Η ασπιρίνη στους ασθενείς, που έχουν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη νέων επεισοδίων.
Ασθενείς, που σταματούν να παίρνουν την καθημερινή δόση, που τους συστήνεται μετά από ένα πρώτο εγκεφαλικό, έχουν τουλάχιστο τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν στο μήνα που ακολουθεί τη διακοπή, ένα νέο επεισόδιο.
Η ασπιρίνη είναι το φάρμακο που χορηγείται στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών που υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο με στόχο την πρόληψη νέων αγγειακών αποφράξεων. Η δόση που χρησιμοποιείται είναι χαμηλή.
Οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήμεροι για το πόσο μεγάλη σημασία έχει να παίρνουν συστηματικά, χωρίς διακοπή την ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους.
Παράλληλα οι γιατροί έχοντας υπ' όψη τις έρευνες που δείχνουν τους μεγάλους κινδύνους της μη συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία με ασπιρίνη, πρέπει να τους προειδοποιούν έγκαιρα για τους κινδύνους που υπάρχουν.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγαν Ελβετοί γιατροί από το πανεπιστήμιο της Λοζάννης. Εξέτασαν τα δεδομένα που αφορούσαν 618 ασθενείς που ελάμβαναν προληπτική ασπιρίνη στη δόση των 100 mg ή 300 mg. Οι ασθενείς είχαν ιστορικό ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου.
Διαπίστωσαν ότι η συχνότητα νέων εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν αυξημένη κατά 3,25 φορές στους ασθενείς, που είχαν σταματήσει να παίρνουν την προληπτική ασπιρίνη τους στις τέσσερις εβδομάδες, πριν από το νέο αγγειακό ισχαιμικό επεισόδιο.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι 77% των επεισοδίων που σχετίζονταν με τη διακοπή της ασπιρίνης, συνέβησαν στις πρώτες 8 μέρες που ακολούθησαν τη διακοπή της ασπιρίνης. Το υπόλοιπο 23% των επεισοδίων εκδηλώθηκε μεταξύ της 9ης και 30ης μέρας που ακολουθούσαν τη διακοπή.
Οι λόγοι διακοπής της ασπιρίνης ήταν στο 33% των περιπτώσεων μια μικρή αιμορραγία ή απουσία συμμόρφωσης που οδηγούσαν τον ίδιο τον ασθενή να διακόψει. Στο 67% των περιπτώσεων, η διακοπή γινόταν με εντολή του γιατρού λόγω μικρής αιμορραγίας, επίσταξης ή μιας προγραμματισμένης μικρής επέμβασης.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι τα σύγχρονα δεδομένα δείχνουν ότι πολλές διαγνωστικές ή χειρουργικές διαδικασίες, μπορούν να γίνουν έστω και εάν ο ασθενής λαμβάνει ασπιρίνη σε χαμηλή δόση.
Ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα μια προγραμματισμένης επέμβασης, οι γιατροί είναι απαραίτητο να συνυπολογίζουν τα υπέρ και τα κατά, μιας διακοπής της προληπτικής ασπιρίνης.