Οι μολύνσεις με ανθεκτικό σταφυλόκοκκο παρουσιάζουν ανησυχητική και απειλητική αύξηση.
Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η εμφάνιση σοβαρών λοιμώξεων με το εν λόγω μικρόβιο, στην ευρύτερη κοινωνία, σε άτομα που δεν έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο και που κατά τα άλλα είναι υγιή.
Οι μολύνσεις με ανθεκτικούς σταφυλόκοκκους ήταν παλαιότερα πρόβλημα ασθενών με σοβαρές παθήσεις στο νοσοκομείο. Πρόκειται για μια μεταδιδόμενη ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, που αποτελεί σημαντική απειλή για τη ζωή βαρέως πασχόντων ασθενών και η οποία είναι αιτία μεγάλου αριθμού θανάτων παγκοσμίως.
Η αύξηση των περιπτώσεων υγιών ανθρώπων που μολύνονται από το επικίνδυνο στέλεχος του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου φοβίζει. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το επικίνδυνο μικρόβιο έχει πλέον ξαπλωθεί στο γενικό πληθυσμό.
Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι μικρόβιο, που υπάρχει πολύ συχνά στο δέρμα και στη μύτη υγιών ατόμων. Έχει υπολογιστεί ότι μέχρι 30% του πληθυσμού φέρει σταφυλόκοκκο στη μύτη.
Συνήθως οσταφυλόκοκκος, είναι αιτία δερματικών μολύνσεων. Οι μολύνσεις αυτές είναι ήπιες και μπορούν ακόμη να θεραπευτούν χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών.
Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και άλλοι σταφυλόκοκκοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερες μολύνσεις διαφόρων ιστών και οργάνων εκ των οποίων μερικές απειλούν τη ζωή και μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο:
- Μολύνσεις δέρματος.
- Μολύνσεις των οστών, οστεομυελίτιδα.
- Μολύνσεις σε πληγές εγχειρισμένων ασθενών.
- Πνευμονία.
- Σηψαιμία.
- Νεκρωτικές μολύνσεις των μαλακών μορίων.
Παλαιότερα οι περισσότερες μολύνσεις ασθενών με σταφυλόκοκκο, αντιμετωπίζονταν με επιτυχία χάρις στη χορήγηση αντιβιοτικών, όπως η μεθικιλλίνη.
Δυστυχώς σταδιακά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η θεραπεία των μολύνσεων αυτών, έγινε πιο δύσκολη λόγω της ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου στη μεθικιλλίνη και άλλα αντιβιοτικά.
Τα ανθεκτικά αυτά βακτηρίδια ονομάσθηκαν MRSA, Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus, δηλαδή χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη.
Ο σταφυλόκοκκος τύπου MRSA μπορεί να εντοπισθεί στο δέρμα και στη μύτη μερικών ανθρώπων, χωρίς να προκαλεί μόλυνση. Στις περιπτώσεις αυτές πρόκειται για εποικισμό. Όταν όμως τα βακτηρίδια προκαλούν νόσο, τότε πρόκειται για μόλυνση.
Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων που έχουν στενή επαφή με μολυσμένους ασθενείς. Η μετάδοση γίνεται με άμεση φυσική επαφή και όχι διαμέσου του αέρα.
Επίσης είναι δυνατόν να μεταδοθεί όταν γίνεται επαφή με αντικείμενα (πετσέτες, σεντόνια, επιδέσμους πληγών, ρούχα, επιφάνειες εργασίας, αντικείμενα και εξοπλισμός αθλητών) τα οποία έχουν μολυνθεί από άτομα που έχουν MRSA ή άλλο σταφυλόκοκκο.
Η πρόληψη των μολύνσεων με τους σταφυλόκοκκους τύπου MRSA και άλλους μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:
- Καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.
- Οι πληγές, τα κοψίματα, τα γδαρσίματα, πρέπει να διατηρούνται καθαρά και καλυμμένα με τον κατάλληλο επίδεσμο μέχρι την πλήρη ίαση τους.
- Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με τις πληγές άλλων ανθρώπων ή με υλικό που έχει μολυνθεί από πληγές.
Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, η ανεπάρκεια τήρησης των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης των μικροβίων μέσα στα νοσοκομεία και η χορήγηση σήμερα εντατικών θεραπειών που εξασθενούν ορισμένες ομάδες ασθενών, έχουν οδηγήσει σε μια νέα κατάσταση που εξελίσσεται απειλητικά.
Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν μέτρα παρακολούθησης του προβλήματος, όχι μόνο σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο. Επιβάλλονται αυστηρή λήψη και εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, όπως επίσης και η αποφυγή της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών.