Η αϋπνία αυξάνει την όρεξη και οδηγεί σε παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος σώματος.
Σκεφτήκατε ποτέ, ότι επειδή δεν κοιμάστε καλά είναι δυνατόν να αποκτάτε επιπρόσθετα περιττά κιλά;
Μπορεί αυτό αρχικά να ξενίζει. Όμως αυτοί που κοιμούνται λίγο, επισκέπτονται συχνότερα την κουζίνα και το ψυγείο για να βρουν κάτι να φάνε.
Η στέρηση ύπνου προκαλεί μεταβολικές αλλαγές που αυξάνουν την όρεξη και οδηγούν στη λήψη υπερβολικού βάρους και στην παχυσαρκία.
Η έλλειψη ύπνου δίνει το μήνυμα στον οργανισμό ότι υπάρχει έλλειψη ενέργειας. Αυτό μεταφράζεται με μια ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό.
Όταν δεν κοιμόμαστε, για να μπορεί ο οργανισμός μας να διατηρεί ένα επίπεδο δραστηριότητας ικανοποιητικό, στέλλει ορμονικά μηνύματα στον εγκέφαλο απαιτώντας περισσότερες θερμίδες. Έτσι η αϋπνία αυξάνει την όρεξη.
Επίσης οι έρευνες έχουν δείξει ότι κάτω από συνθήκες αϋπνίας, έχουμε τάση να τρωμε πράγματα τα οποία δεν έχουν πολλές θρεπτικές ουσίες αλλά πολλούς υδατάνθρακες.
Τα τρόφιμα αυτά όπως τα γλυκά και άλλα σνακ, είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρα και θερμίδες. Με τον τρόπο αυτό φορτωνόμαστε αχρείαστο βάρος.
Ακόμη και να προσπαθήσουμε να τρωμε καλύτερα πράγματα όταν υποφέρουμε από έλλειψη ύπνου, το πρόβλημα δεν διορθώνεται. Οι διαταραχές του μεταβολισμού που παρατηρούνται στους ανθρώπους που έχουν στέρηση ύπνου, προκαλούν ανωμαλίες της ρύθμισης της γλυκόζης στον οργανισμό. Οι ανωμαλίες αυτές όπως και στο διαβήτη, έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.
Πράγματι έρευνες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου προκαλεί στον οργανισμό μια κατάσταση ανάλογη με αυτήν που προκαλεί το στρες.
Απελευθερώνεται στην αϋπνία κορτιζόνη η οποία με τη σειρά της απελευθερώνει ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που συμβάλλει στην αποθήκευση γλυκόζης και θερμίδων στα κύτταρα. Ιδιαίτερα η ινσουλίνη συμβάλλει στην αποθήκευση πάχους.
Εκτός από το γεγονός ότι η αϋπνία προσθέτει εκατοστά στην περίμετρο της μέσης μας, επηρεάζει αρνητικά το μεταβολισμό της γλυκόζης. Το ζάχαρο στο αίμα μας ψηλώνει, τα κύτταρα γίνονται ανθεκτικά στη γλυκόζη. Η κατάσταση αυτή έχει τη δυνατότητα να προκαλεί διαβήτη στα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η στέρηση ύπνου δεν προκαλεί τις αρνητικές αυτές συνέπειες εάν δεν κοιμούμαστε αρκετά για μερικές μέρες ή μερικές εβδομάδες μόνο. Ο κίνδυνος διαβήτη και η παχυσαρκία όπως επίσης και η συντόμευση της διάρκειας ζωής, προκύπτουν μετά από στέρηση ύπνου που διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι αυτοί που κοιμούνται αρκετά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ιδανικό βάρος σώματος, λιγότερα προβλήματα υγείας και να νιώθουν πιο ωραία.
Η σωματική άσκηση έχει ένα σημαντικό ρόλο στον ύπνο. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου διότι αυξάνει τη διάρκεια της φάσης του βαθιού ύπνου. Ο βαθύς ύπνος ξεκουράζει περισσότερο και δημιουργεί περισσότερη διάθεση για σωματική άσκηση. Έτσι υπάρχει μια θετική αλληλεπίδραση μεταξύ άσκησης και ύπνου.
Βλέπουμε λοιπόν ότι τουλάχιστο 7 ώρες ύπνου καθημερινά, μπορούν να προσφέρουν πολλά στον οργανισμό μας. Επιδρούν θετικά στο μεταβολισμό της γλυκόζης, μειώνουν την όρεξη μας, βοηθούν στο να μη βάζουμε περιττά νοσηρά κιλά, μας προστατεύουν από το διαβήτη και γενικά μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα.
Ο καλός ύπνος, η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή αποτελούν βασικές συνιστώσες που βελτιώνουν ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής μας και οδηγούν παράλληλα στη μακροζωία.