Print

Το στρες του καλοκαιριού: Ποιοι παράγοντες το προκαλούν;

Pin It
Οι παράγοντες που προκαλούν στρες το καλοκαίρι, μπορεί να είναι διαφορετικοί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στο καλοκαίρι αυτά που προκαλούν στρες είναι πολλά. Δεν είναι μόνο η ιδέα να παρουσιαστούμε στην παραλία με τα περιττά μας κιλά ή η δυσκολία να βρούμε ένα μαγιό που να μας ταιριάζει που μας προκαλούν στρες το καλοκαίρι.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διάφοροι καλοκαιρινοί παράγοντες που αυξάνουν την αδρεναλίνη στο αίμα μας. Έρχονται, επιπρόσθετα από τους παράγοντες που ολόχρονα μας φορτώνουν με στρες, να μας δώσουν περισσότερο άγχος και δυσάρεστες σκέψεις.

Είναι βέβαια κρίμα αυτό να συμβαίνει διότι το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της ξεκούρασης, της ανεμελιάς και της διασκέδασης. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ιδιαίτεροι παράγοντες του καλοκαιριού που μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε και ως εκ τούτου είναι πηγή στρες,

Βέβαια δεν πρέπει να παραδινόμαστε αμαχητί στις προκλήσεις της ζωής. Για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τους παράγοντες που έρχονται με το καλοκαίρι να μας αυξήσουν το στρες, είναι πρώτα απαραίτητο να τους αναγνωρίζουμε, να τους αναλύουμε και να τους κατανοούμε. Έτσι θα μπορούμε καλύτερα να βρίσκουμε λύσεις και προσαρμογές που θα βελτιώνουν τη ζωή μας.

Αναφερθήκαμε στα περιττά κιλά, στη σωματική μας εικόνα και στις εντυπώσεις που δημιουργούμε στους άλλους. Πολλοί άνθρωποι επειδή βέβαια θέλουν να είναι ελκυστικοί, αρχίζουν από μερικούς μήνες πριν το καλοκαίρι να κάνουν τη δίαιτα τους.

Όμως αυτό δεν ισχύει για όλους. Επίσης σε πολλούς οι προσπάθειες αποτυχαίνουν. Είναι λοιπόν γεγονός ότι τα περιττά κιλά, η δυσκολία ανεύρεσης των μαγιό που μας ικανοποιούν αισθητικά αλλά και από άποψης άνεσης, είναι αιτίες στεναχώριας και στρες σε αρκετούς ανθρώπους.

Μην υποτιμάτε επίσης τον κίνδυνο του άγχους και του στρες που πιθανόν δημιουργούν οι διακοπές και τα ταξίδια. Ο προγραμματισμός, το οικονομικό τους βάρος, έχουν τη δική τους ευθύνη στο στρες του καλοκαιριού.

Επιπρόσθετα, λόγω των απουσιών των διακοπών σημαντικός είναι και ο προγραμματισμός της εργασίας και των επαγγελματικών υποχρεώσεων. Στην περίοδο του καλοκαιριού, στο επαγγελματικό περιβάλλον, οι υποχρεώσεις εργασίας μεταβάλλονται λόγω μειωμένου προσωπικού.

Η δουλειά των συνάδελφων που λείπουν σε διακοπές πέφτει στους ώμους αυτών που μένουν. Παράλληλα αυτοί που μένουν ή που πρόκειται να πάνε σε διακοπές, πρέπει να προετοιμάσουν τις δουλειές τους για να μην αφήνουν εκκρεμότητες ή να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξαιτίας τους όταν θα απουσιάζουν. Οι καταστάσεις αυτές δεν είναι ότι καλύτερο για να μειώνουν το στρες ή να προσφέρουν χαλάρωση.

Οι ψηλές προσδοκίες για τους στόχους των διακοπών είναι ακόμη ένας παράγοντας στρες. Συχνά θέλουμε να κάνουμε πολλά σε λίγο χρόνο, να ανακαλύψουμε νέα πράγματα, να δούμε νέους κόσμους και θέλουμε διακαώς να έχουμε εξαιρετικά καλές και επιτυχημένες διακοπές. Όσο πιο ψηλές είναι οι προσδοκίες τόσο αυξάνεται και το στρες και ο κίνδυνος απογοήτευσης.

Οι σχολικές διακοπές δημιουργούν περισσότερες υποχρεώσεις στους γονείς. Για τρεις μήνες το καλοκαίρι πρέπει να σκεφτούν για το πως θα απασχολούν τα παιδιά τους. Συχνά αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα, λιγότερο ελεύθερο χρόνο και περισσότερες σκοτούρες για τους ήδη βεβαρημένους γονείς.

Η στέρηση ύπνου είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι. Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι κοιμόμαστε λιγότερο. Οι μέρες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και οι ευκαιρίες περισσότερες για εξόδους, συνάξεις ή άλλες  δραστηριότητες. Έτσι οι ώρες διαθέσιμες για ύπνο λιγοστεύουν.

Λιγότερος ύπνος σημαίνει περισσότερη κούραση, αύξηση του στρες και του άγχους, μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, κακής διάθεσης και πολλών ασθενειών ή ατυχημάτων. Με έλλειψη ύπνου, ο εγκέφαλος μας ακόμη και απλά προβλήματα τα βλέπει σαν ένα τεράστιο βουνό χωρίς λύσεις. Με καλό ύπνο τα προβλήματα αυτά, τα βλέπει πολύ πιο απλά και εύκολα να λυθούν.

Για αυτό δεν πρέπει το καλοκαίρι να παρασυρόμαστε και να στερούμαστε ακόμη περισσότερο τον ύπνο. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή να περιορίζουμε ακόμη και ευχάριστες ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες για να προσφέρουμε στο κορμί μας και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο μας, τον απαραίτητο ύπνο που χρειάζεται.

Βλέπουμε λοιπόν είναι πολλοί οι παράγοντες που το καλοκαίρι έρχονται να αυξήσουν το επίπεδο στρες και άγχους που μας διακατέχει και σε αυτούς μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται:

  1. Ο προγραμματισμός των διακοπών
     
  2. Τα επιπρόσθετα οικονομικά βάρη
     
  3. Οι προσδοκίες για ευχάριστο ευτυχισμένο καλοκαίρι και διακοπές
     
  4. Οι σχολικές διακοπές και οι απαιτήσεις των παιδιών
     
  5. Η ανακατανομή της επαγγελματικής εργασίας λόγω διακοπών και των απουσιών των συναδέλφων
     
  6. Η σωματική εικόνα, τα περιττά κιλά και η εμφάνιση μας στις παραλίες με μαγιό ή άλλα καλοκαιρινά ρούχα
     
  7. Η υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού
     
  8. Ο αυξημένος κίνδυνος για στέρηση του ύπνου που υπάρχει το καλοκαίρι.

Οι παράγοντες που προκαλούν στρες το καλοκαίρι, μπορεί να είναι διαφορετικοί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επίσης ορισμένοι μπορεί να είναι σοβαρότεροι από άλλους σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν περισσότεροι από ένας παράγοντες που αυξάνουν το στρες και το άγχος το καλοκαίρι.

Ο καθένας μας πρέπει να αναλύσει και να κατανοήσει τη δική του ιδιαίτερη κατάσταση για να μπορέσει να βρει τις καταλληλότερες προσαρμογές και λύσεις.

 

S8-SampleBelowArticle