Print

Γυαλιά του ήλιου: Είναι άκρως απαραίτητα για σας αλλά και για τα παιδιά σας

Pin It
Η προστασία των ματιών με κατάλληλα γυαλιά από τον ήλιο είναι επιτακτική τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Το καλοκαίρι φτάνει αλλά μαζί του φτάνουν και μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα μάτια.

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι σοβαρή απειλή για την όραση μας και όλοι χρειαζόμαστε προστασία από τις βλαβερές επιδράσεις της.

Η παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, μπορεί να προκαλεί εγκαύματα στην επιφάνεια των ματιών.

Η διαχρονική συσσωρευτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας, έχει σχετισθεί με την πρόκληση καταρράκτη που αλλοιώνει και μειώνει την όραση. Έχει επίσης σχετισθεί με την πρόκληση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού που είναι η κυριότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατεύουμε τα μάτια μας από τον ήλιο κάθε μέρα. Ακόμη και όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, ο ήλιος, στέλνει στα μάτια μας έντονες βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες φωτός.

Τα γυαλιά του ήλιου και το καπέλο με πλατύ γείσο, μπορούν να προστατεύουν τα μάτια μας. Όμως προσοχή τι γυαλιά αγοράζετε.

Όταν τα γυαλιά έχουν απόχρωση, δεν σημαίνει ότι εμποδίζουν τις υπεριώδεις ακτίνες να φτάνουν στα μάτια. Σιγουρευτείτε πριν αγοράσετε τα γυαλιά σας, ότι πράγματι σταματούν 99% έως 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-A και UV-B. Υπάρχουν στην αγορά γυαλιά με αυτές τις προδιαγραφές που δεν είναι ακριβά και έτσι οποιοσδήποτε μπορεί εύκολα να τα προμηθευτεί.

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τους γονείς τους να υποστούν βλάβες στα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία διότι περνούν περισσότερο χρόνο έξω. Είναι υποχρέωση των γονιών να λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύουν την όραση των παιδιών τους.

Πώς μπορούν οι γονείς να προστατεύουν τα μάτια και την όραση των παιδιών τους;

  1. Να τους αγοράζουν γυαλιά του ήλιου, που προσφέρουν καλή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία
     
  2. Να βεβαιώνονται ότι τα γυαλιά του ήλιου των παιδιών, εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο τους και ότι προστατεύουν τα μάτια από όλες τις γωνίες
     
  3. Να αγοράζουν στα παιδιά τους, γυαλιά του ήλιου που να είναι ανθεκτικά στις προσκρούσεις και κατασκευασμένα από πολυανθρακικά
     
  4. Να επιμένουν τα παιδιά τους να φορούν καπέλο με μεγάλο γείσο.

Οι βλάβες που δημιουργούνται από τον ήλιο συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου. Η ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών για τους κινδύνους του ήλιου είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που θα προστατεύει την όραση τους για όλη τους τη ζωή.

Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι ορισμένες ομάδες ανθρώπων είναι ακόμη περισσότερο ευάλωτες στις βλαβερές επιδράσεις των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου:

  1. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη
     
  2. Ασθενείς με παθήσεις του αμφιβληστροειδούς χιτώνα
     
  3. Ασθενείς που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι τετρακυκλίνες, τα διουρητικά, ηρεμιστικά, αντισυλληπτικά και αντιβιοτικά της οικογένειας των σουλφοναμίδων
     
  4. Άτομα με ανοικτό χρώμα ματιών και δέρματος.

Ακόμη και μια έξοδος όταν ο ήλιος είναι πολύ έντονος, μπορεί να προκαλέσει βλάβη και μάλιστα σοβαρή, στα μάτια. Η έντονη υπεριώδης ακτινοβολία που μπορεί να αντανακλάται σε επιφάνειες άμμου, χιονιού, νερού, ασφάλτου, πεζοδρομίου, μπορεί να προκαλεί βλάβη στην επιφάνεια του ματιού.

Η ακτινοβολία αυτή μπορεί να προκαλεί βλάβη ανάλογη με αυτή του εγκαύματος στην επιφάνεια του ματιού. Σε μια έως δύο μέρες το έγκαυμα υποχωρεί αλλά μπορεί να είναι αιτία περαιτέρω και μελλοντικών επιπλοκών.

Ας μην ξεχνούμε ποτέ, ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι αιτία εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού και καταρράκτη που αποτελούν τις κυριότερες αιτίες απώλειας όρασης και τύφλωσης παγκοσμίως.

 

S8-SampleBelowArticle