Τα προβλήματα οργασμού στις γυναίκες εντάσσονται στο γενικότερο σύνολο των διαταραχών της σεξουαλικής λειτουργίας των γυναικών.
Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 40% των γυναικών υποφέρουν από κάποιας μορφής διαταραχής της σεξουαλικής λειτουργίας.
Το 5% έως 10% των γυναικών παρουσιάζουν ανοργασμία. Η ανοργασμία είναι η κατάσταση κατά την οποία μια γυναίκα ουδέποτε είχε οργασμό διαμέσου οποιασδήποτε μορφής σεξουαλικής πράξης.
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν ανοργασμία, δεν κατορθώνουν να φθάσουν στον οργασμό παρά το γεγονός ότι έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική διέγερση. Μερικές γυναίκες απολαμβάνουν και ικανοποιούνται από το σεξ έστω και εάν δεν επιτυγχάνουν ποτέ τον οργασμό ή εάν τον επιτυγχάνουν σπάνια.
Οι αιτίες που προκαλούν την ανοργασμία ανήκουν βασικά σε δύο κατηγορίες, στις οργανικές και στις ψυχολογικές αιτίες.
Οι συχνότερες είναι οι ψυχολογικές αιτίες: Ο φόβος της σεξουαλικής πράξης, η αγωνία, η απουσία εμπειριών, παλιές τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες, η αιμομιξία, μια πολύ αυστηρή ανατροφή που καταπίεζε και κατάστελλε τη σεξουαλικότητα είναι παράγοντες που ευθύνονται για την παρεμπόδιση του οργασμού στις γυναίκες.
Οι οργανικές αιτίες που προκαλούν την ανοργασμία είναι σπανιότερες. Οι αιτίες αυτές εντάσσονται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των διαταραχών της σεξουαλικής λειτουργίας της γυναίκας.
Τα συμπτώματα της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν: Απουσία της επιθυμίας για σεξ, αδυναμία πρόκλησης σεξουαλικής διέγερσης, απουσία του αισθήματος ευχαρίστησης που δημιουργείται από τη συνολική σεξουαλική διαδικασία, προβλήματα λίπανσης του κόλπου ακόμη και όταν υπάρχει σεξουαλική διέγερση, η δυσπαρευνία (πόνος κατά την είσοδο ή διείσδυση του πέους στον κόλπο ή κατά τη διάρκεια της συνουσίας) και η ανοργασμία.
Πρέπει να τονίσουμε ότι προβλήματα μπορεί να υπάρχουν σε γυναίκες μερικές φορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν σεξουαλική δυσλειτουργία ή ανοργασμία. Η κατάσταση γίνεται παθολογική όταν τα προβλήματα αυτά είναι μόνιμα ή επίμονα. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάζουν και τη ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας και του άνδρα.
Είναι σημαντικό να γίνεται η διάκριση μεταξύ των καταστάσεων εκείνων που η γυναίκα έχει μια κανονική σεξουαλική επιθυμία αλλά δεν μπορεί να κάνει σεξ ή να φτάσει στην οργασμική ή άλλη ικανοποίηση για διάφορους λόγους και εκείνων των καταστάσεων που δεν υπάρχει η σεξουαλική διάθεση και ορμή.
Για παράδειγμα οι κολπίτιδες, οι ερεθισμοί του κόλπου που δυνατόν να προκαλούνται από βακτηρίδια ή μύκητες, καθιστούν τη συνουσία οδυνηρή (δυσπαρευνία). Ορισμένες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η ψηλή πίεση, οι νευροπάθειες, και άλλες χρόνιες ασθένειες μπορούν να δημιουργούν διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας γενικότερα. Επίσης μερικές κατηγορίες φαρμάκων καταστέλλουν τη σεξουαλική ορμή.
Οι περίοδοι κατά τις οποίες συμβαίνουν στη γυναίκα ορμονικές αλλαγές συνοδεύονται συχνά από δυσλειτουργίες και αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά της γυναίκας. Οι καταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την κλιμακτήριο, την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση, το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τον τοκετό όπως επίσης τις ημέρες της έμμηνου ρύσης των γυναικών (περίοδος).
Είναι λοιπόν σημαντικό στην αξιολόγηση της ανοργασμίας ή άλλων διαταραχών του οργασμού της γυναίκας, να αξιολογείται συνολικά και προσεκτικά η κατάσταση. Αρχικά θα πρέπει να διευκρινισθεί κατά πόσο πρόκειται για μια κατάσταση μόνιμη, με τη γυναίκα να μην έχει ποτέ νιώσει οργασμό ή εάν πρόκειται για μια διαφοροποιημένη κατάσταση.
Στη συνέχεια θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχουν οργανικοί βιολογικοί παράγοντες που πιθανόν να εξηγούν τα προβλήματα. Εάν υπάρχουν, η κατάλληλη αντιμετώπιση θα λύσει το πρόβλημα. Εάν όχι, που είναι το συνηθέστερο σενάριο, τότε θα πρέπει να διαλευκανθούν οι ψυχολογικοί παράγοντες που εμπλέκονται στη γένεση των μόνιμων ή παροδικών προβλημάτων του οργασμού.
Ας μην ξεχνούμε επίσης το σημαντικό ρόλο του συζύγου ή ερωτικού συντρόφου στη σεξουαλικότητα μια γυναίκας. Η απουσία μιας ομαλής αρμονικής σχέσης μεταξύ των δύο μπορεί να μεταφράζεται με προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή.
Εάν πριν τη συνουσία δεν προηγηθεί μια προπαρασκευαστική φάση (ερωτικά προκαταρκτικά παιχνίδια), είναι δυσκολότερο για τη γυναίκα να φτάσει στον οργασμό ή άλλη σεξουαλική ικανοποίηση.
Γυναίκες που παρουσιάζουν κατάθλιψη, έλλειψη αυτοπεποίθησης, εάν νιώθουν αισθήματα φόβου ενοχής για το σεξ, φόβο για μια πιθανή εγκυμοσύνη ή ακόμη εάν είναι κουρασμένες ή υποφέρουν από στρες έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να έχουν δυσκολίες στο σεξ.
Η αναζήτηση λοιπόν της αιτίας και της αντιμετώπισης που θα οδηγήσουν στη επίλυση της προβληματικής κατάστασης πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, προσεκτική και εξαντλητική.