Η οστεοπόρωση οφείλεται σε απώλεια οστικής μάζας και εξελίσσεται αθόρυβα έως ότου προκαλέσει κατάγματα.
Η χορήγηση ψηλών δόσεων βιταμίνης D σε ηλικιωμένα άτομα μειώνει σημαντικά τον αριθμό καταγμάτων που προκύπτουν λόγω οστεοπόρωσης ή άλλης αιτίας.
Τα άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην οστεοπόρωση η οποία κάνει τα οστά περισσότερο εύθραυστα.
Η σπονδυλική στήλη, οι καρποί των χεριών, τα αντιβράχια και η άρθρωση της λεκάνης με το μηρό, παρουσιάζουν συχνά, στους ηλικιωμένους, κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης.
Κλινικές έρευνες που έγιναν παλαιότερα έδειξαν ότι η χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης
D ταυτόχρονα, μπορούν να μειώνουν τη συχνότητα καταγμάτων σε ηλικιωμένες γυναίκες.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Cambridge δημοσίευσαν μια βαρυσήμαντη κλινική έρευνα, κατά την οποία για 5 χρόνια εξέτασαν την αποτελεσματικότητα ψηλών δόσεων βιταμίνης D όσον αφορά στην πρόληψη των καταγμάτων σε άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.686 άτομα (2.037 άνδρες και 649 γυναίκες) ηλικίας από 65 έως 85 ετών, που δεν ζούσαν σε ιδρύματα ή γηροκομεία. Με βάση μια τυχαία κατανομή, οι μισοί συμμετέχοντες ελάμβαναν 100.000 IU βιταμίνης D με τη μορφή μιας κάψουλας, κάθε 4 μήνες για 5 χρόνια, δηλαδή συνολικά 15 δόσεις βιταμίνης D. Οι υπόλοιποι ελάμβαναν ένα εικονικό φάρμακο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι που έπαιρναν βιταμίνη D, είχαν 33% λιγότερη συχνότητα καταγμάτων στα οστά εκείνα τα οποία συνήθως παρουσιάζουν κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης. Επίσης συνολικά, για όλες τις οστικές περιοχές, αυτοί που έπαιρναν βιταμίνη D, παρουσίαζαν 22% μείωση της συχνότητας των καταγμάτων.
Τα συμπεράσματα των γιατρών από το πανεπιστήμιο του Cambridge είναι ότι η χορήγηση κάθε 4 μήνες 100.000 βιταμίνης D, μειώνει σημαντικά το σύνολο των καταγμάτων σε άτομα άνω των 65 ετών αλλά μειώνει ακόμη περισσότερο τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η έρευνα αυτή προσθέτει πολλά και χρήσιμα για το γενικό καλό και τη Δημόσια Υγεία. Αρχικά η χορήγηση της βιταμίνης D με τη μορφή της κάψουλας είναι εύκολη και πολύ φτηνή. Το συνολικό κόστος για ένα χρόνο για ένα ασθενή, κοστίζει λιγότερο από μια στερλίνα.
Εάν λάβουμε υπ' όψη τη μεγάλη και αυξανόμενη συχνότητα της οστεοπόρωσης τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οποιαδήποτε στρατηγική πρόληψης βασισμένη σε χαμηλό κόστος, ψηλή αποδοχή και αποτελεσματικότητα, μπορεί να έχει εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα για τη Δημόσια Υγεία.
Μέχρι σήμερα οι μέθοδοι πρόληψης της οστεοπόρωσης σε ομάδες ψηλού κινδύνου, δεν πετυχαίνουν στο βαθμό που θα έπρεπε. Οι λόγοι μπορεί να είναι η δυσκολία εφαρμογής της πρόληψης από τους ασθενείς, το κόστος και οι παρενέργειες.
Η χορήγηση ψηλών δόσεων βιταμίνης D κάθε 4 μήνες, δεν είναι μόνο εύκολη, φτηνή και αποτελεσματική αλλά και χωρίς παρενέργειες σε άνδρες και γυναίκες.
Τα δεδομένα αυτά είναι ενθαρρυντικά. Παραμένει πιστεύουμε τώρα, να δοκιμασθεί η μέθοδος αυτή πάνω σε ευρεία βάση, να γίνουν συγκριτικές κλινικές δοκιμές με άλλες μεθόδους για να φανεί τελεσίδικα η πραγματική αξία της προτεινόμενης προληπτικής μεθόδου.