Τα ατυχήματα στην παιδική ηλικία αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες θνησιμότητας, νοσηρότητας και πρόκλησης μόνιμων αναπηριών.
Τα βρέφη είναι ακόμη περισσότερο ευάλωτα στα ατυχήματα. Για τους λόγους αυτούς, οι γονείς και τα άτομα του περιβάλλοντος του παιδιού, πρέπει με κάθε τρόπο να λαμβάνουν μέτρα εκ των προτέρων για να δημιουργούν συνθήκες τέτοιες που να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να συμβεί ένα ατύχημα.
Σίγουρα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί το απόλυτο αλλά μπορεί να μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος να συμβεί κάτι, εάν εμείς αντιληφθούμε τους κινδύνους και λάβουμε κάποια αποτελεσματικά διορθωτικά μέτρα.
Το δωμάτιο του βρέφους, το κρεβατάκι του, το μπάνιο, η κουζίνα, τα φάρμακα, οι διάφορες ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές που έχουμε στο σπίτι, τα παιγνίδια, τα φυτά, τα κλιμακοστάσια, τα παράθυρα είναι μεταξύ των πραγμάτων για τα οποία πρέπει να σκεφτούμε και να πάρουμε προληπτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους.
Πιστεύουμε ότι είναι καλό να δούμε ορισμένα σημαντικά μέρη μέσα στο σπίτι, να αναγνωρίσουμε και να μελετήσουμε τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν.
Το κρεβατάκι του παιδιού.
Στο κρεβατάκι στο οποίο βάζουμε το παιδί να κοιμηθεί, υπάρχουν πολύ συχνά κάθετοι ράβδοι στις πλευρές. Η απόσταση μεταξύ των ράβδων αυτών δεν πρέπει να είναι μεγάλη. Εάν είναι αρκετά μεγάλη για να μπορέσει να περάσει το κεφάλι του παιδιού δια μέσου τους, υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτεί και να στραγγαλιστεί το παιδί.
Η απόσταση μεταξύ των ράβδων, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 6 εκατοστά. Σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερη είναι καλό να τοποθετήσετε τα ειδικά προστατευτικά καλύμματα από ύφασμα.
Το κρεβατάκι του παιδιού δεν πρέπει να έχει στις άκρες του ή στις τέσσερις γωνιές του διακοσμητικές προεξοχές. Εάν έχει, να τις αφαιρέσετε.
Το στρώμα πρέπει να εφαρμόζει ακριβώς στο κρεβατάκι και να μην υπάρχουν κενά διαστήματα. Εάν υπάρχει κενό διάστημα, μεγαλύτερο από δύο δάκτυλα, τότε να το γεμίσετε για παράδειγμα με τυλιγμένες πετσέτες.
Προσέξτε όταν το παιδί αρχίζει να στέκεται και να κρατιέται, να αφαιρέσετε από το κρεβατάκι του αντικείμενα, πάνω στα οποία μπορεί να σταθεί, να σκαρφαλώσει και να πέσει έξω από αυτό.
Το δωμάτιο του παιδιού.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε στο δωμάτιο του παιδιού; Αφαιρέστε και μετακινήστε οποιαδήποτε καλώδια ή σκοινιά ή ανάλογα αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να περιτυλιχθούν γύρω από το λαιμό του παιδιού.
Τοποθετείστε το κρεβατάκι του παιδιού μακριά από κουρτίνες, ηλεκτρικά σύρματα, σχοινάκια κουρτινών. Το παιδί δεν θα πρέπει να μπορεί να τα πιάνει από το κρεβάτι του.
Παιγνίδια που κρέμονται από το κρεβατάκι του παιδιού με σχοινάκια, πιπίλες με σχοινάκια, ιδιαίτερα αυτές με κορδόνια που περνούν γύρω από το λαιμό του παιδιού, πρέπει επίσης να απομακρύνονται.
Η κουζίνα.
Η κουζίνα είναι ένας χώρος με πολλούς κινδύνους για το παιδί και γι' αυτό πρέπει να λάβετε μέτρα για περισσότερη ασφάλεια του παιδιού.
