Ο τρόπος ζωής της σύγχρονης γυναίκας δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για χρόνιο και επιβλαβές στρες. Εκτός από τον αυξημένο όγκο υποχρεώσεων που έχουν οι γυναίκες, είναι επιπρόσθετα περισσότερο ευάλωτες στο στρες και άλλες αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις.
Η σωματική κούραση και εξουθένωση έχουν λιγότερες κακές συνέπειες στις σχέσεις των συζύγων, παρά το στρες που μεταφέρεται στο σπίτι από την εργασία.
Το στρες μπορεί να είναι η αιτία για μια δυστυχισμένη συζυγική ζωή. Το στρες λόγω της εργασίας μεταφέρεται στο σπίτι και μπορεί να επηρεάζει πολύ αρνητικά τις συζυγικές σχέσεις. Τα ψηλά επίπεδα του χρόνιου εργασιακού στρες, οδηγούν σε ένταση και διαφωνίες στο ζευγάρι που μπορεί να είναι γενεσιουργός κατάσταση ενός διαζυγίου.
Οι εργαζόμενοι, γυναίκες και άνδρες, είναι καλό να κατανοήσουν το τι τους συμβαίνει. Καταλαβαίνοντας τι τους προκαλεί το εργασιακό στρες, θα μπορέσουν να αντιληφθούν καλύτερα τη δική τους συμπεριφορά και τις επιπτώσεις της, πάνω στους άλλους.
Οι δύο σύζυγοι θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται σε ποιες μέρες βρίσκονται κάτω από τον υψηλότερο βαθμό έντασης και στρες, κατανοώντας έτσι καλύτερα τον άλλο και να χειρίζονται δύσκολες καταστάσεις, με μεγαλύτερη ηρεμία.
Επιπρόσθετα η πολιτεία, οι εργοδότες, οι ειδικοί που καλούνται να βοηθήσουν αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, είναι καλό να φροντίζουν για την εμπέδωση και εφαρμογή μεθόδων καταπολέμησης και χειρισμού του στρες. Οι εργαζόμενες γυναίκες από τη δική τους πλευρά δεν θα πρέπει να υποκύπτουν στο χρόνιο στρες με όλες τις αρνητικές του συνέπειες και ούτε θα πρέπει να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους.
Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μια γυναίκα μπορεί να κάνει για να αναγνωρίσει ποιες είναι οι πηγές του στρες και το τι θα πρέπει να κάνει για να τροποποιήσει, προς όφελος της, την κατάσταση. 1. Τοποθέτηση προτεραιοτήτων Πρόκειται για μια βασική πτυχή της στρατηγικής αντιμετώπισης του στρες. Τι πρέπει να γίνει πρώτα; Ποιο είναι το ποιο σημαντικό σε σχέση με το σπίτι και με τη δουλειά;
Πρέπει να χρησιμοποιούνται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο εργοδότης όπως επίσης θα πρέπει να γίνει εκμάθηση ορισμένων μεθόδων ορθής διαχείρισης του χρόνου.
2. Αξιολόγηση του στρες
Που οφείλεται το στρες; Μήπως κάνετε τη δουλειά που αναλογεί σε 2 ή περισσότερα άτομα;
Ήδη η δουλειά στο σπίτι ισοδυναμεί με μια κανονική εργασία. Το ίδιο και μια επαγγελματική απασχόληση με πλήρες ωράριο.
Μήπως κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει τρόπος, κάποιος να μοιραστεί ένα μέρος του βάρους; Είναι επίσης χρήσιμο να αξιολογηθεί κατά πόσο η πηγή του στρες βρίσκεται στο χώρο εργασίας η εάν σχετίζεται με καταστάσεις στο σπίτι.
3. Εξετάστε ξανά τις συνήθειες εργασίας που έχετε
Μήπως εάν οργανωθείτε καλύτερα στις διάφορες δουλειές σας, θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα με εξοικονόμηση χρόνου και μείωση του στρες;
Παρατηρήστε τους συναδέλφους σας κατά πόσο χρησιμοποιούν μεθόδους καλύτερες από τις δικές σας και μάθετε από αυτούς.
4. Εξερευνήστε νέα πράγματα
Μήπως υπάρχουν ευκαιρίες εκμάθησης νέων πραγμάτων που θα σας επιτρέψουν να αναπτύξετε νέες ικανότητες;
Εξετάστε κατά πόσο η περαιτέρω εκπαίδευση θα μπορούσε να σας ανοίξει νέους ορίζοντες για να εργαστείτε σε ένα νέο τμήμα που να σας βολεύει καλύτερα. Επίσης ερευνήστε κατά πόσο νέες γνώσεις που θα αποκτήσετε θα σας επιτρέψουν να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά με εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας.
5. Μιλήστε για το πρόβλημα σας
Μην μένετε μόνοι όταν βρίσκεστε υπό πίεση. Μπορεί οι συνάδελφοι σας να είχαν ανάλογα προβλήματα. Μιλήστε μαζί τους, ανταλλάξετε ιδέες και μάθετε από τις εμπειρίες τους.
Εάν νιώθετε ότι στην εργασία σας, σας αδικούν ή δεν τυγχάνετε της μεταχείρισης ή της αντιμετώπισης που θεωρείτε ότι αξίζετε, μιλήστε με τον προϊστάμενό σας.
6. Μάθετε που πρέπει να απευθύνεστε για τα παράπονά σας
Σε πολλούς οργανισμούς υπάρχουν αξιωματούχοι για την αποδοχή και μελέτη των παραπόνων. Μπορείτε να μιλήσετε εκεί και να ακουστείτε για τα παράπονά σας. Υπάρχει η πιθανότητα να σας δοθούν εκεί καλές εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σας.
7. Ασχοληθείτε με πράγματα εκτός χώρου εργασίας
Το να έχετε άλλες απασχολήσεις, ανεξάρτητα από τις καθαρά επαγγελματικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το χώρο εργασίας, σάς επιτρέπει να πάρετε αποστάσεις και να δείτε τα πράγματα με ένα άλλο φακό.
Η μέθοδος αυτή απομακρύνει το στρες και σας επιτρέπει να χειριστείτε καλύτερα τις καταστάσεις που προκύπτουν από την εργασία σας.
8. Αφιερώστε χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους σας
Διατηρήστε τις δραστηριότητες και ενασχολήσεις εκείνες που σας δίνουν την περισσότερη ευχαρίστηση από πνευματική, διανοητική και συναισθηματική άποψη.
Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης των δυσκολιών και τους στρες που συναντά καθημερινά η εργαζόμενη γυναίκα.
Το στρες δεν μπορεί να φύγει από τη ζωή μας. Όμως υπάρχει τρόπος να το κάνουμε σύμμαχό μας και όχι ένα δόλιο εχθρό που μας υπονομεύει.