Ο πόνος του αυχένα επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Κατα τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των ασθενών που υποφέρουν από πόνους του αυχένα παρουσιάζει σημαντική αύξηση.
Ο πόνος του αυχένα κατατάσσεται τώρα ως το δεύτερο συχνότερο μυοσκελετικό πρόβλημα μετά από τους πόνους της πλάτης που διατηρούν την πρώτη θέση.
Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από επίμονους και συνεχείς πόνους του αυχένα σε σύγκριση με τους άνδρες. Ιδιαίτερα οι γυναίκες των οποίων η εργασία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως για παράδειγμα αυτές που εργάζονται σε πληκτρολόγια ηλεκτρονικών υπολογιστών, υποφέρουν με μεγαλύτερη συχνότητα από πόνους του αυχένα.
Προηγούμενες έρευνες εξέτασαν το κατά πόσο η σωματική άσκηση είναι σε θέση να θεραπεύει αποτελεσματικά τους πόνους του αυχένα. Τα αποτελέσματα λόγω του ότι ήσαν αντιτιθέμενα, δεν επέτρεψαν την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο ότι δεν έγιναν αρκετές, υψηλού επιπέδου ερευνητικές εργασίες για το ζήτημα.
Για να ρίξουν περισσότερο φως στο συχνό αυτό πρόβλημα, ερευνητές από τη Δανία, διεξήγαγαν μια προοδευτική, τυχαιοποιημένη θεραπευτική δοκιμή με τη συμμετοχή 94 γυναικών από διάφορους εργασιακούς χώρους. Το είδος των εργασιών που εκτελούσαν οι γυναίκες περιελάμβανε επαναληπτικές κινήσεις σε γραμμές συναρμογής και απασχόληση σε γραφείο. Το 79% των γυναικών χρησιμοποιούσαν πληκτρολόγιο για περισσότερο από 75% του χρόνου εργασίας τους.
Οι συμμετέχουσες απάντησαν αρχικά, σχετικά με τον πόνο από τον οποίο υπέφεραν. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση μυαλγίας του τραπεζοειδούς μυός. Ο τραπεζοειδής μυς, εκτείνεται κατα μήκος της πλάτης. Οι πόνοι από τον τραπεζοειδή μυ, ευθύνονται για πόνους του αυχένα ιδιαίτερα σε άτομα που εργάζονται με μονότονες επαναληπτικές κινήσεις όπως σε υπολογιστή.
Οι συμμετέχουσες στην έρευνα χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Η μια ομάδα γυναικών, έλαβε στοχευμένη θεραπεία με ειδικές ασκήσεις προπόνησης και ενδυνάμωσης των μυών του αυχένα και των ώμων. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε ένα εντατικό πρόγραμμα γενικής σωματικής άσκησης με τη βοήθεια εργομετρικού ποδήλατου. Η τρίτη ομάδα γυναικών (ομάδα ελέγχου), έλαβε μόνο συμβουλές υγείας χωρίς να ακολουθήσει πρόγραμμα σωματικής άσκησης. Και οι 2 ομάδες που ακολουθούσαν πρόγραμμα σωματικής άσκησης, έκαναν τις ασκήσεις τους για 20 λεπτά κάθε φορά, 3 φορές την εβδομάδα για συνολικά 10 εβδομάδες.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η ομάδα που ακολούθησε το πρόγραμμα εντατικής γενικής άσκησης, παρουσίαζε μια μικρή μείωση των μυϊκών πόνων του αυχένα μόνο μετά από την άσκηση.
Αντίθετα στην ομάδα των γυναικών που ακολούθησαν το πρόγραμμα με ειδικές ασκήσεις προπόνησης και ενδυνάμωσης των μυών του αυχένα και των ώμων, παρατηρήθηκε μια σημαντική μείωση των πόνων του αυχένα για μια παραπεταμένη περίοδο καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος. Επιπρόσθετα τα θετικά αποτελέσματα διήρκεσαν μετά το τέλος των ασκήσεων.
Σημειώνεται ότι στην έρευνα φάνηκε ότι ο πόνος στην ομάδα των γυναικών με ασκήσεις των μυών του αυχένα και των ώμων, ο πόνος του αυχένα μειωνόταν σταδιακά ενώ ο πόνος στον τραπεζοειδή μυ, μειωνόταν με την αύξησης δύναμης του εν λόγω μυός. Δηλαδή η αύξηση της δύναμης του τραπεζοειδούς μυός, συνοδευόταν από μείωση των πόνων.
Το συμπέρασμα των Δανών γιατρών, είναι ότι οι ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών, τοπικά στον αυχένα και στους ώμους, είναι η πλέον αποτελεσματική θεραπεία για γυναίκες που πάσχουν από χρόνιο πόνο του αυχένα λόγω μυών.
Σχετικά με το εντατικό πρόγραμμα γενικής σωματικής άσκησης, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι πετύχαινε μόνο παροδική μείωση των πόνων του αυχένα, εντούτοις το όφελος ήταν σημαντικό και ήταν κίνητρο στις γυναίκες για να συνεχίζουν την εντατική σωματική τους προπόνηση. Επιπρόσθετα, η τακτική γενική σωματική άσκηση, μπορεί να προσφέρει πολλά για την υγεία μακροχρόνια.
Η σημαντική μείωση των πόνων του αυχένα με ειδικές ασκήσεις προπόνησης και ενδυνάμωσης των μυών του αυχένα και των ώμων, έχει μεγάλη κλινική σημασία.
Με βάση τα αποτελέσματα τους, οι Δανοί γιατροί συστήνουν όπως για τους πόνους του αυχένα που σχετίζονται με μυαλγία του τραπεζοειδούς μυ, να γίνεται κάτω από την επίβλεψη ειδικού, εντατικό πρόγραμμα προπόνησης και ενδυνάμωσης του επώδυνου μυ, διάρκειας 20 λεπτών κάθε φορά για 3 φορές την εβδομάδα.