Οι ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις της σοκολάτας είχαν αναγνωρισθεί τόσο από τους Αζτέκους της Αμερικής που την ανακάλυψαν όσο και από τους Ευρωπαίους που άρχισαν να τη λατρεύουν από τον 16ο αιώνα.
Οι Αζτέκοι θεωρούσαν τη σοκολάτα ως δώρο των θεών και χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο μεταξύ άλλων και ως μια μορφή νομίσματος στις συναλλαγές τους.
Οι Ευρωπαίοι εκτός από τις θρεπτικές της ιδιότητες αναγνώρισαν ήδη από τον 18ο αιώνα, ότι θα μπορούσε να έχει ευεργετικές επιδράσεις για την καρδία. Παράλληλα πίστευαν ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
Μάλιστα υπήρξε μια εποχή που η σοκολάτα ήταν απαγορευμένη για τις μοναχές λόγω της σεξουαλικής διέγερσης που θα μπορούσε να προκαλέσει όπως πίστευαν τότε.
Ακόμη μια ένδειξη της εκτίμησης που είχαν οι άνθρωποι για τις ισχυρές δράσεις της σοκολάτας είναι το γεγονός ότι στους περασμένους αιώνες, έστελλαν στους στρατούς τους σοκολάτες για ενδυνάμωση. Σήμερα σύγχρονοι στρατοί, όπως ο Αμερικανικός στρατός στις Αραβικές χώρες, προσφέρουν τακτικά στους στρατιώτες τους, στο σιτηρέσιο, ειδική σοκολάτα που αντέχει σε ψηλές θερμοκρασίας.
Η σύγχρονη επιστήμη, επιβεβαιώνει με μεγάλο αριθμό ερευνών τις ευεργετικές επιδράσεις της σοκολάτας στον άνθρωπο. Ταυτόχρονα επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να έχει η κατανάλωση διαφόρων μορφών σοκολάτας.
Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε κακάο. Το κακάο περιέχει ψηλές ποσότητες φλαβονοειδών ουσιών που είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις με ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να χαμηλώνει την πίεση σε υγιή άτομα και να βελτιώνει την ανταπόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Σε έρευνες βρέθηκε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να χαμηλώνει την ψηλή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς. Ταυτόχρονα μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL, βελτιώνει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.
Οι δράσεις της μαύρης σοκολάτας και του κακάο θα μπορούσαν να μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα σημαντικά αυτά στοιχεία ενισχύονται από μελέτη που έκαναν ερευνητές από πανεπιστήμιο της Βοστόνης σε 20 ασθενείς. Οι ασθενείς αυτοί έπασχαν από ιδιοπαθή υπέρταση και τους χορηγήθηκε με βάση τυχαία κατανομή, μαύρη ή άσπρη σοκολάτα.
Η άσπρη σοκολάτα σε αντίθεση με τη μαύρη, περιέχει πολύ λιγότερο κακάο και πολύ περισσότερο γάλα και άλλες λιπαρές ουσίες. Η περιεκτικότητα της άσπρης σοκολάτας σε φλαβονοειδείς ουσίες είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν της μαύρης σοκολάτας.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν στη συνέχεια τη διαφοροποίηση που επήλθε στους ασθενείς όσον αφορά στην αρτηριακή πίεση, στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στη λειτουργία των αγγείων.
Οι ασθενείς που ελάμβαναν την άσπρη σοκολάτα δεν παρουσίασαν τη σημαντική μείωση της πίεσης τους όπως συνέβηκε με τους ασθενείς που κατανάλωναν τη μαύρη σοκολάτα. Επίσης δεν σημειώθηκε σε αυτούς η καλύτερη ανταπόκριση στην ινσουλίνη και βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων που σημειώθηκε με την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας.
Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας βρέθηκε να μειώνει σημαντικά την πίεση σε ασθενείς με υπέρταση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να αρχίσουν να καταναλώνουν μαζικά μαύρη σοκολάτα.
Η σοκολάτα περιέχει ψηλές ποσότητες λιπαρών ουσιών και θερμίδες. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων εξουδετερώνει τις ευεργετικές της επιδράσεις.
Είναι σημαντικό οι έρευνες να προσδιορίσουν τα ενεργά συστατικά στο κακάο που έχουν τις ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις. Μεταξύ των φλαβονοειδών ουσιών υπάρχουν ενώσεις που μπορούν να επιδρούν επιλεκτικά στα αγγεία χαμηλώνοντας την πίεση και βελτιώνοντας την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη.
Η μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας υγιούς διατροφής ασθενών με υπέρταση. Αυτό βέβαια πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη συνολική ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνονται ημερησίως. Παράλληλα οι ασθενείς είναι απαραίτητο να συνεχίζουν τη φαρμακευτική τους αγωγή και να μην αμελούν την τακτική σωματική τους άσκηση.