Θέλετε ν' αναπνέετε καλύτερα; Θέλετε να προστατευτείτε από χρόνιες ασθένειες των πνευμόνων όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα;
Τότε τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, που δείχνουν ότι οι πνεύμονες διατηρούνται νεώτεροι και καλύτεροι, όταν τρώτε τακτικά μήλα, αχλάδια και ντομάτες, σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν.
Είναι γεγονός ότι διάφορες και ανεξάρτητες σοβαρές επιστημονικές μελέτες, που εξέτασαν τη σχέση της υγείας των πνευμόνων και της διατροφής, συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα.
Έρευνα από την Ολλανδία, που έκαναν γιατροί από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας, μελετήθηκαν 14.000 ενήλικες για να βρεθεί ποιοι ήσαν οι παράγοντες κινδύνου προσβολής από χρόνια αποφρακτικά νοσήματα των πνευμόνων, όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.
Ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για να εκδηλώσει κάποιος μια από τις σοβαρές αυτές ασθένειες ήταν το κάπνισμα.
Οι ερευνητές όμως βρήκαν ότι όσοι είχαν μέσα στη διατροφή τους ψηλά επίπεδα κατεχινικών ουσιών είχαν λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν τα νοσήματα αυτά.
Οι κατεχινικές ουσίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες, όπως είναι γνωστό έχουν προστατευτικές δράσεις για το καρδιακό και αγγειακό σύστημα. Επίσης προστατεύουν και από ορισμένους καρκίνους.
Οι φλαβονοειδείς ουσίες περιλαμβάνουν εκτός από το κατεχινικό οξύ, τη φλαβονόλη και τη φλαβόνη.
Η μελέτη των Ολλανδών, είναι η πρώτη στο είδος της, που δείχνει ότι οι φλαβονοειδείς ουσίες (ιδιαίτερα το κατεχινικό οξύ αλλά και η φλαβόνη και η φλαβονόλη) οι οποίες περιέχονται στα μήλα, ντομάτες, αχλάδια και μπανάνες, έχουν ευεργετικές δράσεις στους πνεύμονες.
Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και μείωση της χρόνιας βρογχίτιδας και του εμφυσήματος.
Το περίεργο που βρέθηκε στη μελέτη αυτή ήταν ότι ενώ το τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδείς ουσίες, δεν βρέθηκε ότι αυτό είχε τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στους πνεύμονες όπως τα μήλα, οι ντομάτες και τα άλλα φρούτα.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι κατεχινικές ουσίες από μόνες τους να μη είναι αρκετές, αλλά να συμβαίνουν και άλλες συνεργίες όταν οι ασθενείς λαμβάνουν τα μήλα ή άλλα φρούτα και έτσι να δημιουργούνται οι θετικές δράσεις.
Σίγουρα χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν τα σημεία αυτά.
Δύο άλλες επιστημονικές εργασίες, η μια από το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και η άλλη από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον έδειξαν ανάλογα αποτελέσματα.
Η έρευνα από το Νότιγχαμ, έγινε σε 2.600 ασθενείς για μια περίοδο 9 ετών.
Το συμπέρασμα ήταν, ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα μήλα και ντομάτες είχαν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία.
Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρουν, ότι τα θετικά αποτελέσματα ήταν τόσο καλά που οι πνεύμονες αυτών που έτρωγαν μήλα και ντομάτες ήταν 3 χρόνια νεώτεροι παρά αυτών των συνομήλικων τους, που δεν έτρωγαν τα φρούτα και λαχανικά αυτά.
Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα και που προέρχονται από τις 3 σοβαρές, ακαδημαϊκές πρόσφατες έρευνες είναι αρκετά διαφωτιστικά και μας δείχνουν πως πρέπει επιλέγουμε τη διατροφή μας.
Η διατροφή έχει τεράστια σημασία για την υγεία μας.
Από εμάς εξαρτάται εάν κάθε φορά που θα φάμε κάτι θα δώσουμε στον οργανισμό μας εφόδια ή εάν θα του κάνουμε ξανά κάτι κακό.