Το στρες έγινε μάστιγα για τους περισσότερους ανθρώπους στην εποχή μας. Το στρες μας απασχολεί συνεχώς. Πολλοί υποφέρουμε από αυτό.
Δεν θα υπήρχαμε, εάν δεν είχαμε το στρες. Ζωή χωρίς στρες δεν γίνεται. Ωστόσο, το στρες μπορεί να είναι το άρωμα της ζωής ή το φιλί του θανάτου.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι το στρες. Χωρίς να γνωρίζουμε τι είναι, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε σωστά.
Γιατί το στρες μπορεί να μάς βλάπτει και μπορεί να μας οδηγεί σε απίστευτα δύσκολες περιπέτειες;
Πώς μπορούμε να κάνουμε το στρες φίλο μας και ωφέλιμο για μας, παρά να το αφήνουμε να μας καταστρέφει;
Για να μάθουμε περισσότερα και για να βοηθήσουμε και άλλους συνανθρώπους μας να ενημερωθούν για το πάντοτε αυτό επίκαιρο θέμα διοργανώσαμε το σεμινάριο για το οποίο μπορείτε εδώ να διαβάσετε και να παρακολουθήσετε τα σχετικά βίντεο. Ο χρόνος που θα επενδύσετε για να το παρακολουθήσετε μπορεί τελικά να είναι μια πολύ καρποφόρα επένδυση. Μερικές από τις γνώσεις που μπορείτε να αποκτήσετε ίσως θα σας βοηθούν στην καθημερινή σας ζωή.
*Συγγραφέας άρθρου: Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου
To σεμινάριο/συζήτηση με θέμα «Το στρες και οι επιδράσεις του στην υγεία μας» έγινε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 στο Cine Studio, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ώρα 18:30 έως 20:30.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε είτε όλο το σεμινάριο με τη συζήτηση που ακολούθησε είτε, εάν προτιμάτε, το καθένα από τα τρία συνεχόμενα μέρη του ξεχωριστά στα βίντεο που κάναμε για σας και ανεβάσαμε στο You Tube στο Academic Watch Medlook στις ακόλουθες σελίδες του You Tube με τις αντίστοιχες διευθύνσεις url, δηλαδή συνδέσμους:
Το σεμινάριο στην ολότητα του, διάρκειας περίπου 2 ωρών, https://youtu.be/ak8RtoBnKPQ
Μέρος πρώτο: https://youtu.be/Pj3e1NsS6Vk
- Καλωσόρισμα και εισαγωγή
Μιχάλης Γιαννάτσος, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
- Η μάστιγα του στρες στη ζωή μας
Λουκάς Φουρλάς, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος του MEPs Against Cancer Group (Ευρωβουλευτές κατά του καρκίνου)
Μέρος δεύτερο: https://youtu.be/BtsslEevwRU
- Πώς επηρεάζει το στρες την υγεία μας; Φίλος ή εχθρός; Πώς το αντιμετωπίζουμε;
Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Παιδίατρος, Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιου Λευκωσίας
Μέρος τρίτο: https://youtu.be/oKBF6en4AkY
Το οικογενειακό και εργασιακό στρες, και οι επιδράσεις του στην υγεία μας: Ενημέρωση, συζήτηση πάνελ και στη συνέχεια ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο με απαντήσεις από ειδικούς
- Το στρες στην εργασία σας: Πώς θα το διαχειρίζεστε καλύτερα;
Καθηγήτρια Μαρία Μιχαηλίδου, Κοινωνική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος επαγγελματικής καθοδήγησης, Τμήμα Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
- Στρες στην προσωπική και οικογενειακή μας ζωή: Η διαχείρισή του για καλύτερη ζωή με υγεία και ευεξία
Υπ. Δρ. Μικαέλλα Κόκκινου, Κλινικός Ψυχολόγος, Κέντρο Εξειδικευμένων Αξιολογήσεων Ψυχικής Υγείας, ΟΚΥΠΥ.
- Συντονισμός
Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Παιδίατρος, Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας
Στα βίντεο αυτά θα μάθετε χρήσιμα πράγματα σχετικά με το στρες.
