Τα μαξιλάρια επιμολύνονται από μύκητες. Αυτό διαφάνηκε ήδη το 1936, από τις πρώτες έρευνες, που έγιναν για τη σχέση του ύπνου με την υγεία.
Οι άνθρωποι για περίπου το ένα τρίτο της ζωής τους, κοιμούνται. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουν περισσότερα για τα μαξιλάρια τους και το τι μπορούν να περιέχουν, διότι βασικά κοιμούνται και αναπνέουν δίπλα από αυτά, για μεγάλο μέρος της ζωής τους.
Τα μαξιλάρια περιέχουν τουλάχιστον 4 και κάποτε μέχρι 16 διαφορετικά είδη μυκήτων. Ένα μαξιλάρι μπορεί να περιέχει πέραν του ενός εκατομμυρίου σπορίων μυκήτων.
Οι μύκητες, που επιβιώνουν στα μαξιλάρια τρέφονται από τα απορρίμματα ζωυφίων που ζουν στη σκόνη και από ξεφυλλίσματα του ανθρώπινου δέρματος.
Οι μύκητες όπως ο Ασπέργιλλος, είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παθήσεις και θανάτους σε ασθενείς με μειωμένη άμυνα του οργανισμού τους. Επίσης είναι αιτία επιδείνωσης αλλεργικών καταστάσεων όπως το άσθμα.
Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από έρευνα γιατρών από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ οι οποίοι εξέτασαν 10 μαξιλάρια που βρίσκονταν σε τακτική χρήση για 1,5 έως 20 χρόνια.
Ο μύκητας που βρέθηκε με τη μεγαλύτερη συχνότητα, ήταν ο Ασπέργιλλος (Aspergillus Fumigatus). Ο Ασπέργιλλος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για ασθενείς με μειωμένη άμυνα του οργανισμού όπως οι καρκινοπαθείς, οι λευχαιμικοί, οι μεταμοσχευμένοι, αυτοί που λαμβάνουν θεραπεία με κορτικοστεροειδή και οι ασθενείς με AIDS. Η συχνότητα των μολύνσεων με τον Ασπέργιλλο, δυστυχώς αυξάνεται και επεκτείνεται και σε άλλες ομάδες ασθενών.
Μεταφέρεται από τον αέρα και είναι ευρέως διαδεδομένος. Όταν υπερισχύει της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, εισβάλλει κυρίως στα ιγμόρεια και στους πνεύμονες. Μπορεί επίσης να εισβάλει και σε άλλα όργανα όπως ο εγκέφαλος.
Η αντιμετώπιση του είναι δύσκολη. Υπολογίζεται ότι 1 στους 25 ασθενείς που νοσηλεύονται σε σύγχρονα Ευρωπαϊκά νοσοκομεία, ψηλού επιπέδου με εκπαιδευτική δραστηριότητα, πεθαίνουν λόγω Ασπέργιλλου.
Ο Ασπέργιλλος μπορεί επίσης να επιδεινώνει το άσθμα ιδιαίτερα σε ενήλικες που πάσχουν από τη νόσο για χρόνια. Παράλληλα προκαλεί αλλεργική ιγμορίτιδα σε ασθενείς με αλλεργική προδιάθεση.
Η συνεχής έκθεση στον Ασπέργιλλο, είναι αιτία προβλημάτων. Σε ασθενείς που είχαν παθήσεις τους πνεύμονες τους, όπως για παράδειγμα ασθενείς που πέρασαν φυματίωση, ο Ασπέργιλλος, μπορεί, αφού εισέλθει στους πνεύμονες να εποικίσει κοιλότητες που δημιουργήθηκαν από νόσους των πνευμόνων. Η κατάσταση αυτή είναι σε θέση να προκαλέσει αιμορραγία στους πνεύμονες και άλλες διαταραχές της υγείας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Μάντσεστερ, δημιουργείται στα μαξιλάρια ένα μικρό οικοσύστημα που ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων. Οι μύκητες αναπτύσσονται τόσο στα μαξιλάρια συνθετικού τύπου όσο και σε αυτά που περιέχουν φτερά αν και στα συνθετικού τύπου, οι μύκητες είναι περισσότεροι.
Συστήνουν την τακτική απολύμανση των μαξιλαριών, τη χρήση ειδικών μαξιλαροθηκών που να προστατεύουν από μύκητες. Αναφέρουν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούνται και πλαστικά καλύμματα για προστασία από επιμολύνσεις από τον Ασπέργιλλο. Παράλληλα συστήνεται η ανανέωση με αγορά καινούργιων μαξιλαριών.
Οι ασθενείς με μειωμένη άμυνα του οργανισμού τους, πρέπει να γνωρίζουν το πρόβλημα των μυκήτων στα μαξιλάρια ιδιαίτερα όταν αυτά είναι παλιά και επιμολυσμένα.
Το ίδιο ισχύει επίσης και για ασθενείς που πάσχουν από αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος, άσθμα και ιγμορίτιδες.