Print

Οι πόνοι στον αυχένα: Σημεία που δεν πρέπει να ξεχνάτε

Pin It
Στον αυχένα, στην κεφαλή και στο άνω μέρος της πλάτης προκαλούνται συχνά πόνοι λόγω στρες.

Ο πόνος στον αυχένα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται για σοβαρή πάθηση.

Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Όταν ο πόνος στον αυχένα συνοδεύεται από μουδιάσματα ή αδυναμίες στους βραχίονες ή στα χέρια, εάν ο ασθενής δεν μπορεί να αγγίξει με το πηγούνι στο στήθος του, όταν ο πόνος επεκτείνεται στον ώμο ή στα χέρια και εάν συνυπάρχουν ανωμαλίες στην αφόδευση ή στην ούρηση επιβάλλεται αμέσως εξέταση από γιατρό.   

Η καταπόνηση των μυών της πλάτης και του αυχένα, οι διάφορες μορφές αρθρίτιδας που εκδηλώνονται στις αρθρώσεις του άνω μέρους της σπονδυλικής στήλης (στην αυχενική μοίρα) εντάσσονται στις συχνότερες αιτίες πρόκλησης πόνων στον αυχένα.

Στις άλλες αιτίες που προκαλούν πόνους στον αυχένα περιλαμβάνονται οι παθήσεις των μεσοσπονδύλιων δίσκων, οι συμπιέσεις νεύρων νωτιαίου μυελού, οι τραυματισμοί, τα οστεόφυτα, η μηνιγγίτιδα και οι νεοπλασίες, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Ας δούμε μερικά πράγματα που είναι καλό να θυμόμαστε για τους πόνους στον αυχένα:

1. Στον αυχένα, στην κεφαλή και στο άνω μέρος της πλάτης προκαλούνται συχνά πόνοι λόγω στρες. Το μασάζ, η χαλάρωση και η σωστή διαχείριση του στρες συμβάλλουν στην ανακούφιση από το πρόβλημα.

2. Κάθε χρόνο περίπου 10% του πληθυσμού πάσχει από πόνους του αυχένα. Είναι αιτία αναπηρίας σε 2 για κάθε 20 πάσχοντες. Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από επίμονους πόνους του αυχένα σε σύγκριση με τους άνδρες.

3. Εάν παρουσιαστεί σε σας ή στα παιδιά σας έντονος πόνος στον αυχένα μαζί με δυσκαμψία, πυρετό, φωτοφοβία ή σύγχυση, ζητήστε αμέσως συμβουλή γιατρού.

4. Αποφεύγετε την κακή συνήθεια να βάζετε το τηλέφωνο σφηνωμένο μεταξύ ώμου, λαιμού και κεφαλής. Προκαλεί κούραση μυών, αρθρώσεων με πόνους του αυχένα.

5. Η πολύωρη χρήση του ποντικιού του ηλεκτρονικού υπολογιστή προκαλεί πόνους στο χέρι, στον καρπό, στο αντιβράχιο, στον ώμο και στον αυχένα. Οι τακτικές εναλλαγές χρήσης του ποντικιού με το πληκτρολόγιο και τα συχνά διαλείμματα βοηθούν στην πρόληψη.

6. Προστατέψτε τον αυχένα σας από τραυματισμούς στο αυτοκίνητο. Ρυθμίστε, για να σας ταιριάζουν, το ύψος και την απόσταση του στηρίγματος για την κεφαλή του καθίσματός σας.

7. Για αποφυγή των πόνων στον αυχένα, εάν δουλεύετε σε γραφείο με υπολογιστή πολλές ώρες, η κεφαλή σας να είναι ευθυγραμμισμένη με τη σπονδυλική στήλη, για να μην καταπονείτε τον αυχένα σας, και να κάνετε συχνά διαλείμματα.

 

S8-SampleBelowArticle