Ο χρόνος που θα επενδύσετε για να το παρακολουθήσετε μπορεί τελικά να είναι μια πολύ καρποφόρα επένδυση.
Μερικές από τις γνώσεις που μπορείτε να αποκτήσετε παρακολουθώντας το σεμινάριο έχουν σχέση με τα ακόλουθα:
- Το στρες εκδηλώνεται όταν νιώθουμε, ότι αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι πέραν των δυνάμεών μας. Η μείωση των απαιτήσεων μας, η ολιγάρκεια και η αποφυγή απληστίας μειώνουν ουσιαστικά το στρες.
- Μην αμελείτε ποτέ να βάζετε προτεραιότητες. Να έχετε λίστα με τα πιο σημαντικά. Να δίνετε πρώτα σε αυτά τον χρόνο και την ενέργεια σας. Ο διαχωρισμός προτεραιοτήτων από τα υπόλοιπα, σας επιτρέπει να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά και ανακουφίζει από πιέσεις χρόνου. Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος!
- Τι είναι καλό να κάνετε εάν νιώθετε στρες, διότι έχετε πολλά πράγματα να κάνετε; Διαιρέστε τις μεγάλες δουλειές σας σε μικρά μέρη. Αρχίστε να τα κάνετε σταδιακά (τμηματική υλοποίηση). Τότε το στρες σας θα μειώνεται και θα είστε αποτελεσματικότεροι.
- Για μείωση του στρες στην εργασία σας, καλλιεργείτε τις σχέσεις σας με τους συναδέλφους σας. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι θησαυρός. Μελετήστε και κατανοήστε πώς εργάζονται αυτοί. Μάθετε από τις επιτυχίες και αποτυχίες τους. Πάρτε παραδείγματα και διδάγματα. Εφαρμόστε τα στη δική σας πορεία για να γίνεστε συνεχώς καλύτεροι από ότι ήσασταν προηγουμένως.
- Η συγχώρεση μειώνει το στρες. Τέλειοι άνθρωποι δεν υπάρχουν. Όλοι κάνουν λάθη. Η συγχώρεση προσφέρει ηρεμία, μειώνει το στρες, αυξάνει την ενέργεια μας και είναι ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα!
- Φροντίστε το σώμα σας. Να θυμάστε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής με αρκετό ύπνο, τακτική σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή, ψυχαγωγία και τεχνικές χαλάρωσης σας προφυλάσσουν από το φθοροποιό στρες.
- Απογευματινός ύπνος. Ένας υπνάκος των τουλάχιστον 30 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα το απόγευμα, μπορεί να βοηθά άτομα με έντονο στρες, να το διαχειρίζονται καλύτερα, να χαμηλώνουν αποτελεσματικά την πίεση και να προστατεύουν την καρδιά τους.
- Μασάζ εναντίον στρες. Το μασάζ στο κεφάλι έχει εκπληκτικά ωφέλιμες δράσεις στον εγκέφαλο. Μειώνει το στρες, χαλαρώνει και απελευθερώνει ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα. Σημειώστε ότι το μασάζ γενικότερα, οπουδήποτε στο σώμα, έχει σημαντικές δράσεις κατά του στρες.
- Ψυχαγωγία εναντίον στρες. Η ψυχαγωγία ωφελεί την ψυχή και το σώμα. Για καλύτερο έλεγχο του στρες και βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας, αφιερώνετε χρόνο για κάθε μορφής παιχνίδια ομαδικά ή ατομικά, έξω σε ανοικτούς χώρους ή επιτραπέζια. Να βλέπετε καλές κωμωδίες και να γελάτε πιο συχνά.
- Η φωνή της μητέρας από το τηλέφωνο μειώνει στην κόρη της το στρες όσο και το αγκάλιασμα. Αυξάνει στο αίμα την ορμόνη αγάπης (ωκυτοκίνη) και μειώνει τις ορμόνες του στρες. Η φωνή, το αγκάλιασμα και το φιλί της μητέρας ευεργετούν και ενδυναμώνουν το παιδί. Αυξάνουν στο αίμα του την ορμόνη της αγάπης και μειώνουν το στρες.
