Το χιούμορ, το γέλιο και τα ανέκδοτα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας.
Εκτός από το ότι σπάζουν τον πάγο στις σχέσεις και φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, οι βιολογικές επιδράσεις τους μειώνουν το στρες, καταπολεμούν την κούραση, βελτιώνουν τη διάθεση και αναπτερώνουν το ηθικό.
Οι ευεργετικές επιδράσεις του καλού χιούμορ και γέλιου έχουν διαπιστωθεί σε όλους τους τομείς της ζωής μας στο σπίτι, στην οικογένεια, στο σχολείο, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στο επαγγελματικό περιβάλλον.
Στο χώρο εργασίας το καλό χιούμορ και το γέλιο βοηθούν στην απόδοση των εργαζομένων, στη συνοχή της ομάδας και στην επίτευξη των στόχων.
Οι ειδικοί συστήνουν να γελούμε όσο πιο πολύ μπορούμε κάθε μέρα διότι αυτό έχει πολλές θετικές βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Στο χώρο εργασίας που περνούμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας, το χιούμορ μπορεί να έχει μια ιδιαίτερη θέση.
Ωστόσο το χιούμορ και τα ανέκδοτα στο επαγγελματικό περιβάλλον χρειάζονται προσοχή. Εάν δεν γίνονται με το σωστό τρόπο και το μέτρο που απαιτούνται, είναι δυνατόν να αποτελούν αιτίες προβλημάτων μεταξύ συναδέλφων και άλλων ατόμων του επαγγελματικού περιβάλλοντος.
Πράγματι συχνά υπάρχουν άτομα που λένε ανέκδοτα ή λένε πράγματα ή δημιουργούν χιουμοριστικές καταστάσεις προσπαθώντας να δημιουργήσουν καλή ευχάριστη ατμόσφαιρα και ψυχαγωγία για τους υπόλοιπους χωρίς όμως να είναι πάντοτε προσεκτικοί στις διάφορες ιδιαίτερες ευαισθησίες των άλλων. Αυτό εξηγεί το γεγονός που αναδεικνύεται σε διάφορες έρευνες ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που δεν είναι ευχαριστημένοι από ανέκδοτα, αστεϊσμούς ή άλλες μορφές χιούμορ που γίνονται στη δουλειά τους.
Υπάρχουν θέματα λεπτά και ευαίσθητα για τα οποία δεν είναι ασφαλές και ορθό να γίνονται χιουμοριστικά σχόλια. Αυτά σχετίζονται με χαρακτηριστικά που μπορούν να έχουν άλλοι συνάδελφοι όπως οι πολιτικές πεποιθήσεις, οι σεξουαλικές προτιμήσεις ή κατευθύνσεις, το βάρος ή η εικόνα του σώματος, η ηλικία, ο τρόπος ζωής ή συμπεριφοράς.
Τα δυσάρεστα ή επιθετικά χιουμοριστικά σχόλια στο χώρο εργασίας μπορεί να μην ειπώθηκαν αρχικά με στόχο να πλήξουν κάποιο. Ωστόσο εκείνο που μετρά δεν είναι μόνο η πρόθεση αυτού που τα λέγει αλλά ιδιαίτερα το πως το βιώνει και το δέχεται κάποιος ή κάποιοι άλλοι.
Με βάση αυτή τη διαπίστωση είναι υποχρέωση αυτού που θα πει ένα ανέκδοτο ή θα κάνει μια προσπάθεια να προσφέρει χιούμορ στους άλλους, να προσέξει έτσι ώστε σε καμία περίπτωση αυτά που θα πει να μην θίγουν με οποιονδήποτε τρόπο τομείς ευαισθησίας των άλλων. Ας μην ξεχνούμε ότι στο περιβάλλον μας πιθανόν να υπάρχουν άνδρες ή γυναίκες που είναι ίσως πιο ευαίσθητοι ή ευάλωτοι και θα πρέπει να σεβόμαστε τις δικές τους ιδιαιτερότητες.
