Print

Πώς θα μειώνετε το στρες λόγω του περιβάλλοντός σας

Pin It
Παράγοντες που δημιουργούν στρες στο περιβάλλον μας πρέπει να απομακρύνονται

Το στρες δυνατόν να προκαλείται ή να επιδεινώνεται από πολλούς παράγοντες του περιβάλλοντος μας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τους παράγοντες αυτούς και να τους απομακρύνουμε.

Η ζωή μας συνοδεύεται από πολυάριθμους αιτιολογικούς παράγοντες που είναι σε θέση να μας δημιουργούν στρες. Έτσι κάθε φορά που μπορούμε να εξουδετερώσουμε κάποιους, είναι προτιμότερο να το κάνουμε.

Ποιοι είναι οι παράγοντες στο καθημερινό μας περιβάλλον, που μπορούν να μας δημιουργούν στρες και πώς μπορούμε να τους απομακρύνουμε;

Ας δούμε μαζί τους κυριότερους ενόχους και το τι μπορούμε να κάνουμε για να τους εξουδετερώσουμε:

1. Η ποιότητα του αέρα στους χώρους που βρισκόμαστε.

Η ποιότητα του αέρα στους χώρους όπου σπαταλούμε τον περισσότερο μας χρόνο στο σπίτι ή στην εργασία παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής μας. Είναι σημαντικό να υπάρχει στους χώρους αυτούς, καλής ποιότητας αερισμός και φίλτρα αέρος που συμβάλλουν στη μείωση του στρες που μας προκαλείται.

Υπάρχουν οργανικές ενώσεις από υλικά καθαρισμού, ταπετσαρίας, χαλιών, κολλητικά όπως επίσης χημικές ουσίες από φωτοτυπικές μηχανές που μπορούν να συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του αέρα του χώρου που βρισκόμαστε.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η απουσία καλής ποιότητας αέρα είναι δυνατό να προκαλέσει σωματικές ασθένειες. Συνήθως προκαλούνται βήχας και πόνος στο φάρυγγα.

Η υγρασία του αέρα παίζει επίσης ρόλο. Ο πολύ ξηρός ή πολύ υγρός αέρας προκαλούν ενοχλήσεις. Η ρύθμιση της υγρασίας του αέρα, είτε με αφαίρεση υγρασίας με ειδικούς ρυθμιστές είτε με προσθήκη υγρασίας ακόμη και με την τοποθέτηση μερικών φυτών συμβάλλουν στο να γίνεται ο αέρας του χώρου που βρισκόμαστε πιο άνετος.

Εάν ο αέρας στην εργασία μας ή στο σπίτι μας δεν είναι καλός μπορούμε να πάρουμε μέτρα για τη βελτίωση του. Σε χώρους εργασίας μπορούν να εγκατασταθούν καλά συστήματα εξαερισμού ή καθαρισμού του αέρα. Στο σπίτι το τακτικό άνοιγμα των παραθύρων βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα.

2. Ο θόρυβος.

Ο ανεπιθύμητος θόρυβος είναι αιτία που αυξάνει το στρες. Μπορεί να αλλοιώνει προς το χειρότερο την ψυχική μας διάθεση και να μειώνει την ενέργειά μας.

Κάθε μορφής θόρυβος μπορεί να είναι ενοχλητικός σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Στο γραφείο ο αχρείαστος θόρυβος λόγω τηλεφώνων, ανθρώπων που μιλούν δυνατά, διαφόρων μηχανών ή συσκευών προκαλούν ένα υπόβαθρο συνεχούς αύξησης του στρες. Στο σπίτι η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και άλλες πηγές ηχορύπανσης συμβάλλουν στη γένεση του στρες.

Για τους λόγους αυτούς όποτε είναι δυνατό πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για να μειώνουμε τους ανεπιθύμητους θορύβους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απομονωτικά, διαχωριστικά, χαλιά, κουρτίνες που μειώνουν την ηχορύπανση. Επίσης μπορούν να σχεδιαστούν ήσυχα δωμάτια ή χώροι για να λαμβάνουν εκεί χώρα, σημαντικές εργασίες που χρειάζονται περισσότερη συγκέντρωση.

