Η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης ευθύνονται για το 33% των καρκίνων του χοντρού εντέρου, του μαστού, του νεφρού και του πεπτικού συστήματος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Τα επιδημιολογικά και άλλα ερευνητικά στοιχεία σχετικά με την παχυσαρκία επιβεβαιώνουν τον καρκινογόνο ρόλο της.
Ο μηχανισμός με τον οποίο η παχυσαρκία προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου δεν έχει ακόμη πλήρως διαλευκανθεί. Διατροφικοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αλλαγές του μεταβολισμού. Ιδιαίτερα πιστεύεται, ότι επηρεάζεται η ορμονική δραστηριότητα, που μπορεί να εμπλέκεται σε καρκίνους οι οποίοι επηρεάζονται από τις ορμόνες. Τέτοιοι καρκίνοι είναι ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και τα καρκινώματα του ενδομητρίου.
Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που έχουν ρόλο παραγόντων ανάπτυξης για τον καρκίνο του μαστού και τα καρκινώματα του ενδομητρίου. Τα κύτταρα του οργανισμού που αποθηκεύουν τα λιπίδια, αποθηκεύουν επίσης και την ανδροστενεδιόνη η οποία μετατρέπεται σε οιστρογόνα.
Ενώ υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η παχυσαρκία προκαλεί καρκίνους, για το αντίθετο, δηλαδή για την απώλεια βάρους, δεν υπάρχουν ανάλογα δεδομένα. Παρ'όλα αυτά οι ειδικοί του ΠΟΥ πιστεύουν, ότι η μείωση του σωματικού βάρους φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του μαστού και της μήτρας.
Η παχυσαρκία, εκτός από καρκίνο, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών και αγγειακών παθήσεων όπως επίσης και τον κίνδυνο για διαβήτη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών στις ΗΠΑ υπολογίζουν ότι η παχυσαρκία προκαλεί 300000 θανάτους ετησίως. Μόνο το κάπνισμα προκαλεί περισσότερους θανάτους ετησίως από την παχυσαρκία.
Υπολογίζεται επίσης 50% των Ευρωπαίων και 61% των Αμερικανών είναι παχύσαρκοι. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με την καθιστική ζωή και την διατροφή πλούσια σε λιπαρά εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο ακόμη και σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες με αποτέλεσμα η παχυσαρκία να γίνεται μια παγκόσμια απειλή.
Τα οικονομικά και κοινωνικά κόστη αυτής της κατάστασης είναι τρομακτικά. Εκτός από τις αρνητικές συνέπειες που έχει η κατάσταση αυτή πάνω στην ποιότητα ζωής των ασθενών, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στις ΗΠΑ το 8% του ετήσιου προϋπολογισμού υγείας δαπανάται, λόγω προβλημάτων παχυσαρκίας. Επίσης 100 δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο πάλιν λόγω παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας αυτής. Πρέπει να εμπλακούν στην προσπάθεια αυτή οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές, το εκπαιδευτικό σύστημα, οι επαγγελματίες υγείας και όλοι οι ενδιαφερόμενοι γενικά.
Οι κυβερνήσεις και οι πολεοδόμοι πρέπει να προωθήσουν σχέδια τέτοια στις πόλεις που να υποβοηθούν την σωματική εξάσκηση και την υγιή ζωή.
Είναι απόλυτη ανάγκη τονίζουν οι εμπειρογνώμονες να ληφθούν μέτρα τέτοια που να τροποποιηθεί το περιβάλλον και ν' αλλάξουν συνήθειες για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας.