Οι μολύνσεις που μεταδίδονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό.
Οι νέοι επηρεάζονται περισσότερο και οι μολύνσεις αυτές μπορούν να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο ή να προκαλέσουν προβλήματα που θα τους μαστίζουν για όλη τους τη ζωή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 66% των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμβαίνει σε έφηβους και νέους ενήλικες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι έφηβοι είναι δέκτες άφθονης πληροφόρησης και κατάλληλης σεξουαλικής αγωγής για τη χρήση του προφυλακτικού, εντούτοις πολλοί από αυτούς καταλήγουν στο να μολυνθούν από μικρόβια που μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή.
Η προληπτική στρατηγική που πρέπει να εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της μάστιγας των ασθενειών λόγω σεξ, αποτελεί επίμαχο θέμα μεταξύ των εμπειρογνωμόνων.
Το προφυλακτικό είναι σε θέση να μειώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Όμως πόσο μπορεί να προφυλάσσει από άλλες ασθένειες που προσβάλλουν όλο και περισσότερους νέους;
Για τους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους, τα προφυλακτικά παραμένουν η καλύτερη λύση για μείωση προσβολής από ασθένειες που μεταδίδονται από το σεξ για αυτούς που δεν τις έχουν ήδη και για μείωση του κινδύνου μετάδοσης τους, από αυτούς που είναι μολυσμένοι. Αυτή είναι μια από τις θέσεις που επικρατούν μεταξύ των ειδικών.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μερικά προβλήματα, οι έρευνες δείχνουν ότι το προφυλακτικό είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό εμπόδιο στη μετάβαση από τον ένα άνθρωπο στον άλλο, ακόμη και του μικρότερου σεξουαλικά μεταδιδόμενου παθογόνου παράγοντα.
Για παράδειγμα, πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών, έδειξε ότι υπάρχει ισχυρή τεκμηρίωση για την υψηλή αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών για αποτροπή μόλυνσης των ανδρών και γυναικών από γονόρροια και χλαμύδια. Επίσης υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η σταθερή, συνεπής και ορθή χρήση των προφυλακτικών μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από έρπη των γεννητικών οργάνων και τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV, Human Papilloma Virus).
Ωστόσο, η προώθηση των προφυλακτικών παραμένει αμφισβητήσιμο θέμα σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια από τις ανησυχίες είναι ότι η προώθηση των προφυλακτικών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση επικίνδυνων συμπεριφορών σε σχέση με το σεξ που με τη σειρά της, δυνατόν να αυξάνει το ποσοστό αυτών που θα μολύνονται από παθογόνα που μεταδίδονται κατά το σεξ.
Οι ειδικοί με αντίθετη άποψη, επισημαίνουν όμως ότι μια πρόσφατη εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση έδειξε ότι η προώθηση των προφυλακτικών για σκοπούς πρόληψης δεν αυξάνει στους ανθρώπους επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές. Δηλαδή η σεξουαλική αγωγή για πρόληψη ασθενειών λόγω παθογόνων του σεξ με χρήση του προφυλακτικού, δεν κάνει τους ανθρώπους να είναι ασύδοτοι ή να κάνουν περσότερο σεξ με επικίνδυνους τρόπους για την υγεία των ίδιων ή των συντρόφων τους.
Οποιοδήποτε μέσο πρόληψης όπως για παράδειγμα οι ζώνες ασφαλείας ή οι αερόσακοι, δεν είναι 100% ασφαλές. Έτσι και τα προφυλακτικά έχουν τους δικούς τους περιορισμούς. Το σημαντικό είναι ότι η πληροφόρηση για τα προφυλακτικά, πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης διαπαιδαγώγησης για το σεξ και την πρόληψη των κινδύνων που το συνοδεύουν.
Η στρατηγική πρόληψης ασθενειών που μεταδίδονται από το σεξ, μπορεί να περιλαμβάνει τους ακόλουθους βασικούς άξονες:
- Αποχή από επικίνδυνες συμπεριφορές
- Πιστότητα σε ένα μόνο ερωτικό σύντροφο, αποφυγή πολλών ερωτικών συντρόφων
- Χρήση προφυλακτικού
Οι γιατροί και άλλοι ειδικοί, πρέπει να επαναβεβαιώνουν τους ανθρώπους που είναι σεξουαλικά ενεργοί ότι η χρήση των προφυλακτικών μειώνει τον κίνδυνο για τις περισσότερες μολύνσεις. Είναι όμως απαραίτητο να τονίζουν με έμφαση ότι για να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με ελαχιστοποίηση του κίνδυνου, πρέπει να χρησιμοποιούνται ορθά και με συνέπεια.
|
Άλλοι εμπειρογνώμονες, δίνουν περισσότερη έμφαση σε μια πιο περιεκτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της μάστιγας των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών. Τονίζουν ότι τα προφυλακτικά δεν μπορεί να αποτελούν την τελική ή αποφασιστική λύση για τις ασθένειες λόγω παθογόνων του σεξ.
Υπενθυμίζουν ότι τα προφυλακτικά προσφέρουν μόνο ανεπαρκή προστασία από πολλές κοινές ασθένειες. Η συνουσία και άλλες μορφές σεξουαλικής συνεύρεσης, περιλαμβάνουν επαφή δέρματος των αθρώπων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή άλλων περιοχών που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό.
Επιπρόσθετα, τονίζουν ότι το κυριότερο πρόβλημα με τα προφυλακτικά είναι το ότι ο μέσος άνθρωπος, ιδιαίτερα οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες, δεν τα χρησιμοποιούν πάντοτε και με συνέπεια. Το γεγονός αυτό, παρατηρείται ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσης που έχουν.
Υπάρχουν πολλές έρευνες που έδειξαν ότι συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν για προώθηση της χρήσης προφυλακτικών, απέτυχαν να ελέγξουν και να μειώσουν το ρυθμό και τα ποσοστά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων. Αυτό παρατηρήθηκε ακόμη και σε χώρες με καλά αναπτυγμένα προγράμματα σεξουαλικής αγωγής όπως ο Καναδάς, η Σουηδία και η Ελβετία.
Επίσης τα υπάρχοντα στοιχεία υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά των αθρώπων που συμπεριλαμβάνουν την αποχή από το ευκαιριακό σεξ, λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους και η μη προσφυγή σε πόρνες, μειώνουν αποτελεσματικότερα τις μολύνσεις λόγω σεξ σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Καμποτία.
Η διαφώτιση και διαπαιδαγώγηση για την πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται από το σεξ, δεν πρέπει να επικεντρώνονται κυρίως στη χρήση προφυλακτικών. Τα ουσιαστικά στοιχεία πρέπει να παρουσιάζονται αλλά ταυτόχρονα είναι απαραίτητο, εκτός από τις πρωτοβουλίες που γίνονται για την προώθηση των προφυλακτικών, να προσφέρονται ολοκληρωμένα και περιεκτικά προγράμματα πρόληψης.