Η γενική αναισθησία είναι μια κατάσταση απώλειας συνειδήσεως, που προκαλείται από φάρμακα.
Στη γενική αναισθησία, ο ασθενής είναι χωρίς αισθήσεις, φαίνεται ότι κοιμάται, αλλά δεν πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση ύπνου.
Η γενική αναισθησία επιτρέπει τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων θεραπειών, που διαφορετικά θα ήταν οδυνηρές ή μη ανεκτές, από τον ασθενή.
Η γενική αναισθησία γίνεται από αναισθησιολόγους. Είναι γιατροί που εξειδικεύονται στη χορήγηση γενικής αναισθησίας, στα διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αναισθησία, στη διασωλήνωση των ασθενών με χορήγηση τεχνητής αναπνοής με τη βοήθεια μηχανημάτων, στην αξιολόγηση των ασθενών πριν κατά και μετά τη χειρουργική επέμβαση και στην αντιμετώπιση του πόνου.
Στα συχνότερα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη γενική αναισθησία περιλαμβάνονται:
- Προποφόλη.
- Βενζοδιαζεπίνες.
- Ναρκωτικά.
- Πτητικές εισπνεόμενες αναισθητικές ουσίες.
- Αντιεμετικά.
Οι επιπλοκές της γενικής αναισθησίας
- Μια συχνή παρενέργεια της γενικής αναισθησίας είναι η ναυτία και οι εμετοί μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πόνο στο λαιμό.
- Σπάνια μπορεί να παρατηρηθούν βλάβες στα δόντια, στα χείλη, στα ούλη ή στις φωνητικές χορδές. Αυτές δημιουργούνται κατά τη διασωλήνωση του ασθενούς, όταν αρχικά συνδέεται στο μηχάνημα υποστήριξης της αναπνοής (αναπνευστήρας).
- Η κακοήθης υπερθερμία είναι μια πολύ σπάνια, αλλά ιδιαίτερα σοβαρή επιπλοκή της γενικής αναισθησίας. Πρόκειται για μια επιπλοκή, που εκδηλώνεται εξαιτίας μερικών φαρμάκων γενικής αναισθησίας, σε ασθενείς, με μια πολύ σπάνια κληρονομική μυϊκή πάθηση.
- Η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο θάνατος μπορούν να συμβούν στη γενική αναισθησία, σε ασθενείς με καρδιοπάθειες, διαβήτη, ψηλή πίεση, νεφροπάθειες ή πνευμονοπάθειες.
- Κάποτε παρατηρείται ανάκτηση της συνείδησης του ασθενούς, κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας με τον ασθενή να αντιλαμβάνεται τι γίνεται. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που οι επεμβάσεις γίνονται επειγόντως, με τον ασθενή σε κατάσταση καταπληξίας (σοκ), σε επεμβάσεις ανοικτής καρδίας με μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας, σε περιπτώσεις λαθών στη χορήγηση αναισθητικών φαρμάκων ή όταν υπάρχει δυσλειτουργία των μηχανημάτων γενικής αναισθησίας.
Η προετοιμασία του ασθενούς για τη γενική αναισθησία
Ο ασθενής είναι αναγκαίο να πληροφορεί τον αναισθησιολόγο για όλο του το ιατρικό ιστορικό και για όλα τα φάρμακα που παίρνει. Χρειάζεται επίσης να τον πληροφορεί για τις συνήθειες του σχετικά με το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη χρήση απαγορευμένων ουσιών ή εάν παίρνει οτιδήποτε άλλο, διατροφικά, φυτικά, βιταμινούχα ή άλλα, χωρίς συνταγή χορηγούμενα συμπληρώματα.
Η εν λόγω πληροφόρηση προς τον αναισθησιολόγο είναι σημαντική, διότι οι παθήσεις από τις οποίες πάσχει ο ασθενής, τα φάρμακα που παίρνει και οι συνήθειες του τρόπου ζωής του, μπορεί να επηρεάζουν τη γενική αναισθησία και να έχουν αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα της αναισθησίας.
Ο ασθενής πρέπει να συμμορφώνεται με τις οδηγίες που του δόθηκαν από το γιατρό, σχετικά με το τι και πότε μπορεί να πιει ή να φάει, πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Χρειάζεται να ρωτήσει το γιατρό του, σχετικά με τα φάρμακα που λαμβάνει, για να γνωρίζει ποια πρέπει ή δεν πρέπει να παίρνει, πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Εάν καπνίζει, είναι απαραίτητο να σταματήσει την κακή αυτή συνήθεια, για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πριν από την επέμβαση.
Ο χειρουργός, ο αναισθησιολόγος και ο θεράπων ιατρός του ασθενούς έχουν την υποχρέωση να πληροφορούν πλήρως τον ασθενή για το τι μπορεί να συμβεί κατά και μετά, από την επέμβαση και τη γενική αναισθησία.