Το δάγκωμα των νυχιών είναι από τις πλέον διαδεδομένες βλαβερές συνήθειες σε παιδιά και έφηβους. Κάποτε, και ενήλικες μπορεί να τρώνε τα νύχια τους.
Υπολογίζεται ότι από 40% έως 60% των παιδιών και εφήβων, τρώνε ένα ή περισσότερα, από τα νύχια των χεριών τους. Κάποτε μερικά παιδιά, δυνατόν να δαγκώνουν και τα νύχια των δακτύλων των ποδιών τους.
Η κακή αυτή συνήθεια επηρεάζει εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Ωστόσο, με την αύξηση της ηλικίας, στα αγόρια υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα δαγκώματος των νυχιών. Στις πλείστες περιπτώσεις, με την ενηλικίωση σταματά.
Το δάγκωμα των νυχιών είναι βλαβερό για διάφορους λόγους, μολυσματικούς, λειτουργικούς και αισθητικούς.
Αρχικά υπάρχει ο κίνδυνος μολύνσεων από διάφορα μικρόβια που υπάρχουν στα δάκτυλα.
Πολλά παιδιά, όταν δαγκώνουν τα νύχια τους, προκαλούν μικρές βλάβες στο δέρμα των δακτύλων. Διευκολύνουν έτσι, την είσοδο μικροβίων στον οργανισμό τους, που προκαλούν μολύνσεις.
Επίσης, με το δάγκωμα, εισέρχονται μικρόβια από τα νύχια και τα δάκτυλα, στο στόμα του παιδιού. Τα μικρόβια αυτά, που κάποτε είναι επικίνδυνα, μπορεί να είναι αιτία σοβαρών μολύνσεων, που αρχίζουν από το στόμα.
Εκτός από τις αρνητικές συνέπειες, λόγω μολύνσεων, το δάγκωμα των νυχιών δημιουργεί και λειτουργικά προβλήματα. Τα νύχια είναι χρήσιμα σε αρκετές περιπτώσεις και όταν είναι καταφαγωμένα, δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά που θα μπορούσαν.
Επιπλέον, τα αλλοιωμένα από το φάγωμα νύχια, δεν είναι όμορφο θέαμα. Ο αισθητικός παράγοντας είναι ακόμη μια αρνητική συνέπεια του δαγκώματος των νυχιών.
Το δάγκωμα των νυχιών δεν προκαλεί μόνιμες αλλοιώσεις ή βλάβες των νυχιών, δεδομένου ότι η κακή αυτή συνήθεια δεν θα επηρεάσει τη μήτρα του νυχιού. Ωστόσο οι μολυσματικές, οι λειτουργικές και οι αισθητικές αρνητικές συνέπειες που δημιουργεί το φάγωμα των νυχιών, επιβάλλουν την καταβολή προσπαθειών για διακοπή ή μετριασμό της κακής αυτής συνήθειας.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το δάγκωμα των νυχιών;
- Αποφυγή των καταστάσεων που ευνοούν την έναρξη του δαγκώματος των νυχιών, όπως το στρες, η βαριεστημάρα, το άγχος και η νευρικότητα
- Διαφώτιση και διαπαιδαγώγηση σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης του υπερβολικού στρες, των ανησυχιών και των αντιξοοτήτων ή δυσκολιών της καθημερινής ζωής
- Καλή υγιεινή των χεριών και των νυχιών, που πρέπει να είναι καλά κομμένα, περιποιημένα και καθαρά
- Απασχόληση με άλλες δραστηριότητες των χεριών (παίξιμο μουσικού οργάνου) ή του στόματος (μάσημα τσίχλας)
- Χρήση άχρωμου βερνικιού για τα νύχια, που έχει άσχημη γεύση έτσι ώστε το δάγκωμα νυχιών να είναι δυσάρεστο
- Σε περιπτώσεις σοβαρές ή όταν το δάγκωμα νυχιών είναι σύμπτωμα μιας ψυχικής διαταραχής (αγχώδεις διαταραχές), μπορεί να χρειάζεται συμπεριφορική θεραπεία.