- Χαλαρώνετε με μουσική σε αργό ρυθμό. Μειώνει την πίεση, τον καρδιοαναπνευστικό ρυθμό και το στρες. Βοηθά στην πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
- Αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς. Εάν παρά τις προσπάθειες που καταβάλλετε, αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ελέγχετε το στρες που βιώνετε, ζητείστε βοήθεια από ειδικούς.
Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μέρος της ενημέρωσης και διαφώτισης του ευρύτερου κοινού και των επαγγελματιών της υγείας για φλέγοντα, σημαντικά και επίκαιρα θέματα υγείας, που προσφέρουν δωρεάν ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, η Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association). Έθεσαν υπό την αιγίδα και στήριξή τους Απρίλιο του 2022 την ομάδα εργασίας (task force) «Ομάδα Γιατρών Academic Watch Medlook» με στόχο την καθιέρωση ενός προγράμματος συνεχούς εκπαίδευσης για την υγεία του ευρύτερου κοινού, των ασθενών και των επαγγελματιών της υγείας.
Η πανδημία Covid ανέδειξε το σοβαρό έλλειμμα της εν λόγω εκπαίδευσης, που είχε ως αποτέλεσμα τις γνωστές αρνητικές εξελίξεις. Για τον λόγο αυτό, οι προαναφερόμενοι ιατρικοί, επιστημονικοί κα πανεπιστημιακοί Οργανισμοί θέλοντας να καλύψουν επειγόντως το κενό αυτό εγκαινίασαν τον πολύ σημαντικό θεσμό της συνεχούς εκπαίδευσης για την υγεία του ευρύτερου κοινού, των ασθενών και των επαγγελματιών της υγείας.
Το πρόγραμμα άρχισε από τον Απρίλιο του 2022, με σεμινάρια, διαλέξεις, εκπομπές, δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter). Τα πρώτα 4 σεμινάρια στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Το γεγονός αυτό, μάς δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε έτσι ώστε να συμβάλλουμε στη διασφάλιση μιας καλύτερης υγείας και ποιότητας ζωής για τους συνάνθρωπους μας.
Η Ομάδα Γιατρών Medlook Academic σας κοινοποιεί τώρα, εκτός από τα βίντεο και τα κείμενα των παρουσιάσεων του εκπαιδευτικού σεμινάρίου που έγινε στις 25/1/2023 με ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα «Το στρες και οι επιδράσεις του στην υγεία μας».
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Εισαγωγή και χαιρετισμοί
Καλωσόρισμα και εισαγωγή: Μιχάλης Γιαννάτσος
Σας καλωσορίζουμε στο πρωτοποριακό σεμινάριο/συζήτηση «Το στρες και οι επιδράσεις στην υγεία μας».
Το διοργανώνουμε στα πλαίσια του προγράμματος για ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, των ασθενών και των επαγγελματιών της υγείας.
Το στρες μας απασχολεί συνεχώς. Πολλοί υποφέρουμε από αυτό.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι το στρες.
Χωρίς να γνωρίζουμε τι είναι, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε σωστά.
Είναι με αυτό το σκεπτικό, που διοργανώνουμε σήμερα το εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριό μας.
Για να μάθουμε και να γίνουμε καλύτεροι στην αντιμετώπιση του στρες, θα ακούσουμε τον ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά σχετικά με τη μάστιγα του στρες στη ζωή μας, τον καθηγητή Λοΐζου για τις συνέπιες του στρες στον οργανισμό μας, την καθηγήτρια Μαρία Μιχαηλίδου για το στρες στην εργασία και τη Δρα Μικαέλλα Κόκκινου για το στρες στην οικογενειακή μας ζωή.
Οι παρουσιάσεις είναι σύντομες, περιεκτικές και πλούσιες σε πρακτικές συμβουλές.
Ο στόχος μας είναι εσείς να λάβετε μέρος με τις ερωτήσεις σας!
