Η επιθετική παρενόχληση, η αγένεια, τα μειωτικά σχόλια και ο εκφοβισμός έχουν σοβαρές ή και καταστροφικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους.
Στο εργασιακό περιβάλλον είναι δυνατόν να συμβαίνουν διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων.
Οι επιπτώσεις στους εργαζομένους είναι ζημιογόνες για όλους. Οι συνέπειες μεταφράζονται με απώλεια της αποδοτικότητας και μείωση της κερδοφορίας ή προσφοράς του εργοδοτικού οργανισμού.
Μερικές από τις προβληματικές συμπεριφορές είναι περισσότερο εμφανείς, αναγνωρίζονται πιο εύκολα και η αντιμετώπιση τους είναι αποτελεσματικότερη. Υπάρχουν όμως και άλλες που εκδηλώνονται με ύπουλο τρόπο, χαρακτηρίζονται από δολιότητα, δεν τεκμηριώνονται εύκολα και για αυτό η αντιμετώπιση τους είναι δύσκολη.
Ορισμένες μορφές επιθετικής συμπεριφοράς, όπως η επιθετική παρενόχληση, οι φοβέρες, τα μειωτικά σχόλια, η συνεχής κριτική για τη δουλειά που γίνεται και η στέρηση ευκαιριών, φαίνεται να είναι περισσότερο επιζήμιες στους εργαζομένους από ότι η σεξουαλική παρενόχληση.
Λόγω του ότι η σεξουαλική παρενόχληση γίνεται όλο και περισσότερο καταδικαστέα στην κοινωνία, οι εργοδοτικοί οργανισμοί καθίστανται ικανότεροι στην αντιμετώπιση της. Βοηθούν καλύτερα τα θύματα τα οποία έτσι μπορούν να ξεπεράσουν πιο ανώδυνα το πρόβλημα.
Σε αντίθεση, οι μη βίαιες μορφές επιθετικότητας στο περιβάλλον εργασίας όπως η αγένεια, η χοντροκοπιά, τα πειράγματα και οι ύπουλοι εκφοβισμοί, δεν θεωρούνται παράνομοι. Έτσι τα θύματα παραμένουν μόνα τους να αμυνθούν εναντίον τέτοιων συμπεριφορών.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από ανασκόπηση 110 ερευνών που διενεργήθηκαν σε 21 χρόνια. Η εργασία έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Οντάριο στον Καναδά. Οι έρευνες σύγκριναν τις συνέπειες των εμπειριών σεξουαλικής παρενόχλησης και επιθετικότητας που βίωσαν υπάλληλοι στην εργασία τους.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνέπειες που είχαν οι υπάλληλοι-θύματα στη δουλειά τους, στις σχέσεις τους με τους συναδέλφους, στην ικανοποίηση των προϊσταμένων τους και στο επίπεδο στρες, άγχους και θυμού τους. Εξέτασαν παράλληλα τις συνέπειες για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Επίσης αξιολογήθηκε η συχνότητα αλλαγής εργασίας και ο βαθμός αφοσίωσης στη δουλειά τους.
Οι επιστήμονες από τον Καναδά, διαχώρισαν διάφορες μορφές επιθετικότητας στο χώρο εργασίας:
- Η αγένεια περιελάμβανε τη χοντροκοπιά, την αγριότητα και τη μη πολιτισμένη προφορική ή μη προφορική συμπεριφορά
- Η επιθετική παρενόχληση περιελάμβανε τη συνεχή άσκηση κριτικής της εργασίας του υπαλλήλου, άγρια φωνάγματα, συνεχή υπενθύμιση ή αναφορά σε λάθη του υπαλλήλου, διάδοση αρνητικών σχολίων και ψεμάτων, κουτσομπολιό, αδιαφορία για τον υπάλληλο ή παραμερισμό του, προσβλητικά σχόλια για τις συνήθειες, τη νοοτροπία ή την προσωπική του ζωή
- Οι διαπροσωπικές συγκρούσεις περιελάμβαναν συμπεριφορές με επιθετικότητα, προφορικές επιθέσεις και οργισμένες ανταλλαγές λόγου
Τόσο η επιθετική όσο και η σεξουαλική παρενόχληση, δημιουργούν αρνητικό εργασιακό περιβάλλον και επιζήμιες προεκτάσεις για την υγεία των υπαλλήλων. Όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιθετικότητα στο χώρο εργασίας έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες.
Οι υπάλληλοι που υπέστησαν επιθετική παρενόχληση, αγένεια ή διαπροσωπικές συγκρούσεις, ήταν πολύ πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, να έχουν χαμηλότερη ευεξία, να είναι λιγότερο ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους και να έχουν λιγότερο ικανοποιητικές σχέσεις με τους εργοδότες τους σε σύγκριση με τους υπαλλήλους που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση.
Επιπρόσθετα οι υπάλληλοι που υπέστησαν επιθετική παρενόχληση, είχαν περισσότερο εργασιακό στρες, λιγότερη αφοσίωση στη δουλειά τους και ψηλότερα επίπεδα θυμού και άγχους. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των υπαλλήλων που βίωναν μία από τις δύο μορφές κακομεταχείρισης όσον αφορά στο πόσο ήταν ικανοποιημένοι από τους συναδέλφους τους ή τη δουλειά τους.
Η επιθετική παρενόχληση, είναι πιο ύπουλη και μπορεί να περιλαμβάνει συμπεριφορές που δεν είναι εμφανείς στους άλλους. Η φύση των εν λόγω συμπεριφορών τις καθιστά δύσκολες να ανιχνευτούν, να αντιμετωπιστούν και να τιμωρηθούν.