Η χρόνια κυστίτιδα είναι πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό γυναικών. Η ανατομία των γυναικείων γεννητικών και ουρολογικών συστημάτων ευνοεί τις ουρολοιμώξεις.
Οι παράγοντες που σχετίζονται με τη χρόνια κυστίτιδα
Η είσοδος βακτηρίων στην ουρήθρα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της συνουσίας είναι βασική αιτία μόλυνσης της ουροδόχου κύστης. Οι πέτρες στους νεφρούς ή την ουροδόχο κύστη, οι ανατομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, οι μεταβολές των ορμονών που παρατηρούνται κατά την εμμηνόπαυση είναι μεταξύ των συχνότερων παραγόντων που συμβάλλουν σε χρόνια κυστίτιδα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις γυναικών που παρουσιάζουν χρόνια ουρολοίμωξη υπάρχει γενετική προδιάθεση. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες κυστίτιδες είναι απαραίτητο να ελέγχονται από το γιατρό τους ή ακόμη από ένα ουρολόγο για να βρεθεί η αιτία που δημιουργεί τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.
Η διάγνωση
Η διάγνωση της χρόνιας κυστίτιδας βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εξέταση της γυναίκας, στην ανάλυση και στην καλλιέργεια ούρων. Σε αριθμό περιπτώσεων οι γιατροί μπορεί να αποφασίσουν να διενεργήσουν εξέταση με υπερήχους της κύστης της γυναίκας, κυστεοσκόπηση ή ακόμη αξονική τομογραφία.
Θεραπεία
Η θεραπεία βασίζεται στην αντιβίωση. Το αντιβιοτικό που θα χορηγηθεί βασίζεται στο αντιβιόγραμμα το οποίο δείχνει σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητο το συγκεκριμένο βακτηρίδιο που προκαλεί την ουρολοίμωξη στην ασθενή.
Πρόληψη, άφθονα υγρά, χυμοί μούρων
Η γυναίκα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο της για επαναλαμβανόμενη κυστίτιδα πίνοντας άφθονα υγρά, ιδιαίτερα νερό καθημερινά. Ορισμένοι χυμοί όπως οι χυμοί των μούρων φαίνεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της ανάπτυξης παθολογικών βακτηριδίων στο ουροποιητικό σύστημα.
Συχνή ούρηση
Τα ούρα δεν πρέπει να κατακρατούνται αλλά όσο το δυνατό πιο συχνά η γυναίκα πρέπει να αδειάζει την ουροδόχο κύστη της. Η στάση και παραμονή των ούρων στην ουροδόχο κύστη για μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και τις ουρολοιμώξεις.
Προσεκτικό σκούπισμα
Ο τρόπος που σκουπίζεται η γυναίκα μετά την ούρηση και την αφόδευση έχει μεγάλη σημασία. Το σκούπισμα πρέπει να γίνεται από τα μπροστά προς τα πίσω για να αποφεύγεται η μεταφορά βακτηριδίων από την περιοχή του πρωκτού προς την περιοχή της ουρήθρας.
Καλύτερα ντους παρά μπάνιο
Οι γυναίκες με ουρολοίμωξη προτιμότερο να κάνουν ντους παρά μπάνιο. Η παραμονή στην μπανιέρα για σημαντικό χρονικό διάστημα σε χλιαρό νερό μπορεί να ευνοεί τη διασπορά βακτηριδίων του πεπτικού συστήματος στις περιοχές των γεννητικών οργάνων και της ουρήθρας.
Καθημερινό πλύσιμο
Τα καθημερινό πλύσιμο με άφθονο νερό και ένα ήπιο σαπούνι συμβάλλει κατά της χρόνιας κυστίτιδας. Το δέρμα γύρω από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας, στην περιοχή του αιδοίου και της ουρήθρας όπως επίσης στο περίνεο και στον πρωκτό, πρέπει να πλένονται καθημερινά έτσι ώστε να μειώνονται οι αριθμοί των βακτηριδίων που υπάρχουν εκεί.
Ούρηση μετά από το σεξ
Μετά από τη σεξουαλική επαφή, η γυναίκα είναι καλό να ουρεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται βακτηρίδια που πιθανόν να εισήλθαν στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της συνουσίας.
Αποφεύγετε αποσμητικά ή αρώματα στις γεννητικές περιοχές
Ορισμένες γυναίκες χρησιμοποιούν αποσμητικά προϊόντα ή άλλα αρωματισμένα προϊόντα στις γεννητικές περιοχές τους. Η αποφυγή αυτής της συνήθειας απομακρύνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.
Φαίνεται ότι οι αλλοιώσεις που τέτοια προϊόντα πιθανόν να προκαλούν στο δέρμα και στη βλεννογόνο των γεννητικών οργάνων ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριδίων.
Προληπτική αντιβίωση για χρόνια κυστίτιδα
Σε γυναίκες που παρουσιάζουν συχνά επεισόδια κυστίτιδας, ο γιατρός δυνατόν να συστήσει τη λήψη αντιβίωσης μακροπρόθεσμα. Πράγματι σε μερικές περιπτώσεις η προληπτική αντιβίωση μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η διάρκεια χορήγησης προληπτικής αντιβίωσης θα εξαρτηθεί από τους λόγους που οδηγούν στο πρόβλημα και από την εξέλιξη της ασθενούς.