Ο πόνος στα γόνατα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Οι αιτίες που προκαλούν πόνο στα γόνατα είναι πολλές. Οι αρθρίτιδες των γονάτων εντάσσονται στις συχνότερες αιτίες πόνου, στις πολύ σημαντικές αυτές αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος.
Υπάρχουν τρεις βασικές μορφές αρθρίτιδας που μπορούν να προσβάλλουν την άρθρωση του γονάτου:
1. Η οστεοαρθρίτιδα
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας στο γόνατο. Εκδηλώνεται κυρίως σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους. Πρόκειται για μια εκφυλιστική μορφή αρθρίτιδας, προοδευτικής εξέλιξης και επιδείνωσης. Οι χόνδροι της άρθρωσης φθείρονται σταδιακά και υφίστανται σοβαρές βλάβες.
2. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι μια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας που μπορεί να καταστρέφει τους χόνδρους της άρθρωσης.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως και τα δύο γόνατα.
3. Η μετατραυματική αρθρίτιδα
Η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι δυνατόν να εκδηλωθεί μετά από ένα τραυματισμό στο γόνατο. Αυτή η μορφή αρθρίτιδας, που είναι παρόμοια με την οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί χρόνια μετά από κάποιο τραυματισμό, όπως ένα κάταγμα, μια βλάβη τένοντα ή τη ρήξη μηνίσκου.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας στο γόνατο εκδηλώνονται συνήθως σταδιακά. Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να εκδηλωθούν γρήγορα ή ξαφνικά.
Η άρθρωση σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζει δυσκαμψία και πρήξιμο. Ο ασθενής δυσκολεύεται να λυγίσει ή να εκτείνει το γόνατο.
Ο πόνος μπορεί να έχει διάφορους βαθμούς έντασης. Ο πόνος και το πρήξιμο στο γόνατο είναι χειρότεροι το πρωί ή μετά από μια περίοδο αδράνειας.
Επίσης ο πόνος μπορεί να αυξάνεται μετά από καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, η χρήση σκαλοπατιών ή το γονάτισμα. Ο πόνος δημιουργεί ένα αίσθημα αδυναμίας στο γόνατο.
Οι αλλαγές του καιρού μπορεί να επηρεάζουν την ένταση του πόνου στις οστεοαρθρίτιδες του γονάτου.
Η διερεύνηση και η διάγνωση
Ο γιατρός βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εξέταση του ασθενούς για να μπορέσει να βρει την ορθή διάγνωση.
Ο γιατρός θα λάβει υπόψη του:
- Την ηλικία του ασθενούς
- Το πως άρχισε και εξελίχθηκε ο πόνος στο γόνατο
- Εάν υπάρχουν και άλλες αρθρώσεις που επηρεάζονται
- Την παρουσία ή όχι γενικών διαταραχών όπως μεταξύ άλλων πυρετού, αδυναμίας, κούρασης, ανορεξίας, απώλειας βάρους, φλεγμονώδους συνδρόμου, δερματικών αλλοιώσεων και παχυσαρκίας
- Τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης, των απεικονιστικών εξετάσεων (ακτινογραφία γονάτου, μαγνητική τομογραφία MRI του γονάτου) και τα αποτελέσματα των αναλύσεων αίματος.
Στην κλινική εξέταση των γονάτων ο γιατρός θα κοιτάξει για σημεία φλεγμονής, στο ένα ή και στα δύο γόνατα, τη λειτουργική τους κατάσταση (δυνατότητες κάμψης, έκτασης και άλλων κινήσεων), το πως περπατά ο ασθενής, εάν υπάρχει πόνος συνεχώς, κατά διαστήματα (το πρωί όταν ξυπνά, μετά από ξεκούραση, σε διάφορες δραστηριότητες) ή όταν κινείται ο ασθενής.
Η ακτινογραφία του γονάτου στις οστεοαρθρίτιδες δείχνει μείωση του διαστήματος μεταξύ των δύο οστικών επιφανειών που αποτελούν την άρθρωση ή και άλλες αλλοιώσεις.
Η μαγνητική τομογραφία (MRI) του γονάτου προσφέρει πολλά στη διάγνωση της αρθρίτιδας του γονάτου.
Η ολοκληρωμένη διαγνωστική διερεύνηση του πόνου του γονάτου απαιτείται για την απόφαση της καλύτερης δυνατής θεραπείας.