Θέλουμε να έχουμε πολύ χρόνο για ερωτήσεις, απαντήσεις και συζήτηση.
Ευχόμαστε, όταν φύγετε από εδώ, να νιώθετε πιο πλούσιοι σε γνώσεις παρά ότι ήσασταν όταν ήρθατε.
Το ενημερωτικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας άρχισε τον Απρίλιο του 22, όταν
- ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος,
- η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου,
- η Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
- και η AHEPA,
οργάνωσαν την Ομάδα γιατρών και επιστημόνων για την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, των ασθενών και των επαγγελματιών της υγείας.
Το πρόγραμμά μας συνεχίζεται με επιτυχία, με το 5ο σεμινάριο σήμερα.
Θα ακολουθήσουν και άλλα σεμινάρια, εκπαιδευτικά βίντεο και καινοτόμες δράσεις.
Θα σας ενημερώνουμε έγκαιρα.
Είναι με μεγάλη ευγνωμοσύνη, που ευχαριστούμε τους χορηγούς των δράσεων και του σεμιναρίου μας, που είναι:
- Η Ελληνική Τράπεζα
- Η εταιρεία κατασκευής στρωμάτων Στρώμα
- Η εταιρεία λογισμικού E-SOFT
- Η εταιρεία Βάσος Ηλιάδης
- Οι υπεραγορές Αλφαμέγα
- Τα παγωτά Παπαφιλίππου,
οι εταιρείες
- Dickran Ouzounian Ltd, τα αυτοκίνητα TOYOTA
- VTT Vasiliko Ltd.
- PROSPECTACY.
- Primetel.
- Medochemie.
- Remedica
- Κώστας Παπαέλληνας
- Xinaris
όπως και το ΚΕΒΕ.
Επίσης η Οργανωτική Επιτροπή επιθυμεί να ευχαριστήσει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη δεξίωση που μας προσφέρει μετά τέλος του σεμιναρίου και την εταιρεία Παγωτά Παπαφιλίππου για τα παγωτά που προσφέρει.
Αρχίζουμε με την οπτικογραφημένη παρουσίαση του Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να είναι εδώ απόψε, https://youtu.be/Pj3e1NsS6Vk .
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ:
Διάλεξη από τον Καθηγητή Δρ Λοΐζο Γ. Λοΐζου με θέμα «Νικήστε το στρες και ζήστε περισσότερο, καλύτερα!»
Το βίντεο αυτό διάρκειας 20 λεπτών https://youtu.be/BtsslEevwRU είναι το δεύτερο από τα τρία μέρη του βίντεο του σεμιναρίου με θέμα «Το στρες και οι επιδράσεις του στην υγεία μας», που έγινε την Τετάρτη 25/1/2023.
Νικήστε το στρες και ζήστε περισσότερο, καλύτερα!
Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*
Ξέρω τι σημαίνει στρες. Για σχεδόν 40 χρόνια που αφοσιώθηκα στην καταπολέμηση του καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου παιδιών και εφήβων, το στρες ήταν ένα διαρκές και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου.
Πιστεύω, ότι και εσείς βιώνετε καθημερινά το έντονο στρες. Εξάλλου, και εσείς όπως και εγώ, όταν συναντούμε φίλους μας και τους ρωτούμε πώς πάνε, δεν είναι συχνότατα που ακούμε ότι υποφέρουν από πολλές πιέσεις, υποχρεώσεις, έλλειψη χρόνου και βασανιστικό στρες;
Το στρες δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Μπορούμε να το κάνουμε σημαντικό μας σύμμαχο. Από τον καθένα μας εξαρτάται εάν θα κάνουμε το στρες φίλο ή εχθρό. Κατέγραψα εδώ τις δικές μου σκέψεις για την ορθή διαχείριση του στρες. Τις μοιράζομαι μαζί σας. Ελπίζω να συμβάλω στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Είμαι σίγουρος ότι έχετε και εσείς τις δικές σας εμπειρίες και σκέψεις. Θα χαρώ πολύ, αν θέλετε, να μου τις κοινοποιήσετε.
