Print

Διακοπές, τουρισμός και κίνδυνοι λόγω σεξ

Pin It
Οι ασθένειες λόγω σεξ απειλούν τους νέους κατά τις διακοπές

Η απερίσκεπτη σεξουαλική συμπεριφορά ατόμων που κάνουν διακοπές και ιδιαίτερα των νέων, θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο και τους εκθέτει σε πολλούς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Το καλοκαίρι όπως και σε άλλες περιόδους διακοπών, τα ταξίδια σε πολλούς περιορισμούς αυξάνονται σημαντικά. Παράλληλα οι σεξουαλικές επαφές των ατόμων που πάνε για διακοπές στο εξωτερικό, αυξάνονται.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται λόγω σεξ, παρουσιάζουν δραματική αύξηση. Συχνά, στις διακοπές δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως η χρήση του προφυλακτικού. Επιπρόσθετα ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων που κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, έχουν επαφές με νέους συντρόφους που συναντούν, είτε από τη χώρα που έχουν πάει είτε από άλλες χώρες.

Η απουσία λήψης προστατευτικών μέτρων και η απερισκεψία δημιουργούν αυξημένους κινδύνους για μόλυνση από τους παράγοντες που προκαλούν τη σύφιλη, τη γονόρροια, το AIDS. Επίσης η μόλυνση με χλαμύδια είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται δια μέσου του σεξ και που παρουσιάζει αύξηση.

Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγαν γιατροί από το Σιέφιλντ του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπρόσθετα προέκυψαν τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. Το 69% των ετερόφυλων ανδρών στη χώρα αυτή, που μολύνθηκαν από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS μεταξύ 2000 και 2002, προσβλήθηκαν όταν έκαναν σεξ στο εξωτερικό. Το ποσοστό για τις γυναίκες ανερχόταν στο 25%
     
  2. Το 22% των ετερόφυλων ανδρών που προσβλήθηκαν από το AIDS, το έπαθαν ενώ βρίσκονταν στη Ταϊλάνδη
     
  3. Ο αριθμός των γυναικών που έχουν επαφές με νέους συντρόφους κατά τις διακοπές ανέρχεται στο 39% ενώ για τους άνδρες στο 32%
     
  4. Το 50% των νέων κάτω των 25 ετών έκαναν σεξ με ένα νέο σύντροφο, ενώ μόνο 22% των πιο ηλικιωμένων είχαν μια ανάλογη εμπειρία
     
  5. Οι Βρετανίδες είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό (43%) σεξ με μη Βρετανούς σε σύγκριση με τους συμπατριώτες τους στους οποίους το ποσοστό που είχαν σεξ με μη Βρετανίδες ανερχόταν στο 19%
     
  6. Το 60% των ταξιδιωτών κατά τις διακοπές δήλωναν ότι δεν χρησιμοποιούσαν συστηματικά προφυλακτικά
     
  7. Οι νέοι μεταξύ 16 κι 24 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής τους από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους. Οι παράγοντες που ευνοούν την κατάσταση αυτή είναι βιολογικοί, κοινωνικοοικονομικοί και άλλοι που έχουν σχέση με τη συμπεριφορά.

Παρά το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες και νέοι κατά τις διακοπές μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με το θάνατο, εντούτοις δεν δίνονται συμβουλές για την πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται από το σεξ κατά τις διακοπές

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από ορισμένους διοργανωτές ταξιδιών που παρέχουν βραβεία για αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα με νέους συντρόφους. Οι τουρίστες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί που ταξιδεύουν ειδικά για σκοπούς σεξ σε ορισμένες προορισμούς όπως η Ταϊλάνδη.

Η πρόληψη του σοβαρού αυτού προβλήματος θα μπορούσε να επιτευχθεί με την παροχή συμβουλών σε όλους όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν για διακοπές. Τα εμβόλια που χρειάζονται για ορισμένες περιοχές του κόσμου πρέπει να γίνονται όπως επίσης το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β.

Τα άτομα που είχαν επικίνδυνες σεξουαλικές επαφές ενώ ήταν στο εξωτερικό με νέους συντρόφους, πρέπει να ζητούν να υποβάλλονται σε ανιχνευτικά τεστ για έγκαιρη διάγνωση μιας μόλυνσης από την οποία πιθανόν να προσβλήθηκαν.

Τα προγράμματα πρόληψης των ασθενειών που μεταδίδονται από το σεξ, απειλώντας την υγεία και τη ζωή, πρέπει να προτείνονται από τις αρμόδιες αρχές αλλά παράλληλα οι οργανισμοί που διοργανώνουν ταξίδια πρέπει να συμβάλλουν στις προσπάθειες αυτές προσφέροντας πληροφόρηση πρόληψης στους πελάτες τους.

 

S8-SampleBelowArticle