Οι άνδρες στους οποίους έγινε περιτομή κινδυνεύουν λιγότερο να μολυνθούν από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.
Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η αφαίρεση της ακροποσθίας (ή ακροβυστίας), που είναι η πτυχή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους (ανδρική περιτομή), μειώνει μέχρι και κατά 6 έως 8 φορές τον κίνδυνο για AIDS.
Επίσης ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνδρες με περιτομή έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολύνουν με τον ιό HIV του AIDS τις γυναίκες με τις οποίες έχουν σεξουαλικές σχέσεις σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς περιτομή.
Η περιτομή είναι μέρος θρησκευτικών τελετών των Εβραίων και των Μουσουλμάνων. Εκτός από το θρησκευτικό χαρακτήρα που έχει η περιτομή, έχει επίσης και πολιτισμικό. Σε ορισμένες χώρες όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, η περιτομή είναι πολύ συχνή στον ανδρικό πληθυσμό. Επιπρόσθετα η περιτομή μπορεί να γίνει και για ιατρικούς λόγους όπως στη θεραπεία της φίμωσης.
Ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται η μείωση της προσβολής των ανδρών με περιτομή από τον ιό HIV έχει αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και ερευνών. Σύμφωνα με ορισμένους η μείωση του κινδύνου οφείλεται σε θρησκευτικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που επηρεάζουν τους άνδρες με περιτομή.
Άλλοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο προσβολής της ακροποσθίας από άλλες νόσους που μεταδίδονται από το σεξ. Οι ασθένειες αυτές, ισχυρίζονται, προκαλούν φλεγμονή και έλκη στην ακροποσθία με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η είσοδος του ιού HIV στον οργανισμό.
Φαίνεται όμως ότι η αλήθεια δεν είναι αυτή. Σε έρευνα που διεξήγαγαν γιατροί από την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκε ότι η περιτομή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του AIDS, αλλά δεν μειώνει τον κίνδυνο για άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από το σεξ.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.298 άνδρες. Αρχικά όλοι οι άνδρες δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV. Οι 2.107 άνδρες δεν είχαν υποβληθεί σε περιτομή ενώ οι 191 είχαν υποβληθεί σε περιτομή.
Οι άνδρες έτυχαν διαχρονικά παρακολούθησης σε ειδικές κλινικές για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους. Καταγράφηκαν τα δημογραφικά, κοινωνικά, οικογενειακά χαρακτηριστικά τους, οι σεξουαλικές τους συνήθειες και οι ασθένειες από τις οποίες προσβλήθηκαν.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι οι άνδρες που υποβλήθηκαν σε περιτομή, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για να προσβληθούν από τον ιό HIV.
Όμως η περιτομή δεν προστάτευε από άλλες ασθένειες που μεταδίδονται λόγω σεξ όπως η σύφιλης, η γονόρροια και ο έρπης τύπου 2 των γεννητικών οργάνων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο λόγος για τον οποίο η περιτομή προστατεύει από το AIDS είναι πιθανότατα βιολογικός.
Τα δικά τους στοιχεία υποστηρίζουν ότι η ακροποσθία του πέους για βιολογικούς λόγους, αποτελεί το σημείο εισόδου του ιού HIV στον οργανισμό.
Πράγματι η ακροποσθία, περιέχει ψηλό αριθμό λεμφοκυττάρων τύπου Τ, θετικά για το μονοκλωνικό αντίσωμα CD34 και κύτταρα τύπου Langherhans. Τα κύτταρα αυτά προσβάλλονται κατά προτίμηση από τον ιό HIV.
Η αφαίρεση της ακροποσθίας μειώνει τον αριθμό των κυττάρων που είναι στόχος για τον HIV και έτσι μειώνει τις πιθανότητες εισόδου του στον οργανισμό.
Είναι απαραίτητο να βρεθούν και να εφαρμοστούν νέες αποτελεσματικές προληπτικές μέθοδοι εναντίον της μετάδοσης του AIDS και των άλλων ασθενειών που μεταδίδονται δια μέσου του σεξ.
Επειδή φαίνεται ότι η ακροποσθία παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του AIDS, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι παρεμπόδισης της εισόδου του ιού HIV στα κύτταρα της.
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί ίσως με φαρμακευτικά σκευάσματα. Σε χώρες όπου μπορεί να γίνει αποδεκτή, η περιτομή στους άνδρες θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη της μετάδοσης του AIDS.