Όταν τρώτε κάνοντας και άλλα πράγματα, για παράδειγμα εργάζεστε ή κοιτάζετε τηλεόραση, τότε έχετε τάση να τρώτε μεγαλύτερες ποσότητες.
Όμως εάν όταν τρώτε, προσπαθείτε να μην κάνετε τίποτε άλλο παρά μόνο να γεύεστε και να απολαμβάνετε κάθε μπουκιά, τότε αντιλαμβάνεστε καλύτερα, το τι τρώτε και ιδιαίτερα πόση ποσότητα φαγητού καταναλώνετε.
Οποιαδήποτε δίαιτα ή προσπάθεια απώλειας περιττού βάρους σώματος, επιβάλλεται να συνοδεύεται από διαφώτιση όχι μόνο για το τι και πόσο πρέπει να τρώμε αλλά και από το πως πρέπει να τρώμε.
Με τους γρήγορους και αγχώδεις ρυθμούς που ζούμε σήμερα, το να φάμε γίνεται πλέον ακόμη μια δουλειά που πρέπει να γίνει γρήγορα όπως όλες οι άλλες. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που παίρνουμε κάτι στα πεταχτά για να φάμε χωρίς χάσιμο χρόνου γιατί πρέπει να προλάβουμε κάτι άλλο που θεωρούμε σημαντικότερο.
Τα γεύματα εργασίας έχουν γίνει ρουτίνα πλέον. Μπορεί να τρώμε στο χώρο εργασίας δουλεύοντας ή να οδηγούμε για να πάμε κάπου και για να μην χάνουμε χρόνο τρώμε οδηγώντας. Μπορεί ακόμη σε ένα γεύμα ή δείπνο εργασίας το φαγητό απλά να είναι το δόλωμα ή το πρόσχημα ενώ στην πραγματικότητα είμαστε εκεί για δουλειές.
Ο γρήγορος τρόπος με τον οποίο τρώμε και ο συνδυασμός του φαγητού με άλλες δραστηριότητες δεν παρατηρείται μόνο στους ενήλικες. Το ίδιο συμβαίνει σήμερα και με τα παιδιά μας που ακολουθούν το παράδειγμα και το δικό μας ξέφρενο ρυθμό.
Οι περισσότερες οικογένειες όταν τρώνε, κοιτάζουν και τηλεόραση. Είναι πράγματι σπάνιο κάποιος όταν τρώει να συγκεντρώνεται μόνο στο φαγητό του και να το απολαμβάνει χωρίς να κάνει κάτι άλλο.
Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της κατάστασης;
Οι αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας του απρόσεκτου αυτού τρόπου με τον οποίο τρώμε, είναι σημαντικές.
Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του τρόπου με τον οποίο τρώμε. Εάν κατά τη διάρκεια του φαγητού, το μυαλό μας ασχολείται ταυτόχρονα και με άλλα πράγματα, τότε η διαδικασία της πέψης είναι λιγότερο αποτελεσματική κατά 30% έως 40%. Το αποτέλεσμα είναι πεπτικές αναταραχές με παραγωγή περισσοτέρων αερίων από τον πεπτικό σωλήνα, φούσκωμα και ενοχλήσεις στο έντερο.
Εκτός από τα υπερβολικά αέρια και το φούσκωμα, οι κυριότερες αρνητικές συνέπειες είναι η υπερφαγία και η παχυσαρκία.
Όταν αρχίζουμε να τρώμε, ο εγκέφαλος λαμβάνει σήματα από το πεπτικό σύστημα σχετικά με τις ποσότητες που έχουμε προσλάβει. Όταν οι ανάγκες μας σε φαγητό κοντεύουν να συμπληρωθούν, τότε κέντρα του εγκεφάλου μας κάνουν να σταματήσουμε να παίρνουμε και άλλο φαγητό.
Ο ρυθμιστικός αυτός μηχανισμός, δεν λειτουργεί κανονικά εάν όταν τρώμε κάνουμε και άλλα πράγματα. Η αίσθηση της γεύσης, της ικανοποίησης και της πληρότητας δεν εκλαμβάνονται από το εγκέφαλο όπως θα έπρεπε διότι αυτός είναι απασχολημένος με άλλες διεργασίες άλλων δουλειών ή πραγμάτων που κάνουμε ή σκεφτόμαστε την ώρα του φαγητού.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο εγκέφαλος δεν μας κάνει να σταματούμε να τρώμε περισσότερο φαγητό. Η υπερφαγία και η παχυσαρκία που προκύπτουν έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας.
Εκτός από αυτόν τον μηχανισμό, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το στρες, η ψυχική μας διάθεση, η στέρηση ύπνου είναι επίσης παράγοντες που επηρεάζουν τα σήματα που στέλλει ο εγκέφαλος για την ανάγκη πρόσληψης φαγητών.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να αποφεύγουμε τον απρόσεκτο τρόπο με τον οποίο τρώμε;
Το βασικότερο είναι να είμαστε προσεκτικοί όταν τρώμε να μην κάνουμε αλλά πράγματα αλλά να συγκεντρωνόμαστε με γνώση και συναίσθηση στην εμπειρία του φαγητού.
Πρέπει όσο το δυνατό καλύτερα να αποφεύγουμε να κάνουμε άλλα πράγματα, να μην αφήνουμε το μυαλό μας να πετά σε πολλές άλλες σκέψεις, διαλογισμούς και προβλήματα αλλά να συγκεντρώνεται στις απολαύσεις, στις γεύσεις, στις μυρωδιές, στο μάσημα και στην κατάποση αυτών που τρώμε.
Συνοπτικά τα μέτρα που θα μας βοηθήσουν στο να τρώμε προσεκτικά είναι:
- Όταν τρώμε αποφεύγουμε να κάνουμε οποιαδήποτε άλλα πράγματα. Συγκεντρωνόμαστε στο φαγητό, απολαμβάνουμε την πλούσια εμπειρία που μας προσφέρει και προσπαθούμε να απομακρύνουμε οποιουσδήποτε άλλους διαλογισμούς και σκέψεις
- Να τρώμε αργά
- Να μασούμε περισσότερο τις τροφές
- Να τρώμε χωρίς να βλέπουμε τηλεόραση ή να διαβάζουμε εφημερίδες
- Να καθόμαστε όταν τρώμε και να μη στεκόμαστε
- Να βάζουμε κανονικές ποσότητες φαγητού στο πιάτο μας και να προσπαθούμε να τις τρώμε σε όχι λιγότερο από είκοσι λεπτά
- Εάν είμαστε δεξιόχειρες να τρώμε με το αριστερό χέρι και εάν είμαστε αριστερόχειρες να τρώμε με το δεξί χέρι.
Η σημασία του τρόπου με τον οποίο τρώμε είναι πολύ μεγάλη στην εποχή μας όπου η επιδημία της παχυσαρκίας μας απειλεί με πάρα πολλά δεινά.
Κάθε προσπάθεια πρόληψης της υπερφαγίας, της πρόσληψης υπερβολικού βάρους σώματος και της παχυσαρκίας όπως επίσης και κάθε δίαιτα για απώλεια βάρους, πρέπει να συνοδεύονται και από μια διαφώτιση όχι μόνο για το τι τρώμε αλλά και σχετικά με τον ορθό τρόπο με τον οποίο πρέπει να τρώμε.