Η παχυσαρκία είναι αιτία καρκίνου. Είναι πολλοί οι άνθρωπο,ι που δεν γνωρίζουν ότι ευθύνεται για την πρόκληση τουλαχιστον 7 διαφορετικών τύπων καρκίνου.
Η παχυσαρκία αυξάνει στο αίμα τα επίπεδα των ορμονών, που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να παρουσιάσει καρκίνο μαστού αυξάνονται κατά 20% όταν είναι παχύσαρκη. Επίσης οι γυναίκες, που έχουν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από τον εν λόγω καρκίνο.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασαν τη σχέση που υπήρχε μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), των επιπέδων των γυναικείων ορμονών και του κινδύνου για καρκίνο του μαστού σε 3,000 γυναίκες μετά από την εμμηνόπαυση.
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται σαν το πηλίκο του βάρους σώματος (Β) με μονάδα μέτρησης σε κιλά, διαιρούμενο δια του ύψους (Υ) με μονάδα μέτρησης σε μέτρα στο τετράγωνο. Δηλαδή ΔΜΣ=Β/Υ2.(kg/m2).
Ο ΔΜΣ είναι πολύ καλός δείκτης του κατά πόσο κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος διότι λαμβάνεται υπ' όψη στον υπολογισμό του όχι μόνο το βάρος αλλά και το ύψος του κάθε ασθενή.
Με βάση το ΔΜΣ, γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ ατόμων κανονικού βάρους, υπέρβαρων και παχύσαρκων ως εξής:
- Κανονικός : ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 24,9.
- Υπέρβαρος: ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9.
- Παχύσαρκος: ΔΜΣ από 30 έως 35 και πιο πάνω.
Οι γυναίκες, που είχαν ΔΜΣ ίσο με 30 είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που είχαν ΔΜΣ ίσο με 25.
Η αύξηση του ΔΜΣ συνοδευόταν και από την αύξηση των γυναικείων σεξουαλικών ορμονών, των οιστρογόνων και ιδιαίτερα της οιστραδιόλης.
Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι η αυξημένη συχνότητα καρκίνου του μαστού στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες οφείλεται στα ψηλά επίπεδα των ορμονών, που παρατηρούνται στις περιπτώσεις αυτές.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το υπερβολικό βάρος είναι μια πιθανή αιτία που προκαλεί καρκίνο μαστού δια μέσου ορμονικών παραγόντων. Όμως είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Η παχυσαρκία παρουσιάζει μια δραματική αύξηση διεθνώς. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία και οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες παίζουν ένα καθοριστικό ρόλο σ' ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων καρκίνου μαστού, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δημιουργείται μια σημαντική απειλή για μια ουσιαστική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του μαστού.
Οι γυναίκες μπορούν με μια καλύτερη διατροφή και με σωματική άσκηση να διατηρούν ένα κανονικό βάρος σώματος γεγονός, που τις προστατεύει από επιπρόσθετους κινδύνους για καρκίνο μαστού.
Αντίθετα υπάρχουν παράγοντες, που έχουν σχέση με την πρόκληση του καρκίνου αυτού για τους οποίους οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν πολλά.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο μαστού είναι το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία τεκνοποίησης, ο αριθμός των παιδιών που κάνει μια γυναίκα, ο θηλασμός και η ηλικία κατά την οποία άρχισε η πρώτη περίοδος.