολυεθνικής ομάδας ειδικών είναι η ταξινόμηση σε 4 βαθμούς του πόνου του αυχένα συμπεριλαμβανόμένων και των περιπτώσεων πόνου λόγω τραυματισμού σε σύγκρουση:
Βαθμός 1: Πόνος στον αυχένα με λίγες ή καθόλου επιπτώσεις στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.
Βαθμός 2: Πόνος στον αυχένα που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.
Βαθμός 3: Πόνος στον αυχένα που συνοδεύεται από ριζοπάθεια (δηλαδή επηρεάζεται ή συμπιέζεται η ρίζα του νεύρου που εξέρχεται της σπονδυλικής στήλης στο επίπεδο του αυχένα με πόνο, αδυναμία ή μούδιασμα του βραχίονα).
Βαθμός 4: Πόνος στον αυχένα που συνοδεύει σοβαρότερη πάθηση όπως όγκο, κάταγμα, μόλυνση, ή συστηματική νόσο.
Οι περισσότερες περιπτώσεις εμπίπτουν στους βαθμούς 1 και 2. Πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να έχουν τις κανονικές καθημερινές τους δραστηριότητες. Άλλοι έχουν δυσκολίες λόγω του πόνου να κάνουν τις δουλειές τους κάθε μέρα, να πραγματοποιούν αυτά που τους αρέσουν ή να είναι αποτελεσματικοί στις επαγγελματικές τους απασχολήσεις.
Για τους ασθενείς αυτούς, δηλαδή με βαθμού 1 και 2 πόνο στον αυχένα, υπάρχουν σχετικά λίγες θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση τουλάχιστον παροδικά. Δεν υπάρχει μια θεραπεία που να είναι η καλύτερη επιλογή για όλους.
Οι ασθενείς που παρουσιάζουν βαθμού 3 πόνο στον αυχένα είναι λιγότεροι. Για τη μειονότητα των ασθενών που έχουν βαθμού 3 πόνο στον αυχένα, οι ενέσεις κορτικοστεροειδών φαρμάκων μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση.
Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να χρησιμοποιείται ως τελευταία λύση και μόνο στις περιπτώσεις που ο πόνος είναι επίμονος και συνεχής ή εάν ο ασθενής έχει πόνο λόγω σοβαρού τραυματισμού και βλάβης ή λόγω συστηματικής νόσου.
Η έρευνα έδειξε ότι δεν υπήρχε συσχετισμός μεταξύ χειροπρακτικής θεραπείας για πόνο στον αυχένα και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επιπρόσθετα γίνονται οι ακόλουθες εισηγήσεις για τους ασθενείς με πόνο στον αυχένα:
- Παραμένετε όσο γίνεται περισσότερο δραστήριοι, να ασκείστε και να περιορίζεται το ψυχικό σας στρες
- Μην περιμένετε να βρείτε μία και μοναδική αιτία που προκαλεί τον πόνο στον αυχένα σας
- Να είστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί όταν ακούτε ισχυρισμούς για εξαιρετικά αποτελέσματα όσο αφορά στην ανακούφιση από τους πόνους του αυχένα
- Συχνά χρειάζονται διάφορες θεραπείες ή συνδυασμός διαφόρων θεραπειών για να βρουν οι ασθενείς ανακούφιση
- Εάν ήδη βιώσατε πόνους στον αυχένα είναι πιθανόν αυτό να συμβεί ξανά ή ο πόνος να είναι συνεχής
- Οι μακροχρόνιες θεραπείες δεν συσχετίζονται με μεγαλύτερη καλυτέρευση. Θα πρέπει να δείτε βελτίωση μετά από 2 έως 4 εβδομάδες εάν η θεραπεία που ακολουθείτε είναι κατάλληλη για την περίπτωση σας
- Τα ερευνητικά στοιχεία σχετικά με το τι βοηθά η τι δεν βοηθά για την πρόληψη του πόνου του αυχένα είναι λίγα. Η εργονομική θέση εργασίας, τα αυχενικά μαξιλάρια, οι βελτιώσεις στη στάση του σώματος και άλλα, πιθανόν να βοηθούν ή να μη βοηθούν.
|
Το πρόβλημα του πόνου στο αυχένα, είναι δύσκολο και ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Για τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες της υγείας, η πάθηση αποτελεί πρόκληση για παροχή της καλύτερης δυνατής αντιμετώπισης με βάση τα τεκμηριωμένα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι σήμερα.