Οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν καλά τα θέματα που έχουν σχέση με την υγεία, βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από εκείνους, που γνωρίζουν καλύτερα και κατανοούν πιο εύκολα τα ζητήματα που αφορούν στην υγεία τους.
Συγκεκριμένα, σε άτομα με φτωχές γνώσεις για θέματα υγείας, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
1. Κινδυνεύουν περισσότερο από τις ασθένειες
2. Δυσκολεύονται περισσότερο να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν τις συμβουλές των γιατρών τους
3. Η συμμόρφωση στις θεραπείες
, που τους συστήνονται είναι δυσκολότερη
4. Η εξέλιξη της υγείας τους είναι χειρότερη
5. Η χρήση που κάνουν των υπηρεσιών υγείας, είναι χειρότερη από την αντίστοιχη χρήση, που κάνουν τα άτομα με καλές γνώσεις στον τομέα της υγείας.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από ανάλυση 96 ερευνών που δημοσιεύτηκαν για το πρόβλημα και η οποία έγινε από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι επιστήμονες επικέντρωσαν την προσοχή και τις εργασίες τους, στο σοβαρό ζήτημα της κατανόησης των θεμάτων υγείας, από τους ασθενείς και υγιείς ανθρώπους, όπως επίσης και στην ποιότητα επικοινωνίας ασθενών και γιατρών.
Η εκπαίδευση τόσο των υγιών ανθρώπων όσο και των ασθενών, για τα ζητήματα υγείας, αποτελεί βασικό πυλώνα της πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο είναι διαπιστωμένο, ότι σε πολλές χώρες είναι μεγάλο το ποσοστό του πληθυσμού, που δεν εκπαιδεύεται και δεν είναι επαρκώς πληροφορημένο, για σοβαρές ασθένειες και για διάφορα ζωτικά ζητήματα υγείας.
Η υγεία των ανθρώπων μπορεί να βελτιωθεί πολύ, με καλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση τους, σε θέματα που έχουν σχέση με την πρόληψη, τη γένεση, την εκδήλωση και την αντιμετώπιση των ασθενειών.
Οι αρμόδιες αρχές, οι πολιτικοί, οι γιατροί και γενικά όλοι οι εμπλεκόμενοι κοινωνικοί φορείς, απαιτείται να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την εκπαίδευση τόσο των υγιών όσο και των ασθενών ανθρώπων. Όπως αποδεικνύουν οι έρευνες υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στον εν λόγω τομέα.
Η διαπαιδαγώγηση για την υγεία, χρειάζεται να γίνεται σε όλες τις ηλικίες. Οι γνώσεις που αποκτώνται, θα αποτελούν εφόδια για όλη τη διάρκεια της ζωής.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι του προβλήματος, είναι η ικανότητα των γιατρών να επικοινωνούν σωστά με τους ασθενείς τους. Είναι γεγονός, ότι πολλοί γιατροί είτε δεν μπορούν, είτε δεν προσφέρουν ικανοποιητικό χρόνο, για να ενημερώνουν επαρκώς και να εκπαιδεύουν τους ασθενείς τους.
Πράγματι, οι γνώσεις των ανθρώπων για την υγεία πρέπει να καλύπτονται τόσο από τα γενικότερα προγράμματα διαπαιδαγώγησης του πληθυσμού για τα ζητήματα υγείας, αλλά και από τους γιατρούς ή άλλους επαγγελματίες της υγείας, κάθε φορά που υπάρχει η ανάγκη.
Οι ασθενείς επιβάλλεται να βάζουν ερωτήσεις στους γιατρούς εάν δεν καταλαβαίνουν καλά, ορισμένα πράγματα σε σχέση με την ασθένεια ή τη θεραπεία τους. Δεν πρέπει να ντρέπονται, αλλά να ρωτούν ξανά και ξανά, εάν νιώθουν την ανάγκη.
Επίσης, οι ασθενείς συχνά είναι χρήσιμο να έχουν μαζί τους, ένα άτομο της εμπιστοσύνης τους, που έχει τις δυνατότητες να τους βοηθά στην επικοινωνία με το γιατρό. Η προετοιμασία για την επίσκεψη στο γιατρό, πρέπει να περιλαμβάνει και την ετοιμασία μιας λίστας, από συγκεκριμένες ερωτήσεις, για τις οποίες χρειάζονται απαντήσεις από το γιατρό.
Τα ενημερωτικά έντυπα για τους ασθενείς είναι πολύτιμα. Ωστόσο χρειάζεται να δημιουργούνται με προσοχή και να ελέγχονται πρακτικά με δοκιμές σε ασθενείς κατά πόσο είναι κατανοητά και χρήσιμα.