Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης πιθανόν να κάνουν τις γυναίκες εξυπνότερες και να προστατεύουν τον εγκέφαλο τους από εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Αλτσχάϊμερ.
Η μνήμη και οι δυνατότητες εκμάθησης βελτιώνονται από το γεγονός ότι εγκέφαλος υποβάλλεται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης όπως η προγεστερόνη.
Ανάλογα θετικά αποτελέσματα προκαλούνται και από τα οιστρογόνα, που είναι οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες, που έχουν προστατευτικές ιδιότητες για το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Richmond, σε πειράματα τους διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά θηλαστικά πειραματόζωα (αρουραίοι), παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές στις νοητικές τους ικανότητες όταν γεννούν.
Υπέβαλαν σε διάφορα τεστ, μερικές φορές το χρόνο, για δύο χρόνια, θηλυκά ζώα τα οποία είτε δεν είχαν γεννήσει ποτέ, είτε είχαν κάνει μία, δύο ή περισσότερες γέννες μικρών.
Τα ζώα που είχαν κάνει δύο ή περισσότερες γέννες, είχαν την ικανότητα να μαθαίνουν και να θυμούνται καλύτερα, δύσκολες διαδικασίες (όπως για παράδειγμα, ανεύρεση φαγητού διαμέσου ενός δύσκολου λαβυρίνθου) σε σύγκριση με τα ζώα που είχαν μόνο μία ή καθόλου γέννες.
Στην ηλικία των δύο ετών (που ισοδυναμεί με την ηλικία των 70 έως 80 ετών στους ανθρώπους), οι ερευνητές θυσίασαν τα ζώα.
Εξέτασαν τους εγκεφάλους τους και διαπίστωσαν ότι στα ζώα με δύο ή περισσότερες γέννες, η περιοχή του ιππόκαμπου βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση.
Ο ιππόκαμπος στα ζώα αυτά, περιείχε λιγότερη από την πρωτεΐνη που δημιουργεί τη β-αμυλοειδή πρωτείνη. Η πρωτείνη αυτή συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάϊμερ.
Η περιοχή του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο σχετίζεται με τις λειτουργίες της μνήμης και της εκμάθησης.
Η καλύτερη κατάσταση του εγκεφάλου των ζώων που είχαν κάνει δύο ή περισσότερες γέννες, υπήρχε παράλληλα με τα καλύτερα αποτελέσματα τα οποία τα ίδια ζώα είχαν όσον αφορά τη μνήμη και την εκμάθηση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ των θηλυκών ζώων που δεν έκαναν ποτέ μικρά, σε σύγκριση με αυτά που έχουν εγκυμονήσει και έχουν κάνει μικρά.
Ενώ τα πρώτα είναι εντελώς αδιάφορα για τα μικρά, τα δεύτερα αντιδρούν διαφορετικά και είναι έτοιμα ακόμη και να θυσιάσουν τη ζωή τους για να τα προστατέψουν.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο εγκέφαλος υφίσταται σημαντικές αλλαγές λόγω της εγκυμοσύνης και προκύπτουν αλλαγές στη συμπεριφορά και στις νοητικές δυνατότητες.
Παρά το γεγονός ότι τα πιο πάνω συμπεράσματα προκύπτουν από πειράματα σε ζώα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι λόγω του ότι πρόκειται για θηλαστικά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ισχύουν και στο ανθρώπινο είδος.
Υπάρχει μάλιστα η υποψία ότι στις γυναίκες οι επιδράσεις της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονες. Ο λόγος είναι ότι στον άνθρωπο, επενδύεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για την ανάπτυξη και το μεγάλωμα των παιδιών.
Επιπρόσθετα στο ανθρώπινο είδος, υπάρχουν και οι γιαγιάδες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεγάλωμα των παιδιών.
Εκείνο που πρέπει τώρα να γίνει, μετά από τις σημαντικές αυτές πειραματικές διαπιστώσεις, είναι έρευνες σε γυναίκες, με και χωρίς παιδιά.
Αυτό θα επιτρέψει να διαπιστωθεί κατά πόσο η τεκνοποίηση βελτιώνει τις μητρικές ικανότητες μνήμης και εκμάθησης και εάν πράγματι ο εγκέφαλος, προστατεύεται από εκφυλιστικές νόσους όπως για παράδειγμα η νόσος του Αλτσχάϊμερ.
Η τεκνοποίηση είναι το σημαντικότερο γεγονός στη ζωή του ανθρώπου όσον αφορά τη βιολογική του επιβίωση.
Για το λόγο αυτό η φύση, ίσως να μερίμνησε να προικοδοτεί τη γυναίκα που τεκνοποιεί, με νέα χαρίσματα και ικανότητες, για να μπορεί να αντεπεξέλθει στο δύσκολο και κρίσιμης σημασίας έργο της.