Το πρόβλημα των επαναλαμβανόμενων μολύνσεων με μύκητες παρουσιάζει αύξηση.
Το χρόνιο στρες μπορεί να είναι αιτία μείωσης της άμυνας του οργανισμού. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των μολύνσεων από μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς.
Στις γυναίκες, οι κολπικές μυκητιάσεις αποτελούν ένα συχνό και ιδιαίτερα ενοχλητικό πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι 75% των γυναικών θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τουλάχιστον 1 επεισόδιο κολπικής μυκητίασης. Μέχρι 45% θα παρουσιάσουν 2 ή περισσότερα ανάλογα επεισόδια.
Ο μύκητας κάντιτα (Candida Albicans) είναι αυτός που εμπλέκεται στις περισσότερες περιπτώσεις μυκητιάσεων των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.
Σουηδοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, βλέποντας τη συνεχή αύξηση των κολπικών μυκητιάσεων και λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο χρόνιο στρες από το οποίο υποφέρουν οι γυναίκες στην εποχή μας, θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο αυτών γεγονότων.
Η εργασία τους συμπεριέλαβε 35 γυναίκες που είχαν παρουσιάσει τουλάχιστον 4 επεισόδια μολύνσεων με μύκητες του κόλπου και του αιδοίου κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν της έναρξης της μελέτης. Επίσης έλαβαν μέρος ακόμη 35 υγιείς γυναίκες.
Η αξιολόγηση και των 2 ομάδων των γυναικών περιελάμβανε ορμονικές μετρήσεις και έλεγχο για μολύνσεις των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με τις επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις είχαν βιοχημικά σημεία χρόνιου στρες. Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι στο σάλιο των γυναικών αυτών, το επίπεδο της κορτιζόνης το πρωί ήταν χαμηλότερο από ότι θα έπρεπε.
Κανονικά η κορτιζόνη το πρωί παρουσιάζει μια αύξηση. Κατά παράδοξο τρόπο, τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιο στρες, έχουν χαμηλότερη αύξηση της κορτιζόνης το πρωί.
Επιπρόσθετα οι Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τις επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις και το χρόνιο στρες, παρουσίαζαν περισσότερες άλλες μολύνσεις του κόλπου όπως κονδυλώματα, βακτηριδιακές μολύνσεις και έρπητα των γεννητικών οργάνων.
Το συμπέρασμα ήταν ότι το χρόνιο στρες είναι σε θέση να μειώνει την άμυνα του οργανισμού, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα γεννητικά όργανα, ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το χρόνιο στρες επηρεάζει τον άξονα υποθάλαμου, υπόφυσης και επινεφριδίων. Η ψυχολογική κατάσταση του εγκεφάλου με τον τρόπο αυτό, είναι σε θέση να προκαλεί αλλοιώσεις στις ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόνη.
Οι εν λόγω διαφοροποιήσεις των ορμονών του στρες, επιδρούν στις διάφορες συνιστώσες του ανοσοποιητικού συστήματος (η άμυνα του οργανισμού μας) ευνοώντας τις μολύνσεις από διάφορους μικροοργανισμούς.
Οι μύκητες κάντιτα που είναι οι συχνότεροι αίτιοι των μολύνσεων των γεννητικών οργάνων, βρίσκονται παντού στο περιβάλλον μας. Υπάρχουν και στο σώμα μας, στο στόμα, στο έντερο, στα γεννητικά όργανα, όπου συμβιώνουν με βακτηρίδια χωρίς να προκαλούν παθολογικές καταστάσεις.
Όταν η άμυνα του οργανισμού μειώνεται ή όταν τα βακτηρίδια που συμβιώνουν μειώνονται λόγω για παράδειγμα χρήσης αντιβιοτικών, τότε οι μύκητες πολλαπλασιάζονται και εισβάλλουν στον οργανισμό προκαλώντας μολύνσεις.
Επισημαίνεται ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν καλύτερα οι μηχανισμοί του χρόνιου στρες που οδηγούν στις επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις και άλλες μολύνσεις.
Οι αιτίες που ευνοούν τις μυκητιάσεις είναι πολλές και περιλαμβάνουν τη χορήγηση αντιβιοτικών, την εγκυμοσύνη, το διαβήτη, τα αντισυλληπτικά χάπια, το AIDS, τον καρκίνο, τον υποσιτισμό, τη θεραπεία με κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά ή αντικαρκινικά φάρμακα.