Ο πόνος στο στήθος μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Ο πόνος δυνατόν να προέρχεται από πρόβλημα των οργάνων και των ιστών που περιέχονται ή έχουν σχέση με το θώρακα όπως η καρδία, οι πνεύμονες, τα αγγεία, ο οισοφάγος, το στομάχι, τα οστά, οι μυς και τα νεύρα των θωρακικών τοιχωμάτων.
Συχνά είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό τι προκαλεί σε κάποιο άτομο τον πόνο στο στήθος διότι διαφορετικές αιτίες προκαλούν παρόμοιο πόνο όσον αφορά στην περιοχή και στην ένταση.
Ο γιατρός με βάση το ιστορικό, την ιατρική εξέταση και τα τεστ που θα ζητήσει θα μπορέσει να καταλήξει στη διάγνωση της αιτίας του πόνου στο στήθος.
1. Οι πόνοι στο στήθος που προέρχονται από την καρδία και τα αιμοφόρα αγγεία
Οι παθήσεις της καρδίας αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτων. Για το λόγο αυτό ο πόνος στο στήθος που προκαλείται εξαιτίας της στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδία με αίμα αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας.
Η στηθάγχη είναι πόνος στο στήθος που προκαλείται λόγω στένωσης ή απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών. Η στηθάγχη εμφανίζεται συχνά όταν ο ασθενής καταβάλλει σωματικές προσπάθειες ή σε καταστάσεις στρες.
Υπάρχουν παράγοντες ψηλού κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να προσβληθεί από τη στεφανιαία νόσο της καρδίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η ψηλή πίεση και το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου της καρδίας.
Τα συμπτώματα δεν είναι πανομοιότυπα σε όλους τους ασθενείς. Στις γυναίκες εκδηλώνονται συχνά άτυπα συμπτώματα της στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών που δεν είναι παρόμοια με αυτά που εκδηλώνονται στους άνδρες.
Τα τυπικά συμπτώματα πόνου στο στήθος που οφείλονται σε καρδιακά αίτια περιλαμβάνουν:
- Πόνος στο στήθος που εκδηλώνεται ή που επιδεινώνεται κατά τη σωματική άσκηση ή το ψυχολογικό στρες
- Ισχυρό δυσάρεστο οδυνηρό αίσθημα βάρους ή πίεσης στην περιοχή του στέρνου, στο μέσο του στήθους που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στον αριστερό βραχίονα ή τη σιαγόνα
- Ο πόνος στο στήθος συνοδεύεται από βραχύπνοια (βραχεία επιπόλαια αναπνοή)
Τα άτυπα συμπτώματα του πόνου στο στήθος εξαιτίας καρδιακών παθήσεων περιλαμβάνουν:
- Πόνος στο στήθος με αναγούλες, ζαλάδα, σύγχυση, τάση για λιποθυμία
- Κούραση και αδυναμία
Η στεφανιαία νόσος της καρδίας είναι η αιτία που δημιουργεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή προσβολή με το χαρακτηριστικό ισχυρό πόνο που προκαλείται λόγω ισχαιμίας του μυοκαρδίου.
Εκτός από τη στεφανιαία νόσο της καρδίας που ευθύνεται για τη στηθάγχη και την καρδιακή προσβολή, υπάρχει και η περικαρδίτιδα που προκαλεί πόνο στο στήθος. Η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονή του περικαρδίου, δηλαδή του ιστού που περιβάλλει την καρδία.
Η περικαρδίτιδα δυνατόν να προκληθεί από διάφορες αιτίες όπως οι ιογενείς μολύνσεις, οι αυτοάνοσες παθήσεις ή ο καρκίνος.
Το ανεύρυσμα αορτής είναι μια πολύ σοβαρή αιτία πρόκλησης πόνου στο στήθος. Χρειάζεται προσοχή διότι ο πόνος αυτός δεν μπορεί να διαχωριστεί εύκολα από τον πόνο που δημιουργείται εξαιτίας καρδιακών προβλημάτων. Για αυτό τα τεστ πρέπει να διερευνούν και το ενδεχόμενο ύπαρξης της σοβαρής αυτής πάθησης.
2. Οι πόνοι στο στήθος που προέρχονται από παθήσεις στους πνεύμονες
- Η πνευμονία
- Η πλευρίτιδα
- Η πνευμονική εμβολή
- Το άσθμα
3. Οι πόνοι που προέρχονται από παθήσεις στο πεπτικό σύστημα
- Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Η γαστρίτιδα
- Η διαφραγματοκήλη
Οι πόνοι που προέρχονται από παθήσεις στο μυοσκελετικό και στο νευρικό σύστημα
- Παθήσεις ή τραυματισμοί των οστών του θώρακα (πλευρές, σπονδυλική στήλη, στέρνο, κλείδες)
- Παθήσεις των μυών του θώρακα
- Ασθένειες που επηρεάζουν τα νεύρα του θώρακα
Η διερεύνηση των πόνων στο θώρακα
Επιπρόσθετα από τα πρώτα βήματα της διερεύνησης που είναι η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ανάλογα με τα πρώτα του συμπεράσματα διάφορες εξετάσεις που θα του επιτρέψουν να τεκμηριώσει το τι συμβαίνει στον ασθενή.
Στα τεστ αυτά περιλαμβάνονται οι αναλύσεις αίματος, η ακτινογραφία θώρακα, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η εξέταση με υπερήχους της καρδίας.
Στη συνέχεια και ανάλογα με τα ευρήματα, ο γιατρός δυνατόν να προχωρήσει σε πιο εξειδικευμένα τεστ όπως το σπινθηρογράφημα των πνευμόνων, η αγγειογραφία των στεφανιαίων αγγείων, το τεστ κόπωσης, η μαγνητική ή η αξονική τομογραφία και η γαστρεντερολογική αξιολόγηση του ασθενούς.