Το ζήτημα της μονογαμίας και της απιστίας απασχολεί τα περισσότερα ζευγάρια. Πρόκειται για ευαίσθητα και πολύπλοκα θέματα, που η διαχείρισή τους σε νεαρά ζευγάρια είναι δυσκολότερη απ' ότι σε πιο ώριμα ζευγάρια.
Η μονογαμία έχει οργανικές και ψυχικές πτυχές. Σε καθαρά σωματικό επίπεδο, θεωρείται ως ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Σε ψυχικό επίπεδο, η μονογαμία θεωρείται ως απόδειξη του σεβασμού, της εμπιστοσύνης και της δέσμευσης που ενώνουν τους δύο στο ζευγάρι.
Η απιστία μπορεί να έχει συντριπτικά αποτελέσματα στη σχέση των δύο στο ζευγάρι. Η εμπλοκή του ενός εκ των δύο σε σεξουαλική σχέση με τρίτο άτομο, βιώνεται από το ταίρι του ως μία μορφή εξαπάτησης, δηλαδή ως απώλεια εμπιστοσύνης λόγω μη τήρησης των συμφωνηθέντων.
Τα νεαρά ζευγάρια συζητούν συνήθως το θέμα της μονογαμίας μεταξύ τους. Όμως η ποιότητα της επικοινωνίας πιθανόν να είναι ανεπαρκής και το τι συμφωνούν, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο. Επιπλέον στις περιπτώσεις που φαίνεται ότι συμφώνησαν, συχνά δεν τηρούν αυτά που δέχτηκαν.
Σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο της Όρεγκον στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξετάστηκε σε 434 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, ηλικίας 18 έως 40 ετών, το ζήτημα της μονογαμίας. Τα ζευγάρια που συμμετείχαν περιλάμβαναν παντρεμένους και μη παντρεμένους.
Οι ερευνητές βρήκαν:
- Στο 40% των ζευγαριών, μόνο το ένα ταίρι δήλωσε ότι στο ζευγάρι είχαν συμφωνήσει να έχουν μονογαμική σχέση. Το άλλο ταίρι δήλωνε ότι δεν είχαν κάνει μια τέτοια συμφωνία
- Ακόμη και μεταξύ των ζευγαριών που δήλωσαν ότι είχαν κάνει σαφή συμφωνία για αποκλειστικότητα στο σεξ, δηλαδή για μονογαμία, σχεδόν 30% δεν είχαν τηρήσει τη συμφωνία τους, με τουλάχιστον το ένα ταίρι να έχει κάνει σεξ με άλλο ή άλλα άτομα
- Στα ζευγάρια με παιδιά, ήταν λιγότερο πιθανόν να είχαν συμφωνία μεταξύ τους για μονογαμία
- Τα παντρεμένα ζευγάρια, δεν ήταν πιο πιθανό να έχουν μια σαφή συμφωνία για μονογαμία από ότι άλλα ζευγάρια
- Μόνο η δέσμευση, η υπόσχεση για μόνιμη σχέση, σχετιζόταν με διαρκή μονογαμία. Συνήθως τα ζευγάρια γίνονταν μονογαμικά για συναισθηματικούς λόγους και για να δείξουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη στη σχέση τους.
Η κακή επικοινωνία και οι παρεξηγήσεις στον τομέα της αποκλειστικότητας της σεξουαλικής σχέσης βρέθηκαν να είναι συχνές.
Οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι η εργασία τους, ανέδειξε το γεγονός ότι σε πολλά ζευγάρια, ο ένας εκ των δύο, δεν υπολογίζει σωστά τους κινδύνους υγείας που λαμβάνει το ταίρι του και που επηρεάζουν και τον ίδιο. Οι κίνδυνοι της απουσίας μονογαμίας, δημιουργούνται και για τους δύο.
Η εργασία των Αμερικάνων ερευνητών, που σας παρουσιάζουμε, αναδεικνύει την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία στα ζευγάρια, ιδιαίτερα σε αυτά που είναι νεαρά στην ηλικία, για θέματα σε σχέση με το σεξ.
Το ζήτημα είναι το τι πρέπει να γίνει, για την προστασία στα ζευγάρια από τις ασθένειες που μεταδίδονται από το σεξ, λόγω της απουσίας μονογαμίας. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η χρήση προφυλακτικών μειώνεται όταν η σχέση γίνεται πιο οικεία και πιο σταθερή με την πάροδο του χρόνου.
Όμως, το να νομίζει ο ένας στο νεαρό ετεροφυλοφιλικό ζευγάρι ότι το ταίρι του είναι μονογαμικό, μπορεί να μην αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Γι'αυτό χρειάζεται προστασία και σοβαρές δικλείδες ασφάλειας προτού εγκαταλειφθούν το προφυλακτικό και άλλα μέτρα προστασίας από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους.