Ο καρκίνος των ωοθηκών προσβάλλει περίπου 1,7% των γυναικών. Τα αποτελέσματα των θεραπειών δεν είναι ικανοποιητικά. Απαιτούνται νέα θεραπευτικά όπλα για βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης από τον γυναικολογικό αυτό καρκίνο.
Η ορμονική αντι-οιστρογονική θεραπεία με λετροζόλη, μπορεί να αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των γυναικών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο των ωοθηκών προσφέροντας τους έτσι μια διαφορετική θεραπευτική αγωγή εκτός από τη χημειοθεραπεία.
Η λετροζόλη (Femara) είναι αντι-οιστρογονικό φάρμακο που χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία ως ορμονική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Τα φάρμακο διακόπτει την τροφοδότηση του καρκίνου από τα οιστρογόνα.
Οι γιατροί πιστεύουν ότι οι καρκίνοι των ωοθηκών που είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα λόγω παρουσίας σε αυτούς ψηλών επιπέδων υποδοχέων για τα οιστρογόνα, θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στη θεραπεία με τη λετροζόλη.
Για πρώτη φορά το αντι-οιστρογονικό αυτό φάρμακο, χρησιμοποιήθηκε από γιατρούς του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σε 44 γυναίκες που έπασχαν από καρκίνους των ωοθηκών οι οποίοι παρουσίαζαν ψηλό βαθμό ευαισθησίας στα οιστρογόνα.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι καρκίνος των γυναικών αυτών, είχε παρουσιάσει υποτροπή μετά από την αρχική αντιμετώπιση που περιελάμβανε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το δείκτη αίματος CA-125 για να παρακολουθούν και αξιολογούν την εξέλιξη των καρκίνων κατά τη θεραπεία με τη λετροζόλη.
Ανακάλυψαν ότι 25% των γυναικών δεν είχαν οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη του καρκίνου τους μετά από 6 μήνες αντι-οιστρογονικής θεραπείας.
Επίσης 33% των καρκινοπαθών γυναικών με τα ψηλότερα επίπεδα υποδοχέων των οιστρογόνων είχαν θετική ανταπόκριση γεγονός που καθυστέρησε τη χρήση της χημειοθεραπείας.
Η στοχευμένη χορήγηση της λετροζόλης, θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή ορισμένων ασθενών για μέχρι 3 χρόνια. Σε άλλες θα ήταν δυνατόν να καθυστερεί τη χρήση της χημειοθεραπείας.
Πρόκειται για κλινική θεραπευτική δοκιμή που αποτελεί ορόσημο στην έρευνα και θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών. Πράγματι παρά το γεγονός ότι κατά τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξε εντατική έρευνα για το πώς λειτουργεί και εξελίσσεται ο εν λόγω καρκίνος, εντούτοις μόνο λίγα έχουν γίνει κατανοητά.
Τώρα όμως, τα πρώτα αποτελέσματα της αντι-οιστρογονικής θεραπείας με λετροζόλη, υπόσχονται ότι η θεραπεία αυτή εφόσον προστεθεί στην αγωγή κατά της νόσου, πιθανόν να παρατείνει και να βελτιώνει τη ζωή των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών.
Ο καρκίνος των ωοθηκών προσβάλλει 1 σε κάθε 58 γυναίκες. Είναι ο πλέον θανατηφόρος των γυναικολογικών καρκίνων.
Οι θεραπείες για τη νόσο που χρησιμοποιούνται σήμερα περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Παρά τις θεραπείες αυτές, στις πλείστες περιπτώσεις ο καρκίνος επανέρχεται σε διάστημα 2 ετών.
Μέχρι σήμερα, οι περαιτέρω θεραπευτικές επιλογές μετά την υποτροπή της νόσου, περιορίζονταν κυρίως σε χημειοθεραπείες δεύτερης γραμμής. Οι εν λόγω θεραπείες έχουν σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα ζωής των γυναικών.
Υπάρχουν τώρα ελπίδες ότι η ορμονική θεραπεία θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική παράταση στη ζωή των γυναικών με υποτροπιάζοντα, ευαίσθητο στα οιστρογόνα καρκίνο των ωοθηκών, με αμελητέες παρενέργειες.
Συμπερασματικά θα συγκρατήσουμε ότι έχει επιτευχθεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατανόηση του μηχανισμού λειτουργίας και ανάπτυξης του καρκίνου των ωοθηκών. Η κατανόηση αυτή οδηγεί σε πρακτικά θεραπευτικά αποτελέσματα.
Είναι τώρα απαραίτητο να επαληθευτούν τα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα και σε άλλες μεγαλύτερες ομάδες γυναικών με καρκίνο ωοθηκών.
Η νέα αυτή πραγματικότητα καθιστά πιθανή τη χορήγηση εξατομικευμένης αντι-οιστρογονικής θεραπείας, με λιγότερες παρενέργειες, καλύτερη ποιότητα ζωής για τις ασθενείς και μεγαλύτερη παράταση της ζωής.