Οι καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία είναι πολύ καλά γνωστές όσον αφορά την καρδία, τους πνεύμονες και το αγγειακό σύστημα.
Τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν πρέπει να καταλάβουν ότι το κάπνισμα και η χρήση φύλλων καπνού με οποιοδήποτε τρόπο, έχει αρνητικές επιδράσεις στις δυνατότητες τους να πετύχουν μια εγκυμοσύνη και να έχουν ένα παιδί που θα γεννηθεί μετά από μια κανονική περίοδο κύησης.
Έρευνες έχουν δείξει στις γυναίκες ότι το κάπνισμα τσιγάρων προκαλεί βλάβες στις ωοθήκες τους. Ο βαθμός βλάβης που προκαλείται στις ωοθήκες, εξαρτάται από την ποσότητα των τσιγάρων και από τη διάρκεια χρόνου κατά την οποία μια γυναίκα καπνίζει.
Χημικές ουσίες που περιέχονται μέσα στον καπνό του τσιγάρου όπως η νικοτίνη και το βαρύ μέταλλο κάδμιο, έχουν βρεθεί ότι παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό των κυττάρων των ωοθηκών. Επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή οιστρογόνων και βλάπτουν τα ωάρια τα οποία γίνονται περισσότερο ευπαθή στο να παρουσιάσουν γενετικές ανωμαλίες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η γονιμότητα των γυναικών μειώνεται διότι υπάρχει αυξημένη απώλεια ωαρίων και απώλεια της λειτουργίας των ωοθηκών με πρόωρη εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης.
Επιπρόσθετα πριν από την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες, είναι περισσότερο ανθεκτικές στην απελευθέρωση υγιών ωαρίων.
Οι επιδράσεις αυτές του καπνίσματος είναι υπεύθυνες όπως αποδείχθηκε από έρευνες, για καθυστερήσεις στη σύλληψη και για αυξημένο κίνδυνο αποβολών.
Στους άνδρες η σχέση μεταξύ καπνίσματος και στειρότητας είναι λιγότερο εμφανείς. Οι άνδρες που καπνίζουν ένα έως δύο πακέτα τσιγάρων την ημέρα, φαίνεται ότι έχουν αυξημένες ανωμαλίες της κινητικότητας και του σχήματος των ωαρίων. Παράλληλα είναι δυνατόν οι τοξικές ουσίες του καπνού, να συνεργούν με άλλους παράγοντες για να μειώνουν την ανδρική γονιμότητα.
Παρά το γεγονός ότι οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην ανδρική γονιμότητα αποτελούν ακόμη ένα επίμαχο και αμφισβητούμενο θέμα, εντούτοις το παθητικό κάπνισμα σε γυναίκες, που οι ίδιες δεν καπνίζουν, μπορεί να δημιουργεί ανωμαλίες στην αναπαραγωγική λειτουργία.
Σε ζευγάρια που υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση, το κάπνισμα στις γυναίκες έχει συσχετισθεί με μειωμένο αριθμό ωαρίων για γονιμοποίηση, μειωμένες πιθανότητες για εγκυμοσύνη και τοκετό και σημαντικά αυξημένο αριθμό αποβολών στις περισσότερες έρευνες.
Ένα σημαντικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος τουλάχιστο δύο μήνες πριν από τις προσπάθειες τεχνητής γονιμοποίησης, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης.
Παρά το γεγονός ότι το μακροχρόνιο κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στη λειτουργία των ωοθηκών, είναι πιθανόν ότι εάν διακοπεί το κάπνισμα πριν από τις προσπάθειες τεχνητής γονιμοποίησης, μέρος της λειτουργίας των ωοθηκών να αποκατασταθεί.
Οι γυναίκες που καπνίζουν ενώ είναι έγκυες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό και ένα παιδί με χαμηλό βάρος γέννησης. Η συχνότητα του συνδρόμου ξαφνικού θανάτου του βρέφους αυξάνεται σε οικογένειες όπου κάποιος καπνίζει.
Συμπερασματικά θα τονίσουμε το γεγονός ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και το ποσοστό επιτυχίας της τεχνητής γονιμοποίησης.
Παράλληλα ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν καπνιστές είναι πολύ καλύτερο για ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο και για το βρέφος.