Όταν μαγειρεύετε, θα πρέπει τα χερούλια από τα μαγειρικά σκεύη να είναι προς το εσωτερικό μέρος της επιφάνειας μαγειρέματος και να μην προεξέχουν προς τα έξω. Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε τα πίσω μάτια της επιφάνειας μαγειρέματος.
Κρατείστε τα ζεστά φαγητά και υγρά, μακριά από τις άκρες των πάγκων και των τραπεζιών. Τα μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα πρέπει να φυλάγονται σε ασφαλή συρτάρια και τα παιδιά να μη μπορούν να τα πάρουν. Τα καλώδια των ηλεκτρικών συσκευών πρέπει να είναι συμμαζεμένα και τα παιδιά να μη μπορούν να τα προσεγγίζουν.
Τα φάρμακα και άλλες επικίνδυνες ουσίες.
Να φυλάγετε τα φάρμακα, βιταμίνες, υγρά καθαρισμού και άλλες τοξικές ή επικίνδυνες ουσίες κλειδωμένα σε ειδικά ερμάρια. Τα παιδιά εύκολα συγχύζουν τα φάρμακα με καραμέλες και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Εάν το παιδί σας καταπιεί κάτι που δεν πρέπει, καλέστε αμέσως το κέντρο δηλητηριάσεων. Είναι καλό να έχετε πάντοτε στο σπίτι και κοντά στο τηλέφωνό σας, τον αριθμό του κέντρου δηλητηριάσεων για να μπορείτε εύκολα να ζητήσετε βοήθεια. Υπάρχουν ειδικά σιρόπια (ipecac), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν εμετό. Θα τα χρησιμοποιήσετε μόνο εάν αυτό σας συστηθεί από το κέντρο δηλητηριάσεων ή από το γιατρό.
Το μπάνιο.
Το μπάνιο θέλει και αυτό ιδιαίτερη προσοχή. Τα παιδιά μπορούν να πνιγούν μέσα σε πολύ λίγο νερό. Πρέπει πάντοτε να μένετε μαζί με το παιδί σας όταν αυτό είναι μέσα στο μπάνιο.
Ουδέποτε να αφήνετε το παιδί σας μόνο του μέσα στο μπάνιο, έστω και για ένα λεπτό, για κανένα λόγο. Ούτε να το αφήνετε μαζί με ένα μεγαλύτερο παιδί. Αν πρέπει να απαντήσετε ένα τηλέφωνο ή αν κτυπά το κουδούνι της πόρτας, μην αφήσετε το παιδί μόνο του αλλά πάρτε το μαζί σας.
Προσέξτε και ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού προτού βάλετε το παιδί μέσα στο νερό. Το δέρμα των παιδιών είναι πολύ πιο απαλό και μπορούν εύκολα και γρήγορα να καούν, εάν το νερό είναι πολύ ζεστό. Ρυθμίστε την θερμοκρασία του ζεστού νερού στο σπίτι σας να μη είναι περισσότερο από 50 βαθμούς Κελσίου. Για να ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού από τη βρύση χρησιμοποιείτε ένα ειδικό θερμόμετρο.
Μια ασφαλής θερμοκρασία για το μπάνιο είναι 37-38°C. Για τα νεογνά συστήνεται να είναι λίγο χαμηλότερη, γύρω στους 35-36°C. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού στο μπάνιο χρησιμοποιώντας ένα ειδικό θερμόμετρο. Ελέγξετε επίσης τη θερμοκρασία στο νερό, τοποθετώντας το χέρι ή ακόμη καλύτερα τον αγκώνα ή βραχίονά σας. Εάν το δέρμα σας κοκκινίσει σημαίνει, ότι το νερό είναι πολύ καυτό για το παιδί. Να θυμάστε, ότι σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, ένα παιδί παθαίνει σοβαρά εγκαύματα από πολύ ζεστό νερό.
Ρυθμίστε την θερμοκρασία του ζεστού νερού στο σπίτι σας να μη είναι περισσότερο από 50 βαθμούς Κελσίου. Για να ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού από τη βρύση χρησιμοποιείτε ένα ειδικό θερμόμετρο.
