Το διαζύγιο είναι μια ψυχικά τραυματική εμπειρία για αυτούς που χωρίζουν αλλά είναι ακόμη περισσότερο οδυνηρό για το ψυχικό κόσμο των παιδιών.
Τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι, από γονείς που χωρίζουν ή που χώρισαν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα της ψυχικής τους υγείας.
Πολλά από τα παιδιά χωρισμένων γονιών, θα αντεπεξέλθουν και θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες που θα δημιουργηθούν σε αυτά.
Όμως πολλές έρευνες μέχρι σήμερα δείχνουν, ότι ένας αριθμός από τα παιδιά αυτά θα έχουν ψυχικά προβλήματα με μειωμένη σχολική απόδοση, περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο, αυξημένο κίνδυνο να γίνουν χρήστες ναρκωτικών και αλκοόλ.
Στην εφηβική ηλικία τα κορίτσια από χωρισμένους γονείς, μένουν έγκυες σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με συνομήλικες τους από μη χωρισμένους γονείς.
Η προληπτική, θεραπευτική και εκπαιδευτική προσέγγιση του παιδιού και των γονιών του, αποδεικνύεται ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά το ποσοστό των εφήβων που θα παρουσιάσουν προβλήματα.
Η έγκαιρη παρέμβαση νωρίς κατά τη διαδικασία που οι γονείς χωρίζουν και προχωρούν προς το διαζύγιο, μπορεί να έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για τους έφηβους.
Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα έκαναν μια ενδιαφέρουσα θεραπευτική δοκιμασία με 240 διαζευγμένες οικογένειες και τα παιδιά τους.
Εκείνο που έκαναν ήταν να προσφέρουν εκπαιδευτικά μαθήματα και βοήθεια όσον αφορά στους τρόπους χειρισμού των δύσκολων και οδυνηρών καταστάσεων, που προκύπτουν κατά το διαζύγιο.
Η χρονική διάρκεια της εκπαιδευτικής παρέμβασης προς τις μητέρες και τα παιδιά ήταν 11 εβδομάδες.
Τα παιδιά των οικογενειών που έλαβαν μέρος στην μελέτη, όταν αυτή άρχισε, ήταν ηλικίας από 9 έως 12 ετών. Στη συνέχεια τα παιδιά έτυχαν παρακολούθησης για τα επόμενα 6 χρόνια. Όταν έγινε η τελική αξιολόγηση, οι ηλικίες τους ήταν μεταξύ 15 και 19 ετών.
Στην αρχική φάση της έρευνας, χώρισαν τις οικογένειες σε 3 ομάδες.
- Στην πρώτη ομάδα, μόνο η μητέρα έτυχε εκπαιδευτικών μαθημάτων που αφορούσαν τις γονικές ικανότητες, την πειθαρχία και την επικοινωνία
- Στη δεύτερη ομάδα, τόσο οι μητέρες όσο και τα παιδιά έτυχαν εκπαιδευτικής υποστήριξης. Στα παιδιά δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο να εκπαιδευτούν στο πως να αντιμετωπίζουν και να χειρίζονται τις καταστάσεις που προκύπτουν από το χωρισμό και το διαζύγιο των γονιών τους
- Στην τρίτη ομάδα, δόθηκαν βιβλία με σχετικό περιεχόμενο, μόνο στις μητέρες, με στόχο να βοηθηθούν από μόνες τους διαβάζοντας τα βιβλία αυτά.
Μετά από 6 χρόνια παρακολούθησης τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν ότι στις 2 πρώτες ομάδες, τα παιδιά είχαν σημαντικά λιγότερα προβλήματα από την τρίτη ομάδα όπου υπήρξε μόνο αυτοβοήθεια.
Τα παιδιά από τις 2 πρώτες ομάδες εκδήλωσαν λιγότερα ψυχικά προβλήματα, λιγότερα σχολικά προβλήματα, λιγότερη επιθετικότητα και εχθρότητα προς τους άλλους και είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόβλημα ναρκωτικών ή κατάχρησης αλκοόλ.
Στην πρώτη ομάδα, δηλαδή εκεί που δόθηκε εκπαιδευτική υποστήριξη στη μητέρα και στο παιδί, μόνο 11% των παιδιών είχαν προβλήματα. Στην τρίτη ομάδα (αυτοβοήθεια μόνο), το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 23%.
Επιπρόσθετα στην πρώτη ομάδα ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων που είχαν τα παιδιά ήταν μικρότερος σε σύγκριση με την τρίτη ομάδα.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι παρά το γεγονός ότι η έρευνα αυτή έγινε με τη συμμετοχή των μητέρων και των παιδιών, εντούτοις θεωρούν ότι τα συμπεράσματα τους ισχύουν και για ανάλογα προληπτικά προγράμματα με τη συμμετοχή των πατέρων.
Επίσης δεν σημαίνει ότι εκείνα τα παιδιά που δεν θα τύχουν της προληπτικής αυτής παρέμβασης, θα έχουν υποχρεωτικά, προβλήματα. Τα περισσότερα παιδιά αντεπεξέρχονται καλά, μετά από το διαζύγιο των γονιών τους.
Εκείνο όμως που διαπιστώθηκε, είναι ότι τα παιδιά που είχαν τα περισσότερα προβλήματα όταν άρχισε η έρευνα, ήταν εκείνα που τελικά επωφελήθηκαν περισσότερο από την προληπτική, θεραπευτική και εκπαιδευτική προσέγγιση.
Η έρευνα αυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, διότι μας δείχνει ότι εάν πολύ νωρίς, στη διαδικασία του χωρισμού και του διαζυγίου γίνουν εκπαιδευτικά μαθήματα προς το παιδί και τη μητέρα του ή τον πατέρα του, τότε το ποσοστό των εφήβων που θα έχουν ψυχικά προβλήματα και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις μειώνεται ουσιαστικά.
Στην εποχή μας τα διαζύγια αυξάνονται δραματικά. Ο αριθμός των παιδιών που θα βρεθούν στη δύσκολη και οδυνηρή κατάσταση με διαζευγμένους γονείς είναι πολύ μεγάλος.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 1,5 εκατομμύρια παιδιά θα δουν τους γονείς τους να παίρνουν διαζύγιο.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, με πολλές προεκτάσεις για τη ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών.
Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς, να συμβάλουν στο καλύτερο για το παιδί τους, παραμερίζοντας τις διαφορές τους όταν βρίσκονται με αυτό.
Παράλληλα, η εκπαίδευση των γονιών και των παιδιών, βάσει ενός συστηματικού προγράμματος όπως αυτό που αναφέρεται στη έρευνα που σας παρουσιάζουμε, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην πρόληψη σοβαρών ψυχικών προβλημάτων κατά την εφηβεία.