Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τους άνδρες λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει σήμερα.
Στις γιορτές, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα και άλλες, που τα έξοδα είναι αυξημένα, οι ανησυχίες και η ψυχολογική ένταση βασανίζουν περισσότερο τις γυναίκες.
Τα οικονομικά προβλήματα και οι ανησυχίες για την επαγγελματική απασχόληση είναι από τους κυριότερους παράγοντες που αυξάνουν το στρες στους ανθρώπους.
Οι γυναίκες βιώνουν εντονότερα τις καταστάσεις στρες. Μιλούν πιο εύκολα για αυτό και αναφέρονται στα δύσκολα διλήμματα που τους δημιουργούν οι αυξημένες ανάγκες της οικογένειας όπως και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για την κάλυψη των απαιτήσεων της ζωής.
Οι φόβοι των γυναικών που είναι περισσότεροι από αυτούς των ανδρών, πηγάζουν από το γεγονός ότι σε αυτές παραμένει ο κύριος ρόλος της φροντίδας της οικογένειας και του νοικοκυριού. Όσο μεγαλώνει η οικονομική κρίση τόσο περισσότερο αυξάνονται οι φόβοι σε γυναίκες που έχουν την ευθύνη για τη φροντίδα για παιδιά ή για ηλικιωμένους γονείς ή άλλους συγγενείς τους.
Οι προσδοκίες των περισσότερων ανθρώπων για καλά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά είναι αυξημένες. Αυτό συντηρείται από τις κοινωνικές τάσεις και το κλίμα που καλλιεργείται για εβδομάδες πριν από τη γιορταστική περίοδο. Ωστόσο η εκπλήρωση πολλών τέτοιων προσδοκιών συνοδεύεται συχνά από μεγάλο οικονομικό κόστος.
Η ανεπάρκεια των πόρων της οικογένειας για την πραγματοποίηση των εν λόγω προσδοκιών δημιουργεί στρες και εντάσεις. Το στρες και οι εντάσεις υπάρχουν όχι μόνο πριν και κατά τη γιορταστική περίοδο αλλά και μετά εξαιτίας των χρεών που συσσωρεύονται.
Σε έρευνα που διεξάχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Ψυχολογίας βρέθηκε ότι οι ανησυχίες για τη μη ύπαρξη αρκετών χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών κατά τις γιορτές προκαλεί ανησυχίες και στρες στο 46% των γυναικών έναντι 35% των ανδρών.
Στις οικογένειες που έχουν παιδιά, το στρες λόγω των γιορτών επηρεάζει το 51% έναντι 37% στις οικογένειες χωρίς παιδιά. Περίπου 33% των οικογενειών με παιδιά δηλώνουν ότι το περισσότερο στρες προέρχεται από την ανάγκη για την αγορά δώρων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις οικογένειας χωρίς παιδιά είναι 25%. Επίσης τα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν στις γιορτές προκαλούν αυξημένο στρες σε 30% των οικογενειών με παιδιά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε οικογένειες χωρίς παιδιά είναι μόνο 21%.
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν υπερβολικές ή ακόμη ανυπόφορες πιέσεις στη γιορταστική περίοδο. Η κακή κατάσταση της οικονομίας σήμερα επιδεινώνει το πρόβλημα.
Οι σκληρές και ασταμάτητες οικονομικές στρεσσογόνες καταστάσεις μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία των γυναικών. Πράγματι οι έρευνες δείχνουν ότι αυτές παρουσιάζουν επικίνδυνα ψηλά επίπεδα στρες.
Τα οικονομικά χρέη προκαλούν στρες το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, ψηλή πίεση, σπαστική κολίτιδα, μολύνσεις λόγω μείωσης του συστήματος άμυνας του οργανισμού και ψυχικές διαταραχές. Στις γυναίκες έχει επίσης σχετισθεί με την πρόκληση πρόωρου τοκετού.
Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του στρες είναι να καταλάβουμε ότι πάσχουμε από αυτό. Το χρόνιο έντονο στρες μπορεί να προκαλεί ευερεθιστικότητα, ξαφνικές αλλαγές της διάθεσης, διαταραχές του ύπνου, δυσκολίες της συγκέντρωσης, της μάθησης και της προσοχής, πρόσληψη ή απώλεια βάρους, κούραση και κατάθλιψη.
Η αντιμετώπιση του στρες βασίζεται:
- Στον έλεγχο των στρεσσογόνων καταστάσεων
- Στην αποφυγή ανάληψης υποχρεώσεων πέραν των δυνατοτήτων του ατόμου
- Στον καλό ύπνο σε διάρκεια και ποιότητα
- Στην υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά
- Στο χρόνο ξεκούρασης και διακοπών
- Στη διατήρηση ρεαλιστικών προσδοκιών
- Στο δίκτυο φιλικών, οικογενειακών και φιλικών σχέσεων του ατόμου
- Στη συνεχή και αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων
- Στην εθελοντική κοινωνική προσφορά
- Στις τεχνικές χαλάρωσης
- Στη στήριξη από εξειδικευμένους επαγγελματίες της υγείας όταν αυτό απαιτείται.