3. Το χρώμα.

Τα χρώματα παίζουν ρόλο στην ψυχική διάθεση και στο επίπεδο ενέργειάς μας. Το κόκκινο χρώμα συσχετίζεται με αισθήματα θυμού ή επιθετικότητας. Άλλα χρώματα όπως το πράσινο θεωρούνται συμβατά με τον ύπνο ενώ το μπλε με την ηρεμία.

Σίγουρα η επιλογή του χρώματος είναι μια προσωπική υπόθεση. Όμως κάθε φορά που είναι δυνατό, είναι καλό να επιλέγουμε χρώματα και τις αντίστοιχες αποχρώσεις ή σκιές, οι οποίες μειώνουν τη δική μας ένταση και μας κάνουν να νιώθουμε πιο άνετα.

4. Η ακαταστασία και η διάταξη των επίπλων.

Μη διστάζετε να πετάτε και να απομακρύνετε οτιδήποτε δεν είναι άκρως απαραίτητο στο χώρο που εργάζεστε ή που ζείτε. Τα αχρείαστα που συσσωρεύονται είναι πηγή απώλειας χρόνου και ενέργειας. Είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος ακαταστασίας.

Διατηρώντας μόνο αυτά που είναι απαραίτητα στους χώρους σας, πετυχαίνετε μια καλύτερη τάξη και καθαριότητα. Δεν χάνετε πολύτιμο χρόνο και ούτε εκνευρίζεστε διότι ψάχνετε κάτι και δεν το βρίσκετε.

Η διάταξη των επίπλων στο χώρο σας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ψυχική σας ηρεμία. Ο συνωστισμός προκαλεί ένταση και έτσι μην φορτώνετε το περιβάλλον σας με έπιπλα που δεν είναι απόλυτα αναγκαία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι θα νιώθετε πιο άνετα, πιο ήρεμα, με λιγότερο αχρείαστο στρες.

5. Ο χώρος εργασίας σας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Πολλοί από εμάς σήμερα ξοδεύουμε μεγάλα χρονικά διαστήματα εργαζόμενοι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στη θέση και στο χώρο εργασίας μας με τον υπολογιστή μας.

Η ένταση στα μάτια, οι βλάβες λόγω επαναληπτικών κινήσεων, οι πόνοι της πλάτης, η ένταση των μυών, οι πόνοι του αυχένα, οι πονοκέφαλοι μπορούν να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό εάν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο, εργονομικό χώρο εργασίας.

Εάν καταφέρουμε να πετύχουμε μια ορθή θέση εργασίας σε κατάλληλο χώρο τότε αυξάνεται η παραγωγικότητα και μειώνεται ουσιαστικά το στρες.

6. Απομακρύνετε τον καπνό του τσιγάρου.

Η χρόνια έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, συσσωρεύει στον οργανισμό πολλές τοξίνες. Αυτές είναι αιτία πολλών ασθενειών.

Εκτός από τις ασθένειες που προκαλούν, οι τοξίνες του καπνού, αποτελούν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό νοσηρό παράγοντα που αυξάνει το στρες.

7. Δημιουργείστε το δικό σας προσωπικό χώρο.

Στην εργασία ή στο σπίτι σας, δημιουργείστε εάν είναι δυνατόν, το δικό σας προσωπικό χώρο για να μπορείτε να αποτραβιέστε και να απομακρύνεστε από παράγοντες που αυξάνουν την ψυχική σας ένταση.

Εάν δεν μπορείτε λόγω περιορισμών να δημιουργήσετε γεωγραφικά ξεχωριστό χώρο, δοκιμάστε ακόμη και με απλά διαχωριστικά όπως φυτά ή κάποια έπιπλα, να πετύχετε κάποιας μορφής απομόνωση.

Στο δικό σας χώρο μπορείτε να ηρεμήσετε, να σκεφτείτε ή να κάνετε σημαντική εργασία για την οποία χρειάζεστε περισσότερη συγκέντρωση. Ο χώρος αυτός μπορεί να σας επιτρέπει να συγκεντρώνετε τις δυνάμεις σας και να αυξάνετε την ενέργειά σας.

 

S8-SampleBelowArticle