Προσέχετε από την κακοσμία του στόματος! Δυστυχώς αυτός που έχει κακοσμία στόματος δεν μπορεί να το αντιληφθεί και συνεχίζει να δυσαρεστεί αυτούς, που μιλούν μαζί του, χωρίς να το αντιλαμβάνεται.
Οι αιτίες κακοσμίας είναι πολλές. Το άτομο με άσχημη μυρωδιά στο στόμα πρέπει να το μαθαίνει, για να κάνει τη θεραπεία, που απαιτείται.
Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος σώματος έχουν προστεθεί στις αιτίες κακοσμίας του στόματος. Όσο πιο υπέρβαρος ή παχύσαρκος είναι κάποιος, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες του, να δυσαρεστεί τα άτομα, που μιλούν μαζί του.
Η κακή μυρωδιά της αναπνοής και του στόματος, είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τους ανθρώπους από την αρχαιότητα.
Στην αρχαία Ρώμη υπήρχε ένας άνδρας που ονομάζονταν Κόσμος, ο οποίος πωλούσε σκευάσματα για το φρεσκάρισμα της αναπνοής και για την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.
Στην εβραϊκή θρησκεία, αναφέρεται ότι ένας ιερέας δεν μπορούσε να εκτελέσει ιερά καθήκοντα εάν είχε άσχημη μυρωδιά αναπνοής. Μάλιστα υπάρχουν μαρτυρίες που λένε ότι ένας άνδρας μπορούσε να ακυρώσει το γάμο του με μια γυναίκα εάν ανακάλυπτε τη νύχτα του γάμου του ότι η γυναίκα του είχε κακή μυρωδιά στόματος.
Δεν είναι λοιπόν εκπληκτικό που οι έρευνες για την κατανόηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος της κακοσμίας του στόματος συνεχίζουν με αμείωτο ενδιαφέρον. Είναι μάλιστα εκπληκτικό το πόσο λίγα γνωρίζουμε σήμερα για το πρόβλημα και για τις δυσκολίες που έχουμε ακόμη για την επιτυχή εξουδετέρωση του.
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, προσθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία για το πρόβλημα. Σε 68 ενήλικες εξετάστηκε η μυρωδιά της αναπνοής τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι τα άτομα με υπερβολικό βάρος σώματος και οι παχύσαρκοι, είχαν συχνότερα άσχημη μυρωδιά στόματος. Ο λόγος για τον οποίο αυτό συμβαίνει δεν διευκρινίστηκε στην έρευνα.
Οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει σχέση μεταξύ κακής μυρωδιάς στόματος και παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους Ισραηλίτες γιατρούς, είναι διάφοροι.
Η διατροφή των παχύσαρκων προάγει την ξηρότητα στόματος που οδηγεί σε κακοσμία. Είναι επίσης πιθανό ότι οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στη φροντίδα του στόματος και του σώματος τους.
Στην έρευνα τους οι γιατροί διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση αλκοόλ δίνει κακή οσμή στην αναπνοή. Η σχέση κακοσμίας αναπνοής και αλκοόλ δεν προκάλεσε έκπληξη δεδομένου ότι ήδη εμπειρικά ήταν γνωστή η εν λόγω σχέση. Εκείνο που ήταν απρόσμενο ήταν η σχέση υπερβολικού βάρους σώματος και κακοσμίας στόματος.
Έτσι η παχυσαρκία προστίθεται στον κατάλογο των καταστάσεων που προκαλούν κακοσμία στόματος. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό, η ξηρότητα στόματος, προβλήματα δοντιών και ούλων, ασθένειες του πνεύμονα και του στομαχιού, το κάπνισμα όπως επίσης και διατροφικοί παράγοντες όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Το μεγάλο πρόβλημα με την κακοσμία στόματος είναι ότι ο ίδιος ο ασθενής δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Έτσι δεν γνωρίζει ότι δυσαρεστεί αυτούς με τους οποίους μιλά.
Σε άτομα της οικογένειας του μπορεί κάποιος να το πει. Όμως σε άλλους ή στους συναδέλφους του στην εργασία, αυτό δεν είναι εύκολο.
Η κακοσμία στόματος μπορεί να εμφανιστεί σε όλους και κάποτε είναι σημάδι κάποιας ασθένειας. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Τώρα λοιπόν έχουμε ακόμη ένα λόγο για να προσπαθούμε να διατηρούμε ένα κανονικό βάρος σώματος.
Ας προσέχουμε τα κιλά μας για να διατρέχουμε λιγότερο κίνδυνο να εκπέμπουμε κακή μυρωδιά από το στόμα μας