Η ψηλή πίεση είναι πάθηση που μπορεί να προσβάλει ακόμη και μικρά παιδιά. Η επιδημία παχυσαρκίας που μαστίζει τα παιδιά σε πολλές χώρες συνοδεύεται συχνά μεταξύ άλλων δεινών για την υγεία και από ψηλή πίεση.
Απαιτείται εγρήγορση και λήψη μέτρων τόσο από τους γονείς όσο και από τους γιατρούς για έγκαιρη διάγνωση της ψηλής πίεσης σε παιδιά και έφηβους. Η ψηλή πίεση που αφήνεται να εξελίσσεται χωρίς αντιμετώπιση δυνατόν να δημιουργεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό των παιδιών.
Οι παιδίατροι και άλλοι γιατροί που καλούνται να εξετάζουν ή να παρακολουθούν παιδιά πρέπει να τα ελέγχουν για ψηλή πίεση συστηματικά από την ηλικία των 3 ετών. Τόσο η υπέρταση (ψηλή πίεση) όσο και η προ-υπέρταση έχουν γίνει πλέον ένα σοβαρό ζήτημα υγείας στην παιδική ηλικία.
Επιπρόσθετα είναι πλέον αποδεκτό ότι οι παθήσεις της καρδίας αρχίζουν από την παιδική ηλικία. Το μέλλον της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος του ανθρώπου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά την παιδική ηλικία.
Η ψηλή πίεση δεν προκαλεί συμπτώματα στα περισσότερα παιδιά. Για αυτό μπορεί να εξελίσσεται αθόρυβα και να προκαλεί βλάβες στο παιδί χωρίς να ανιχνεύεται.
Σε μερικά παιδιά είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποια συμπτώματα όπως:
- Πονοκέφαλος
- Δυσκολίες συγκέντρωσης
- Διαταραχές του ύπνου, υπνική άπνοια
- Ανεξήγητη κούραση
- Πόνος στο θώρακα
- Σε σοβαρές περιπτώσεις σύγχυση, προβλήματα όρασης, δύσπνοια ή βραχύπνοια
Οι παράγοντες που εμπλέκονται στη γένεση ψηλής πίεση στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολλοί:
- Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος σώματος
- Η καθιστική ζωή με απουσία επαρκούς σωματικής άσκησης
- Το υπερβολικό αλάτι διατροφής
- Τα ψηλά τριγλυκερίδια και χοληστερόλη αίματος
Υπάρχουν διάφορες ασθένειες στην κλινική εικόνα των οποίων υπάρχει και ψηλή πίεση:
- Χρόνιες παθήσεις των νεφρών
- Διαβήτης
- Καρδιοπάθειες
- Παθήσεις των επινεφριδίων
- Υπερθυρεοειδισμός
- Στένωση των νεφρικών αρτηριών
Κάθε παιδίατρος επιβάλλεται να εξετάζει και την πίεση των παιδιών που παρακολουθεί. Η συστηματική μέτρηση της πίεσης των παιδιών πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 3 ετών εκτός εάν υπάρχουν λόγοι για να αρχίζει νωρίτερα.
Η συστηματική παρακολούθηση της πίεσης πρέπει να αρχίζει πιο νωρίς, πριν από την ηλικία των 3 ετών σε παιδιά που ήσαν πρόωρα, σε παιδιά που είχαν χαμηλό βάρος γέννησης, παρουσίασαν δυσκολίες προσαρμογής και έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο, σε παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, σε παιδιά που παίρνουν φάρμακα που δυνατόν να αυξάνουν την πίεση ή που πάσχουν από οποιαδήποτε πάθηση που προκαλεί ψηλή πίεση.
Πολλοί γιατροί δεν είναι εξοικειωμένοι με τη μέτρηση και αντιμετώπιση της πίεσης στα παιδιά. Το μέγεθος του περιβραχιονίου εξαρτάται από το μέγεθος του βραχίονα του παιδιού. Το περιβραχιόνιο πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τα δύο τρίτα του βραχίονα του παιδιού.
Η μέτρηση πρέπει να γίνεται όταν το παιδί κάθεται, είναι ήρεμο και χαλαρωμένο. Η μέτρηση με τη βοήθεια του στηθοσκόπιου είναι προτιμότερη. Ωστόσο η αυτόματη μέτρηση με τη βοήθεια μηχανήματος είναι αξιόπιστη.
Οι κανονικές τιμές της πίεσης στα παιδιά εξαρτώνται από την ηλικία, το φύλο και το ύψος τους. Για αυτό οι μετρήσεις για να αξιολογηθούν πρέπει να συγκρίνονται με τις φυσιολογικές ανάλογα με το ύψος, την ηλικία και το φύλο που υπάρχουν σε πίνακες αναφοράς (Οδηγός μέτρησης της πίεσης σε παιδιά)