Η γρίπη είναι σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από τους ιούς Α και Β της γρίπης.
Κάθε χρόνο παρουσιάζει επιδημικές εξάρσεις, προσβάλλει περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως και προκαλεί έως 500.000 θανάτους.
Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αρχίζει απότομα και τα συμπτώματα επηρεάζουν όλο το σώμα εξασθενώντας σε σημαντικό βαθμό τον ασθενή.
Οι επιπλοκές που προκαλεί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και μπορούν να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Περιλαμβάνουν βρογχίτιδα, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, και πνευμονία.
Το εμβόλιο κατά της γρίπης πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και προστατεύει σε σημαντικό βαθμό. Ωστόσο ακόμη και ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί, είναι δυνατό να προσβληθούν από τη νόσο.
Η οσελταμιβίρη (Tamiflu) είναι αντιιικό φάρμακο που δρα εναντίον όλων των ιών της γρίπης που επηρεάζουν κλινικά τον άνθρωπο. Η δράση του βασίζεται στην καταστολή της δράσης της νευραμινιδάσης που είναι ένζυμο της επιφάνειας του ιού. Η αδρανοποίηση της νευραμινιδάσης, δεν επιτρέπει στον ιό της γρίπης να μεταδίδεται και να μολύνει άλλα κύτταρα του σώματος.
Η δράση και αποτελεσματικότητα της οσελταμιβίρης, εξετάστηκε από γιατρούς του Τορόντο του Καναδά σε 512 ασθενείς. Η έρευνα διήρκεσε για ενάμιση περίπου χρόνο και μεταξύ των ασθενών υπήρχαν 185 παιδιά κάτω των 15 ετών και 327 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας 77 ετών. Η διάγνωση της γρίπης στους ασθενείς τεκμηριωνόταν με την ανεύρεση ειδικών αντισωμάτων κατά των ιών της γρίπης στο αίμα.
Τα αποτελέσματα μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες:
- Οι ηλικιωμένοι με σοβαρής μορφής γρίπη επωφελούνταν σε σημαντικό βαθμό, από τη θεραπεία με την οσελταμιβίρη.
- Το φάρμακο μείωνε τους θανάτους στους ηλικιωμένους ακόμη και εάν η έναρξη χορήγησης του ήταν 3 έως 4 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της γρίπης. Η μείωση του ποσοστού θανάτων εντός 15 μερών από την έναρξη της θεραπείας με το αντιγριπικό φάρμακο ανερχόταν στο 80%.
- Η οσελταμιβίρη μείωνε τις επιπλοκές λόγω γρίπης όχι μόνο σε ενήλικες που κατά τα άλλα ήσαν υγιείς αλλά και σε ασθενείς με μειωμένη άμυνα δηλαδή αυτούς που ήσαν ανοσοκατασταλμένοι ή ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες.
- Το 71% των ασθενών με σοβαρής μορφής γρίπη, είχαν λάβει το εμβόλιο κατά της γρίπης. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι γρίπη που μπορεί να απειλεί τη ζωή των ασθενών, είναι δυνατό να εμφανίζεται ακόμη και σε ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου.
Οι Καναδοί γιατροί συμπεραίνουν ότι η γρίπη παραμένει μια σημαντική αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας σε ευπαθείς ομάδες ασθενών ακόμη και όταν γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
Τονίζουν επίσης ότι η αντιιική θεραπεία με την οσελταμιβίρη, είναι σε θέση να μειώνει σημαντικά το ποσοστό θανάτων λόγω γρίπης ακόμη και σε εξασθενημένους, ανοσοκατασταλμένους, σοβαρά πάσχοντες ασθενείς.