Οι μύγες μεταφέρουν μικροοργανισμούς, όπως βακτηρίδια που είναι σε θέση να προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο.
Οι στομαχικές ενοχλήσεις και η διάρροια είναι μεταξύ των συχνότερων προβλημάτων, που προκαλούν οι μύγες που υπάρχουν στις αυλές και στα σπίτια μας.
Τα έντομα μεταφέρουν τα βακτηρίδια με μικρές ποσότητες μολυσμένου υλικού που έχουν πάνω τους. Όταν κάθονται σε φαγητά ή τρόφιμα, εναποθέτουν τους μολυσματικούς παράγοντες. Επίσης δια της αφόδευσης ή από υγρά που βγάζουν από το στόμα τους, μπορούν να μολύνουν περαιτέρω τα φαγώσιμα.
Οι μύγες μπορεί να είναι αιτίες μετάδοσης μεταξύ άλλων σαλμονέλωσης, σιγκέλωσης, τύφου και τραχώματος.
Το καμπυλοβακτηρίδιο είναι από τις συχνότερες αιτίες διάρροιας. Όσο περισσότερες μύγες παρατηρούνται τόσο περισσότερες περιπτώσεις λοιμώξεων με το καμπυλοβακτηρίδιο παρατηρούνται.
Το καμπυλοβακτηρίδιο προκαλεί συμπτώματα 12-72 ώρες από την εισαγωγή του στον οργανισμό. Προκαλεί πονοκέφαλο, πυρετό, εμετούς, διάρροια και πόνο στην κοιλιά. Η δηλητηρίαση προέρχεται συνήθως από μολυσμένα κρεατικά, πουλερικά, αυγά, και προϊόντα γάλακτος.
Οι μύγες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και πολλαπλασιάζονται σε κάθε μορφής οργανικά απορρίμματα. Τα οικιακά απόβλητα, τα σκουπίδια, τα απορρίμματα ζωών, οι φάρμες και οι χωματερές, βοηθούν τις μύγες να πολλαπλασιάζονται.
Ταυτόχρονα όμως η αύξηση της θερμοκρασίας συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό, στην ταχύτερη ανάπτυξη και στη μακροζωία των μυγών.
Ο ρυθμός αναπαραγωγής των μυγών σχετίζεται με τη θερμοκρασία. Στους 320 C χρειάζονται 12 μέρες από την εναπόθεση των αυγών της μύγας μέχρι αυτά να γίνουν μύγες. Αντίθετα σε ψυχρότερα κλίματα, ο χρόνος αυτός ανέρχεται στον ένα μήνα.
Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, μια αύξηση της θερμοκρασίας της τάξης των 30 C θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά τον πληθυσμό των μυγών. Το αποτέλεσμα θα μπορεί να είναι μια σοβαρή αύξηση των περιστατικών μολύνσεων των ανθρώπων λόγω μικροοργανισμών που μεταφέρονται από τις μύγες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται στη γη, μπορεί να είναι αιτία αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων και απώλειας μεγάλου αριθμού ζωών.
Η σημαντική αύξηση των πληθυσμών των μυγών που παρατηρείται λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, επιβάλλουν τη λήψη προληπτικών μέτρων.
Η μαζική χρήση εντομοκτόνων για την αντιμετώπιση των μυγών δεν είναι η καλύτερη λύση. Οι διάφορες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως εντομοκτόνα και μικροβιοκτόνα έχουν και αυτά αρνητικές συνέπειες στον άνθρωπο και για αυτό η χρήση τους πρέπει να είναι προσεγμένη.
Μέτρα που μπορούν να βοηθούν εναντίον του πολλαπλασιασμού μυγών ο οποίος παρατηρείται λόγω αύξησης της θερμοκρασίας και για τη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων που προκύπτουν περιλαμβάνουν:
- Καθαριότητα στο περιβάλλον, μη απόρριψη οποιασδήποτε μορφής αποβλήτων σε ανοικτούς χώρους, ιδιαίτερα σε οικιστικές περιοχές
- Περιορισμός των χωματερών
- Δοχεία για άχρηστα πρέπει να είναι καλά κλειστά για να μην εισέρχονται σε αυτά μύγες και να πολλαπλασιάζονται
- Κάλυψη των φαγητών και των τροφίμων, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Όταν γίνονται πικνίκ ή ψήσιμο κρεάτων, ψαριών, πουλερικών στα κάρβουνα έξω ή σε εκδρομές, πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην μολύνονται τα τρόφιμα από μύγες
- Πλύσιμο των χεριών και κόψιμο των νυχιών
- Πλύσιμο με μπόλικο νερό των φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφίμων όταν χρειάζεται
- Καλό ψήσιμο των φαγητών. Να μην έρχονται σε επαφή τα ψημένα με τα ωμά τρόφιμα και φαγητά
- Τα φαγητά να μη διατηρούνται περισσότερο από 2 ώρες έξω από το ψυγείο
- Όταν ένα φαγητό χρειάζεται ξεπάγωμα αυτό να γίνεται εντός του ψυγείου παρά εκτός.
Συνοπτικά βλέπουμε ότι οι αλλαγές του κλίματος που απειλούν τον πλανήτη μας, μπορούν μεταξύ άλλων να αυξήσουν δραματικά τους πληθυσμούς των μυγών.
Οι μύγες είναι αιτία σοβαρών παθήσεων στον άνθρωπο. Πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταφέρονται από τις μύγες με ιδιαίτερη έμφαση στη διαφώτιση και διαπαιδαγώγηση του πληθυσμού.