Οι πονοκέφαλοι είναι ένα πολύ συχνό και δυσάρεστο πρόβλημα.
Οι αιτίες που προκαλούν τους πονοκεφάλους διαφόρων τύπων είναι πολλές. Η ημικρανία και οι κεφαλόπονοι τάσης είναι οι συχνότερες μορφές της πάθησης αυτής.
Οι αρθρίτιδες που πλήττουν τις αρθρώσεις των σπονδύλων του αυχένα μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Ο πόνος στις περιπτώσεις αυτές εντοπίζεται στο πίσω μέρος της κεφαλής.
Εάν η πάθηση που πλήττει τη σπονδυλική στήλη, επηρεάζει και προκαλεί συμπίεση σε ένα νεύρο τότε μπορεί να υπάρχει και αδυναμία, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στον ώμο και στα άνω άκρα (βραχίονας, αντιβράχιο και χέρια).
Οι αιτίες που προκαλούν φλεγμονή και βλάβες στους σπόνδυλους, στις αρθρώσεις και στους δίσκους του αυχενικού μέρους της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι οι αρθριτικές παθήσεις, οι τραυματισμοί, η οστεοπόρωση και διάφοροι πρωτοπαθείς όγκοι ή μεταστάσεις.
Η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας που μπορεί να πλήξει το αυχενικό μέρος της σπονδυλικής στήλης είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Επίσης πολύ συχνές είναι και οι εκφυλιστικές αρθροπάθειες που πλήττουν τις αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων.
Η θεραπεία των πονοκεφάλων αυτών περιλαμβάνει τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ασπιρίνη, παρακεταμόλη, ιβουπροφένη και ναπροξένη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν η φυσιοθεραπεία, η χειροπρακτική και το μασάζ. Οι θεραπείες αυτές πρέπει να γίνονται κάτω από ιατρική επίβλεψη.
Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί για ορισμένα χρονικά διαστήματα, ειδικό κολάρο για τον αυχένα.
Εάν οι βλάβες που έχουν προκληθεί στον αυχένα είναι σοβαρές με πρόκληση συμπίεσης ή και βλάβης στα νεύρα, είναι πιθανόν να χρειάζεται μια νευροχειρουργική επέμβαση.
Η πρόληψη των πονοκεφάλων που προκαλούνται από τις αρθρίτιδες του αυχένα είναι περιορισμένη. Βασικά εκτός από την συμπτωματική αντιμετώπιση του πόνου, η ειδική θεραπεία της αρθρίτιδας που είναι η αιτία, μπορεί να μειώσει τις εκφυλιστικές βλάβες και τη φλεγμονή με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει η περαιτέρω επιδείνωση.
Παρά το γεγονός, ότι οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συχνοί και δεν ζητούμε πάντοτε ιατρική συμβουλή για την αντιμετώπισή τους, εντούτοις όταν υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά σε αυτούς, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάζεται ο ασθενής από ένα γιατρό:
- Όταν ο πονοκέφαλος γίνεται συχνότερος και πιο έντονος
- Όταν ο πονοκέφαλος διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες ή και όταν επανέρχεται 2 με 3 φορές την εβδομάδα
- Εάν συνοδεύεται από μουδιάσματα, συσκότιση της όρασης, ζαλάδες, ίλιγγο ή απώλεια μνήμης
- Όταν ο πονοκέφαλος εκδηλώνεται μετά από κτύπημα στην κεφαλή
- Εάν ο πονοκέφαλος παρουσιάζεται μετά από σωματική εξάσκηση
- Στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες επηρεάζει αρνητικά σε σημαντικό βαθμό τις καθημερινές δραστηριότητες
- Η εξέταση από το γιατρό είναι επιτακτική όταν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από πυρετό, δυσκαμψία (δυσκολία του ασθενούς να κλίνει το κεφάλι προς τα μπροστά) ή ακόμα όταν υπάρχει φωτοφοβία (όταν το φως ενοχλεί τον ασθενή ο οποίος δεν μπορεί να το ανεχθεί)
- Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από ναυτίες, εμετούς ή υπνηλία
- Στις περιπτώσεις όπου ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από έντονο πόνο στο ένα μάτι με συσκότιση της όρασης.