Print

Το καλοκαίρι και οι πέτρες στους νεφρούς

Pin It
Η αφυδάτωση ευνοεί τη δημιουργία πέτρας στους νεφρούς

Το καλοκαίρι, οι ψηλές θερμοκρασίες, η εφίδρωση και η μειωμένη λήψη υγρών, αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Παράλληλα όμως αυξάνεται και ο κίνδυνος για πέτρες στους νεφρούς, που είναι μια από τις πιο οδυνηρές παθήσεις.

Οι ειδικοί συχνά μας προειδοποιούν για το τι πρέπει να προσέχουμε για να προστατεύουμε την υγεία μας κατά το καλοκαίρι.

Για τις πέτρες στους νεφρούς δεν γίνεται η διαφώτιση που επιβάλλεται παρά το γεγονός ότι προκαλούν έντονο πόνο και είναι μια κοινή πάθηση. Περίπου 10% του πληθυσμού θα παρουσιάσει τουλάχιστο μια φορά στη ζωή του ένα επεισόδιο νεφρολιθίασης.

Η δημιουργία πέτρας ευνοείται όταν δεν υπάρχουν αρκετά υγρά για να μπορούν οι νεφροί να αποβάλλουν διάφορες άχρηστες ουσίες. Η μείωση της λήψης των υγρών, ακόμη και σε χαμηλούς βαθμούς αφυδάτωσης, είναι δυνατόν να προκαλεί τη δημιουργία σκληρών κρυστάλλων από διάφορα άλατα στο ουροποιητικό σύστημα.

Φυσικά υπάρχουν πολλές αιτίες που ευθύνονται για τη δημιουργία πέτρας στους νεφρούς. Όμως η θερμότητα του καλοκαιριού, η βαριά εφίδρωση, η εργασία έξω σε ανοικτούς χώρους και η μη λήψη ικανοποιητικών ποσοτήτων νερού και άλλων υγρών, καθιστούν το καλοκαίρι μια εποχή με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νεφρολιθίαση.

Εκείνοι που απαραίτητα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί, είναι αυτοί που ήδη παρουσίασαν ένα πρώτο επεισόδιο πέτρας στους νεφρούς.

Από τους ασθενείς αυτούς, το 50% παθαίνουν ένα δεύτερο επεισόδιο μέσα στα 5 έως 10 χρόνια που ακολουθούν το πρώτο. Το 80% των ασθενών που παρουσίασαν ένα επεισόδιο, θα παρουσιάσουν ένα δεύτερο σε κάποια φάση της ζωής τους.

Για να προλάβουν ένα νέο επεισόδιο αυτοί που ήδη παρουσίασαν πέτρες στους νεφρούς, πρέπει να πίνουν άφθονα υγρά κάθε μέρα μαζί με το φαγητό τους και κατά το υπόλοιπο της ημέρας. Ιδεωδώς είναι καλό να πίνουν από 10 έως 12 ποτήρια υγρών εκ των οποίων τουλάχιστο το 50% πρέπει να είναι νερό.

Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσετε εάν πίνετε αρκετά υγρά, είναι να κοιτάζετε το χρώμα των ούρων σας. Εάν τα ούρα σας είναι σκούρου χρώματος και κίτρινα, τότε πρέπει να πίνετε περισσότερο. Τα ούρα πρέπει να είναι πολύ ανοικτού κίτρινου χρώματος, σχεδόν όπως το νερό.

Τα ούρα το πρωί έχουν περισσότερο χρώμα, είναι πιο σκούρα λόγω της μειωμένης λήψης υγρών κατά τον ύπνο. Το υπόλοιπο της ημέρας είναι πιο ανοικτού χρώματος.

Όταν πίνετε άφθονα υγρά, μειώνετε και τον κίνδυνο για ουρολοίμωξη. Οι μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος είναι από τις αιτίες που προκαλούν πέτρες στους νεφρούς.

Τα συμπτώματα ενός επεισοδίου με πέτρες στους νεφρούς αρχίζουν συνήθως με πόνο στην πλάτη, στην οσφυϊκή μοίρα και στο πλευρό.

Στη συνέχεια ο πόνος αυτός γίνεται συνεχής και έντονος. Κάποτε ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κάψιμο κατά την ούρηση και αίμα στα ούρα.

Οι πέτρες στους νεφρούς επηρεάζουν συχνότερα τους άνδρες παρά τις γυναίκες. Το 80% των ασθενών που επηρεάζονται είναι άντρες.

 

S8-SampleBelowArticle