Το στρες είναι αναπόφευκτο και απαραίτητο στη ζωή. Τα προβλήματα προκύπτουν, όταν το στρες γίνεται χρόνιο, έντονο και ανυπέρβλητο.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ορθή διαχείριση του καθημερνού στρες, μάς προσφέρει πολλά:
- Αυξάνει την αποδοτικότητα.
- Βελτιώνει την ψυχική διάθεση.
- Καλυτερεύει τις διαπροσωπικές σχέσεις.
- Προσφέρει ευτυχία.
- Ωφελεί την υγεία και οδηγεί σε μακροζωία.
Πώς μπορείτε να διαχειρίζεστε το στρες και να το κάνετε ωφέλιμο, αντί επιζήμιο στη ζωής σας;
- Μην αναλαμβάνετε περισσότερες υποχρεώσεις απ’ όσες πραγματικά μπορείτε να εκπληρώνετε.
- Αναγνωρίστε τις δικές σας ανάγκες. Αποφεύγετε καταστάσεις που σας δημιουργούν αυξημένο στρες. Βιώνουμε στρες κάθε φορά που διαισθανόμαστε ότι αυτά που πρέπει να κάνουμε υπερβαίνουν τις δυνατότητες μας με αποτέλεσμα να εκκρίνεται αδρεναλίνη.
- Να βάζετε με αυστηρότητα τις προτεραιότητές σας. Απομακρύνετε ό,τι άλλο μπορεί να κλέβει από το χρόνο σας.
- Δεν μπορείτε να ευχαριστείτε όλους. Είναι σημαντικό να μάθετε να λέγετε ευγενικά όχι.
- Περιορίστε την κριτική προς τους άλλους και αποφεύγετε τις συγκρουσιακές καταστάσεις.
- Βάζετε ευχάριστες δραστηριότητες στο πρόγραμμά σας. Κάνετε πράγματα που σας αρέσουν. Φροντίζετε για καλές διακοπές.
- Να χαλαρώνετε με διάφορους τρόπους, περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, μουσική, κωμωδίες, γέλιο, χιούμορ, διάβασμα, γιόγκα, μασάζ, οικιακά ζώα και τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές.
- Καλλιεργείτε τις σχέσεις σας με τους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους.
- Μην αμελείτε τη φροντίδα του σώματός σας, με υγιεινή διατροφή, καλό ύπνο, τακτική σωματική άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος και περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ:
Το βίντεο αυτό διάρκειας 80 λεπτών https://youtu.be/oKBF6en4AkY είναι το τρίτο από τα τρία μέρη του βίντεο του σεμιναρίου με θέμα «Το στρες και οι επιδράσεις του στην υγεία μας», που έγινε την Τετάρτη 25/1/2023.
Το θέμα του βίντεο είναι «Το οικογενειακό και εργασιακό στρες, και οι επιδράσεις του στην υγεία μας» και θα παρακολουθήσετε την ενημέρωση, συζήτηση πάνελ και στη συνέχεια ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο με απαντήσεις από ειδικούς, ως ακολούθως:
- Το στρες στην εργασία σας: Πώς θα το διαχειρίζεστε καλύτερα;
Καθηγήτρια Μαρία Μιχαηλίδου, Κοινωνική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος επαγγελματικής καθοδήγησης, Τμήμα Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
- Στρες στην προσωπική και οικογενειακή μας ζωή: Η διαχείρισή του για καλύτερη ζωή με υγεία και ευεξία
Υπ. Δρ. Μικαέλλα Κόκκινου, Κλινικός Ψυχολόγος, Κέντρο Εξειδικευμένων Αξιολογήσεων Ψυχικής Υγείας, ΟΚΥΠΥ.
- Συντονισμός
Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Παιδίατρος, Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας
*Συγγραφέας άρθρου: Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.
Παραγωγή Ομάδα Γιατρών Medlook, Medlook Academic
Πνευματική ιδιοκτησία, copyright Medlook, www.medlook.net – Απαγορεύεται αναδημοσίευση χωρίς γραπτή άδεια από το Medlook