Σίγουρα το θέμα δεν είναι απλό. Απαιτείται να καταλαβαίνουμε που σταματά το καλό χιούμορ με στόχο την ψυχαγωγία όλων και που ξεκινά μια πιθανή ενόχληση άλλων. Και ας μην ξεχνούμε ότι μερικοί άνθρωποι ενώ θίγονται δεν το λένε και έτσι αρχίζει να δημιουργείται ένα άσχημο κλίμα στις διαπροσωπικές σχέσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους και ιδιαίτερα για την απόδοση και την παραγωγικότητα.
Είναι καλό προτού προχωρεί κάποιος στον τομέα των χιουμοριστικών σχολίων στο επαγγελματικό του περιβάλλον να σκέφτεται ορισμένα βασικά σημεία:
- Γνωρίζει καλά αυτούς που θα τον ακούσουν;
- Είναι σίγουρος ότι αυτά που θα πει χιουμοριστικά δεν επηρεάζουν τις προσωπικές τους ευαισθησίες και πεποιθήσεις;
- Το χιούμορ του είναι πραγματικό ή μήπως διαμέσου των αστείων λέει κάτι που δεν τολμά να το εκφράσει σε άλλο πλαίσιο;
- Το μήνυμα που στέλνει αφήνει περιθώρια διαφορετικής ερμηνείας από αυτή που ο ίδιος σκέφτεται;
- Εάν υπάρχει αμφιβολία για πιθανή παρερμηνεία ή ενόχληση κάποιου άλλου, δεν θα ήταν καλύτερα να αποφύγει ολωσδιόλου την χιουμοριστική του προσπάθεια;
- Δεν θα ήταν καλύτερα να αποφεύγει θέματα που έχουν σχέση με το σεξ, την πολιτική, την εθνικότητα, την κοινωνική τάξη, τη σωματική εικόνα άλλων διότι αυτό θα μπορούσε να είναι αιτία παρεξηγήσεων;
Σίγουρα δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή για το χιούμορ και τα ανέκδοτα στο χώρο εργασίας. Από την άλλη είναι βέβαιο ότι το καλό έξυπνο και προσεχτικό χιούμορ έχουν πολλά να προσφέρουν στους εργαζόμενους.
Υπάρχουν όμως μερικές βασικές αρχές που μαζί με την ευαισθησία, τη λεπτότητα και το σεβασμό προς τον καθένα, επιτρέπουν σε αυτόν που το θέλει και του αρέσει να προσφέρει άφθονο καλό γέλιο για όλους χωρίς να αφήνει κανένα πικραμένο.
Μερικοί άνθρωποι που τους αρέσει να κάνουν τους άλλους να γελούν στην εργασία τους, χρησιμοποιούν μια μέθοδο που δεν αφήνει σχεδόν καθόλου πιθανότητες να ενοχληθούν ή να θιχτούν άλλοι. Είναι η μέθοδος του αυτοσαρκασμού.
Στον αυτοσαρκασμό, ο αστειευόμενος κάνει τους άλλους να γελούν λέγοντας αστεία πράγματα μόνο για τον ίδιο τον εαυτό του, την οικογένεια του, τις περιπέτειες του χωρίς να αναφέρεται σε οποιονδήποτε άλλον του εργασιακού του περιβάλλοντος. Έτσι τα περιθώρια παρεξηγήσεων μηδενίζονται.
Συνήθως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την εν λόγω μέθοδο που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιτυχής, έχουν ψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Ωστόσο χρειάζεται και εδώ προσοχή να μην υπερβάλλουν διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της μείωσης του κύρους τους ανάλογα με αυτούς που συνεργάζονται και το πλαίσιο στο οποίο κινούνται.
Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι το χιούμορ, τα ανέκδοτα και το γέλιο έχουν πολλά να προσφέρουν σε όλους τους τομείς της ζωής μας και ιδιαίτερα στο επαγγελματικό μας περιβάλλον.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι το χιούμορ και τα ανέκδοτα ή άλλες χιουμοριστικές ενέργειες στο χώρο εργασίας απαιτούν σύνεση, προσοχή και σεβασμό στις ευαισθησίες του κάθε ανθρώπου.