Κρατείστε μακριά από το μπάνιο ηλεκτρικές συσκευές όπως στεγνωτήρες μαλλιών. Να έχετε συνήθειο να τις βγάζετε από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Να θυμάστε ότι ένας στεγνωτήρας μαλλιών ή άλλη ηλεκτρική συσκευή που είναι στην πρίζα, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο εάν πέσει μέσα στο μπάνιο γεμάτο νερό.
Τα παιγνίδια.
Τα τμήματα των παιγνιδιών για παιδιά κάτω των 3 ετών πρέπει να έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 3,2 εκατοστά. Το μήκος τους πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 5,7 εκατοστά.
Εάν είναι μικρότερα υπάρχει ο κίνδυνος να περάσουν μέσα στις αναπνευστικές οδούς και να προκαλέσουν ασφυξία στα παιδιά.
Πάντοτε να ελέγχετε εάν τα παιγνίδια τηρούν τις προδιαγραφές για την ηλικία του μικρού σας παιδιού. Να κρατείτε τα παιγνίδια για μεγαλύτερα παιδιά μακριά από τα βρέφη.
Φυτά.
Τα φυτά πρέπει να βρίσκονται μακριά από τα παιδιά. Υπάρχουν φυτά που μπορεί να είναι δηλητηριώδη. Καλέστε το κέντρο δηλητηριάσεων για να μάθετε εάν τα φυτά που έχετε μπορεί να είναι δηλητηριώδη.
Κλιμακοστάσια.
Τα κλιμακοστάσια μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τοποθετείστε ειδικές προστατευτικές πόρτες στην αρχή και στο τέλος του κλιμακοστασίου. Οι πόρτες αυτές δεν πρέπει να έχουν μεγάλα κενά στο διαχωριστικό μέρος τους διότι μπορεί τα παιδιά να παγιδευτούν στην προσπάθειά τους να περάσουν δια μέσου τους.
Τα παράθυρα.
Τα παιδιά δεν πρέπει να μπορούν να προσεγγίζουν ανοικτά παράθυρα. Πρέπει να τοποθετήσετε ειδικά προστατευτικά διαφράγματα ή κάγκελα. Έτσι τα παιδιά προστατεύονται από μία πτώση από ανοικτό παράθυρο. Οι κουνουπιέρες δεν είναι κατάλληλες διότι δεν έχουν κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό.
Είναι καλό να μην αφήνετε καρέκλες ή έπιπλα κοντά στα παράθυρα από τα οποία τα παιδιά να μπορέσουν να σκαρφαλώσουν στο παράθυρο.
Εάν υπάρχει μηχανισμός που επιτρέπει να ανοίγετε τα παράθυρα από πάνω και όχι από το πλευρό τότε είναι καλύτερα.
Τέλος υπάρχουν και άλλες χρήσιμες συμβουλές που στόχο έχουν να προστατεύσουν το παιδί σας από ατυχήματα:
- Μην αφήνετε πλαστικά σακούλια ή σπασμένα ή ξεφούσκωτα μεγάλα μπαλόνια κοντά στα παιδιά σας
- Τοποθετείστε πλαστικά προστατευτικά καλύμματα στις ηλεκτρικές πρίζες
- Τα τσιγάρα και το αλκοόλ δεν πρέπει να αφήνονται σε μέρος που μπορούν να τα πάρουν τα παιδιά
- Εάν έχετε στο σπίτι πυροβόλα όπλα πρέπει να λάβετε ιδιαίτερα μέτρα για να μη μπορούν τα παιδιά να τα προσεγγίζουν ή να τα παίρνουν. Εάν πρέπει τα όπλα να είναι στο σπίτι, μην αφήσετε σφαίρες ή φυσίγγια μέσα. Φυλάξτε τα όπλα αλλού και τα πυρομαχικά αλλού
- Εάν το παιδί σας πρέπει να τοποθετηθεί σε κάτι ψηλό, όπως για παράδειγμα σε ένα τραπέζι για άλλαγμα, να μένετε πάντοτε κοντά του και να μην το αφήνετε ποτέ μόνο
- Κλειδώστε τα σπίρτα, τους αναπτήρες σε ένα ερμάρι που είναι ψηλότερο από εσάς με τρόπο τέτοιο που να μην είναι προσιτό στα παιδιά.