Η μόλυνση από τριχομονάδες, η τριχομονίαση, είναι μια από τις συχνότερες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
Επηρεάζει τις γυναίκες και τους άνδρες όμως τα συμπτώματα είναι συχνότερα στις γυναίκες. Η μόλυνση από τριχομονάδες είναι η συχνότερη μόλυνση σε νεαρές γυναίκες σεξουαλικά ενεργές, που μπορεί να ιαθεί και μεταδίδεται από το σεξ.
Η τριχομονίαση προκαλείται από το παράσιτο Trichomonas vaginalis. Στις γυναίκες η συχνότερη εστία μόλυνσης είναι ο κόλπος ενώ στους άνδρες είναι η ουρήθρα.
Μετάδοση τριχομονάδων
Η μετάδοση του παράσιτου γίνεται κατά τη σεξουαλική επαφή με άτομο που είναι ήδη μολυσμένο με τριχομονάδες. Οι άνδρες μολύνονται κυρίως από μολυσμένες γυναίκες ενώ οι γυναίκες μπορούν να πάρουν το μικρόβιο από μολυσμένους άνδρες ή γυναίκες. Το παράσιτο αυτό δεν επιβιώνει στο στόμα ή στον πρωκτό.
Αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι η τριχομονίαση είναι βασικά νόσος που μεταδίδεται κατά το σεξ, υπάρχουν σπάνια και άλλοι τρόποι μετάδοσης του παράσιτου. Οι τριχομονάδες μπορούν να μεταδοθούν όταν οι γεννητικές περιοχές έρθουν σε επαφή με υγρά ή βρεγμένα αντικείμενα όπως πετσέτες, μουσκεμένα ρούχα, μαγιό και καθίσματα αποχωρητηρίου στα οποία υπάρχουν τριχομονάδες.
Οι τριχομονάδες μπορούν να επιβιώνουν για 45 λεπτά εκτός του ανθρώπινου σώματος.
Σημεία και συμπτώματα μόλυνσης από τριχομονάδες
Οι περισσότεροι άνδρες που προσβάλλονται από τριχομονάδες δεν παρουσιάζουν σημεία ή συμπτώματα. Κάποτε μερικοί άνδρες μπορούν παροδικά να παρουσιάσουν ένα ερεθισμό εντός του πέους, λίγες απεκκρίσεις ή ελαφρύ κάψιμο μετά από τη διούρηση ή την εκσπερμάτωση.
Στις γυναίκες τα συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως σε 5 έως 28 μέρες από την έκθεση στο μικρόβιο. Σε σημαντικό αριθμό γυναικών δεν παρατηρούνται συμπτώματα παρά τη μόλυνση τους, με τριχομονάδες.
Σε πολλές γυναίκες παρουσιάζονται συμπτώματα και σημεία που περιλαμβάνουν αφρώδεις, κιτρινοπράσινες ή ασπροπράσινες κολπικές απεκκρίσεις με ιδιαίτερα άσχημη μυρωδιά. Οι απεκκρίσεις αυτές μπορεί να είναι μεγάλης ποσότητας.
Η κολπική μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλεί ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της συνουσίας ή της διούρησης, όπως επίσης ερεθισμό και φαγούρα στα γεννητικά όργανα. Σε σπάνιες περιπτώσεις πιθανόν να υπάρχει πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
Επισημαίνεται ότι η φλεγμονή στα γεννητικά όργανα που προκαλούν οι τριχομονάδες, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο της γυναίκας να μολυνθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS εάν εκτεθεί σε αυτόν. Επίσης οι γυναίκες που είναι ήδη μολυσμένες με τον ιό HIV, όταν μολύνονται επιπρόσθετα με τριχομονάδες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό HIV στον ή στους σεξουαλικούς τους συντρόφους.
Άτομα που παρουσιάζουν μια νόσο που μεταδόθηκε λόγω σεξ, πολύ συχνά έχουν και μια άλλη τέτοια νόσο. Για παράδειγμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 50% των γυναικών με γονόρροια, παρουσιάζουν ταυτόχρονα μόλυνση με τριχομονάδες.
Η τριχομονίαση σε έγκυες γυναίκες, μπορεί να είναι αιτία γέννησης παιδιού με χαμηλό βάρος σώματος (κάτω από 2,27 κιλά) ή πρόωρης γέννησης.
Διάγνωση μόλυνσης από τριχομονάδες
Η διάγνωση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες βασίζεται στην κλινική εξέταση από γιατρό και εργαστηριακά τεστ που αναγνωρίζουν την τριχομονίαση.
Ο γιατρός μπορεί να πάρει απεκκρίσεις, υγρά από τον κόλπο ή ακόμη να κάνει ένα τεστ Παπανικολάου και να τα εξετάσει στο μικροσκόπιο ή να τα στείλει σε εργαστήριο. Στο μικροσκόπιο, ο γιατρός είναι δυνατό να δει τις τριχομονάδες που κινούνται γρήγορα.
Στους άνδρες, το παράσιτο είναι δυσκολότερο να ανιχνευτεί απ' ότι στις γυναίκες. Στις γυναίκες η εξέταση μπορεί να δείξει μικρές κόκκινες εξελκώσεις στο κολπικό τοίχωμα ή στον τράχηλο της μήτρας.
