Η πρόληψη της οστεοπόρωσης πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από τη ηλικία.
Η οστεοπόρωση κάνει τα κόκαλα πιο λεπτά, αδύνατα και εύθραυστα λόγω απώλειας ασβεστίου.
Η προστασία των οστών και του σκελετού σας έχει μεγάλη σημασία για την υγεία σας. Πρέπει από την παιδική ηλικία να λαμβάνονται μέτρα για τη διαρκή ενδυνάμωση των οστών.
Τα κατάγματα του καρπού, της σπονδυλικής στήλης και της περιοχής του ισχίου προκαλούνται εύκολα λόγω οστεοπόρωσης. Τέτοια κατάγματα μπορούν να συμβούν σε μεσήλικες αλλά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να έχουν επιπλοκές που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη ζωή.
Η πρόληψη για την οστεοπόρωση πρέπει να αρχίζει ήδη από την ηλικία των 10 ετών. Η πρόσληψη ασβεστίου στην παιδική και εφηβική ηλικία έχει καθοριστική σημασία διότι κατά την περίοδο αυτή σχηματίζεται με γρήγορο ρυθμό νέος οστικός ιστός. Οι ανάγκες σε ασβέστιο ανέρχονται σε 1,3 γραμμάρια ημερησίως.
Στην ηλικία μεταξύ 10 και 20 χρονών είναι προτιμότερο αντί αναψυκτικά να πίνετε γάλα. Επίσης η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια και σε άλλες τροφές ψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο όπως τα τυριά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Τα κορίτσια στην εφηβική ηλικία που αρχίζουν να έχουν την περίοδο τους όπως επίσης και οι γυναίκες, πρέπει να ξέρουν ότι εκτός από το ασβέστιο και ο σίδηρος είναι σημαντικός για δυνατά οστά.
Ο σίδηρος συμβάλλει στη σύνθεση κολλαγόνου που είναι βασικό συστατικό των οστών.
Μετά την ηλικία των 20 μέχρι τα 35, τα κόκαλα φτάνουν το μέγιστο βαθμό δύναμής τους. Οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι της τάξης του 1 γραμμαρίου ημερησίως. Είναι απαραίτητο η σωματική άσκηση να συνεχίζεται. Το περπάτημα, το τρέξιμο και οι ασκήσεις με βάρη, ενδυναμώνουν τα οστά.
Μετά την ηλικία των 35 και μέχρι τα 50 η πρόσληψη ασβεστίου και η τακτική σωματική άσκηση έχουν καθοριστική σημασία για τη μείωση και ελαχιστοποίηση της απώλειας της οστικής μάζας που αρχίζει σε αυτές τις ηλικίες. Οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι για την περίοδο αυτή της ζωής, της τάξης του 1 γραμμαρίου ημερησίως.
Οι περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση όταν είναι μεταξύ 42 και 55 ετών. Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες χάνουν από 1 έως 6% της οστικής τους μάζας κάθε χρόνο.
Οι γυναίκες πρέπει να συζητούν με το γιατρό τους το πρόβλημα της οστεοπόρωσης και της απώλειας της οστικής μάζας ιδιαίτερα μετά την ηλικία τω 50 ετών.
Εκτός από τη σωματική άσκηση και τη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, είναι δυνατόν να χορηγηθούν και άλλες θεραπείες με συμβουλή και παρακολούθηση από το γιατρό που δυνατόν να βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης μπορεί να χρειαστούν να γίνουν εξετάσεις που εξερευνούν την πυκνότητα της οστικής μάζας.
Συνοπτικά θα τονίσουμε ότι πάντοτε και σε όλες τις ηλικίες θα πρέπει να μεριμνούμε για την προστασία των οστών μας.
Προσφέροντας τους ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία λόγω καλής και υγιεινής διατροφής μαζί με τακτική σωματική άσκηση, θα είναι σε θέση να μας προσφέρουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε όλη μας τη ζωή, χωρίς παθολογικά προβλήματα.