Το στρες και η κούραση κατά τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά μπορούν να επηρεάζουν πολύ αρνητικά μερικές, από τις καλύτερες μέρες του χρόνου.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφεύγουμε ή να διαχειριζόμαστε καλύτερα το υπερβολικό στρες ή την κούραση των γιορτών;
Ο Δεκέμβρης μπήκε για καλά, οι γιορτές κοντεύουν, τα τρεχάματα για κάθε λογής ψωνίσματα, δώρα και άλλα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Ο προγραμματισμός για το τι θα φάμε, τι θα πιούμε, που θα πάμε, ποιους θα δούμε, ποιους δεν θα δούμε και για πιθανά ταξίδια, μας απασχολούν καθημερινά.
Κάθε χρόνο το Δεκέμβρη, η χαρά της αναμονής των γιορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, συνοδεύονται από τόσες πολλές υποχρεώσεις και προκατειλημμένες σκέψεις για το τι πρέπει και το τι δεν πρέπει που για πολλούς αποτελεί μια δυσβάσταχτη νέα πηγή στρες και εξουθένωσης.
Οι επιπρόσθετες απαιτήσεις που υπάρχουν την περίοδο αυτή, λόγω του στρες, των δυσκολιών ανταπόκρισης, της ευερεθιστότητας, του εκνευρισμού, της εξουθένωσης που είναι δυνατόν να προκαλέσουν, αφαιρούν αυτόματα ένα μεγάλο μέρος της μαγείας και της χαράς που φέρνουν μαζί τους οι γιορταστικές αυτές μέρες.
Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ούτως ή άλλως, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, σημαντικά προβλήματα, λόγω υπερβολικής αγωνίας και ανησυχιών. Μάλιστα υπολογίζεται, ότι 5 έως 9% των ανθρώπων, έχουν τέτοια προβλήματα σε σοβαρό βαθμό που τους εμποδίζουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες στο σπίτι και στην εργασία.
Μερικοί έχουν προχωρήσει στο να περιγράψουν το σύνδρομο της εξουθένωσης λόγω γιορτών για να χαρακτηρίζουν και να αναγνωρίζουν καλύτερα τις σωματικές και ψυχικές διαταραχές που παρατηρούνται κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Το σύνδρομο εξουθένωσης λόγω γιορτών συνοδεύεται από αισθήματα απόγνωσης, κατάθλιψη, απώλεια ενδιαφέροντος στις προγραμματισμένες δραστηριότητες, κούραση και εξουθένωση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι μια έξαρση σε κάποιο άτομο το οποίο υποφέρει από κατάθλιψη. Μπορεί όμως να συμβεί και σε άλλους οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πίεση που είτε οι ίδιοι βάζουν στους εαυτούς τους ή που τους επιβάλλει το περιβάλλον τους.
Τα άτομα με τελειοθηρική προσωπικότητα είναι πιο ευάλωτα στο σύνδρομο εξουθένωσης. Η έντονη επιθυμία τους να πετυχαίνουν στο τέλειο όλα όσα σκέφτηκαν ότι πρέπει να κάνουν, καταναλώνει όλη τους την ενέργεια ταλαιπωρώντας τους ίδιους αλλά συχνά και τα άτομα του περιβάλλοντος τους.
Οι κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό κατά τις γιορτές. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την εποχή αυτή, πολύ συχνά βγαίνουν στην επιφάνεια διαπροσωπικές ή οικογενειακές διαφορές και συγκρούσεις. Αυτά τα φαινόμενα οφείλονται στο αυξημένο επίπεδο στρες και στη μη εκπλήρωση αυτών που αναμένουν κάποιοι από άλλους.
Τι μπορεί όμως κάποιος να κάνει για να αντιμετωπίσει και να μειώσει τη σοβαρότητα των προβλημάτων αυτών;
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε και να εφαρμόσουμε κάποιες βασικές αρχές που θα μας βοηθήσουν να αντεπεξέλθουμε ήρεμα, χωρίς ενοχές ή άγχος, καταστάσεις που συνεχώς μπορεί να προκύψουν.
Ας δούμε αρχικά τα πράγματα με τη δική μας προοπτική και οπτική γωνία. Οι γιορτές αυτές αποτελούν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του χρόνου και σύντομα τελειώνουν. Η πραγματική σημασία που έχουν είναι αυτή που εμείς οι ίδιοι τους δίνουμε και δεν είναι υποχρεωτικά η καλύτερη ή η πιο σπουδαία περίοδος του χρόνου. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι και πολλοί άλλοι νιώθουν σαν εμάς.
Στη συνέχεια είναι καλό να απελευθερωθούμε από τις προκατειλημμένες ιδέες. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο αλλά εάν το καταφέρουμε τότε θα νιώσουμε πραγματικά ελεύθεροι. Δεν είναι ορθό να δεχόμαστε ότι το καλύτερο είναι αυτό που οι άλλοι λένε ότι πρέπει να κάνουμε γιατί έτσι γίνεται στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Επίσης προσοχή από τους εμπόρους και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας που ιδιαίτερα την εποχή αυτή του χρόνου, μας βομβαρδίζουν για τους δικούς τους λόγους, για το πως πρέπει να νιώθουμε και το τι είναι ορθό να κάνουμε. Είναι εμείς οι ίδιοι που πρέπει να διαλέξουμε τι είναι το καλύτερο για εμάς, για την περίπτωσή μας.
Αποφεύγοντας τις προκατειλημμένες αυτές ιδέες μπορούμε να διαλέξουμε να κάνουμε κάτι καινούργιο για φέτος που μας αρέσει και θα μας επιτρέψει να χαλαρώσουμε. Είναι δύσκολο να νιώσουμε περισσότερη αγάπη και αρμονία εάν είμαστε στρεσαρισμένοι ή εξουθενωμένοι.
Ο προγραμματισμός μπορεί να μας διαφυλάξει από πολλές ανεπιθύμητες καταστάσεις. Μη δίνετε άμεσα απαντήσεις σε διάφορες προτάσεις. Ζητείστε χρόνο για να μπορέσετε να σκεφτείτε όλες τις συνέπειες μιας θετικής απάντησης σας που συνεπάγεται ανάληψη ευθυνών ή για την παρουσία σας σε ένα κοινωνικό γεγονός.
Επιπρόσθετα σαν μέλος μιας οικογένειας πρέπει να εξετάσετε τις συνέπειες που θα έχει μια απόφασή σας στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας.
Τέλος προσπαθήστε να είστε πιο επιεικείς τόσο με τον εαυτό σας όσο και με τους άλλους. Εσείς έχετε το δικαίωμα να έχετε τα δικά σας αισθήματα την περίοδο αυτή και να διαλέξετε το τι θα κάνετε.
Επίσης να συγχωράτε πιο εύκολα το εαυτό σας εάν κάνατε κάποιο λάθος. Εάν συγχωρείτε και τους άλλους σε περίπτωση που έχουν κάνει και αυτοί κάποιο λάθος τότε θα νιώσετε πιο ήρεμα, θα αισθανθείτε μεγαλύτερη αγάπη και θα περάσετε με περισσότερη γαλήνη, ξεκούραση και αρμονία τις θείες αυτές γιορτές.