Θεραπεία μόλυνσης από τριχομονάδες
Η θεραπεία της μόλυνσης από τριχομονάδες περιλαμβάνει το φάρμακο μετρονιδαζόλη το οποίο χορηγείται από το στόμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και το ανάλογο φάρμακο τινιδαζόλη.
Η μετρονιδαζόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εγκύους γυναίκες. Όμως υπάρχουν γιατροί που δεν αισθάνονται ασφάλεια για να χορηγήσουν το φάρμακο κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης. Μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου, οι πλείστοι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το παιδί.
Κατά τη διάρκεια θεραπείας με μετρονιδαζόλη, όπως επίσης και 48 ώρες μετά, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ μαζί με τη μετρονιδαζόλη μπορεί να προκαλεί αναγούλες και εμετούς.
Τα συμπτώματα της τριχομονίασης σε μολυσμένους άνδρες μπορεί να υποχωρήσουν σε μερικές εβδομάδες, ακόμη και χωρίς θεραπεία. Όμως ένας άνδρας, που δεν είχε ποτέ παρουσιάσει συμπτώματα λόγω τριχομονάδων ή που τα συμπτώματα του υποχώρησαν από μόνα τους, είναι σε θέση να μολύνει ή να ξαναμολύνει την ή τις γυναίκες με τις οποίες έχει σεξουαλική επαφή. Η δυνατότητα που έχει να τις μολύνει διακόπτεται μόνο όταν λάβει θεραπεία.
Για τους λόγους αυτούς, ο ένας ή οι τυχόν περισσότεροι ερωτικοί σύντροφοι του ατόμου που έχει διαγνωσθεί με μόλυνση από τριχομονάδες, πρέπει να λαμβάνουν ταυτόχρονα θεραπεία για να εξαλειφθεί το παράσιτο. Άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για τριχομονίαση, πρέπει να αποφεύγουν το σεξ μέχρι που τα ίδια και οι ερωτικοί τους σύντροφοι συμπληρώσουν τη θεραπεία τους και δεν έχουν άλλα συμπτώματα ή σημεία.
Η μόλυνση με τριχομονάδες δεν προσφέρει μόνιμη ανοσία. Ένα άτομο που μολύνθηκε, έλαβε θεραπεία και ιάθηκε, μπορεί να μολυνθεί ξανά.
Πρόληψη τριχομονίασης
Η πρόληψη της τριχομονίασης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκτός βέβαια από την αποχή από το σεξ και τη μακροχρόνια αμοιβαία μονογαμική σχέση με άτομο το οποίο έχει ελεγχθεί και δεν είναι μολυσμένο από το παράσιτο.
Η ορθή χρήση προφυλακτικού με συνέπεια στις σεξουαλικές σχέσεις, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από τριχομονάδες και διακόπτει την αλυσίδα μετάδοσης του παράσιτου.
Η πρόληψη μόλυνσης από τριχομονάδες, περιλαμβάνει επίσης την αποφυγή κοινής χρήσης με άλλα άτομα αντικειμένων που μπορούν να έρθουν σε στενή επαφή με τις γεννητικές περιοχές όπως μαγιό, εσώρουχα, υγρές η βρεγμένες πετσέτες ή βρεγμένα καθίσματα αποχωρητηρίου.
Άτομα που παρουσιάζουν οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα σε σχέση με τα γεννητικά όργανα όπως ασυνήθιστες απεκκρίσεις, κάψιμο κατά τη διούρηση, ένα έλκος ή εξάνθημα στη γεννητική περιοχή, πρέπει άμεσα να αποφεύγουν σεξουαλική επαφή οποιαδήποτε μορφής και να ζητούν συμβουλή γιατρού.
Άτομα στα οποία έχει γίνει η διάγνωση τριχομονίασης ή και οποιασδήποτε άλλης σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένειας, είναι απαραίτητο άμεσα να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία και να ενημερώνουν όλους τους πρόσφατους σεξουαλικούς τους συντρόφους ούτως ώστε και αυτοί να λαμβάνουν άμεσα ιατρική συμβουλή και θεραπεία.
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών στους σεξουαλικούς συντρόφους του ατόμου που διαγνώσθηκε με τη νόσο που μεταδίδεται λόγω σεξ και διακόπτεται η αλυσίδα μετάδοσης της του μικροβίου.
Το άτομο που διαγνώσθηκε με τριχομονίαση και οι πρόσφατοι ερωτικοί του σύντροφοι, δεν πρέπει να έχουν σεξουαλική επαφή μέχρι που να ολοκληρωθεί η θεραπεία τους και να υποχωρήσουν πλήρως όλα τα συμπτώματα τους.
Σε περίπτωση υποψίας, ότι έχετε μολυνθεί με σεξουαλικά μεταδιδόμενο παράγοντα, μη διστάσετε άμεσα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, να του πείτε όλα τα σχετικά με ειλικρίνεια και παράλληλα εάν πράγματι αποδειχθεί ότι παρουσιάζετε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο, πρέπει άμεσα να ενημερώσετε τον ή τους σεξουαλικούς σας συντρόφους.