Η ωκυτοκίνη ή οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη που δεν παύει να εκπλήττει τους ερευνητές.
Η ωκυτοκίνη επιδρά μεταξύ άλλων στην λειτουργία του εγκεφάλου και φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει πολλά σε διάφορες ψυχικές και κοινωνικές δυσλειτουργίες του εγκεφάλου όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός.
Παλαιότερα, η ωκυτοκίνη ήταν ευρέως γνωστή για τη δράση της στον τοκετό. Είχε αναγνωριστεί ότι βοηθούσε στην έναρξη των συσπάσεων της μήτρας για τον τοκετό. Για το λόγο αυτό χορηγείται σε έγκυες γυναίκες για να αρχίσει και να διευκολυνθεί ο τοκετός.
Σταδιακά, οι ερευνητές ανακάλυψαν και άλλες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δράσεις της ορμόνης. Η ωκυτοκίνη ενισχύσει τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ της μητέρας και του νεογέννητου παιδιού βοηθώντας έτσι το μητρικό θηλασμό.
Η ωκυτοκίνη σχετίζεται επίσης με την ισχυροποίηση της αγάπης και της εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Κατά τον οργασμό απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα.
Μια έρευνα από Βρετανούς και Γερμανούς ερευνητές έδειξε ότι η ωκυτοκίνη όταν χορηγείται σε άνδρες από τη μύτη με τη βοήθεια ρινικού σπρέι τους κάνει να έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική κατανόηση για τους άλλους.
Η χορήγηση από τη μύτη ωκυτοκίνης αυξάνει στους άνδρες την εμβίωση, δηλαδή την ικανότητα τους να κατανοούν συναισθηματικά τους άλλους στον ίδιο βαθμό που έχουν συνήθως οι γυναίκες.
Επίσης σε μια άλλη σειρά από πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους άνδρες η χορήγηση ωκυτοκίνης από τη μύτη βελτίωνε την ικανότητα μάθησης τους σε κοινωνικό επίπεδο των συναισθηματικών καταστάσεων.
Οι ερευνητές πιστεύουν με βάση τα ευρήματα τους ότι η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για ψυχικές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από κοινωνική αποστασιοποίηση, προβλήματα στην επικοινωνία, στη σύναψη σχέσεων και στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.
Άλλες μελέτες έδειξαν ότι στον αυτισμό η ωκυτοκίνη που χορηγείται με ρινικό σπρέι μπορεί να βελτιώνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τη συναισθηματική κατανόηση ή συμμετοχή σε άτομα με αυτισμό.
Τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει πρόσφατα για τη δράση της ωκυτοκίνης στον αυτισμό και στη σχιζοφρένεια δεν είναι αρκετά για να συστήνεται, ως θεραπεία προς το παρόν, για τις εν λόγω παθήσεις.
Χρειάζονται ακόμη πολλά ερευνητικά στοιχεία για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο και έτσι η ωκυτοκίνη δεν μπορεί ακόμη να χορηγηθεί για τη θεραπεία των εν λόγω ψυχικών παθήσεων. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της θεραπευτικής χορήγησης της οξυτοκίνης.